Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To cos kiepsko tam w UK dzialaja wam przelewy. W Polsce 1-2 dni (mowa o przelewach netowych z co popularniejszych bankow) w obrebie kraju, 3-4 dni za granice (Europa).
Chyba pomyliles przelew bankowy (nadany w necie lub kasie banku) z przekazem pocztowym (czyli nadawanie pieniedzy do banku/na adres domowy w okienku pocztowym) albo wspominasz jakies stare czasy.
oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych a za takie nie sa uznawane soboty ani niedziele, do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
przelew zagraniczny to tez inna bajka, bylem przy tym jak kolezanka przelewala pieniadze z Barclaysa i drugi raz z Natwestu do polski, tutaj oplata wynosila 20Ł naotmiast pani uprzedzila ze banki posredniczace moga sobie pobrac oplaty wg ich cennika, no wiec jak pieniazki doszly to z oplatami pobranymi przez banki posredniczace raz kosztowalo to 50Ł (wysylane z Barclays) drugi raz 110Ł (wysylane z Natwest'u)
ale za to czasami maja fajen promocje, teraz np RBS (royal bank of scotland) daje ci 100Ł za free jesli przeniesiesz sie do nich z innego banku (warunkiem jest tylko to zebys wszystkie wyplaty dostawal na ich konto - chyba przez 3 czy 6 miesiecy)
ja musze jednak chyba znaleźć kogos zaufanego w Anglii kto przechwytywałby takie fajne rzeczy, i wysyłal mi je moze potem do PL? Jest facet na ebay.co.uk, poszła u niego średnioformatowa Bronica ETRSi za 124 funty... Aż mnie skręca, a do Polski nie chce wysłac.
do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
Nie ma w zadnym (o ile sie nie myle). Zadnych pinow, kartek z haslami, Tokenow. CO od oplat to roznie np przeslanie z HALIFAXa 6000£ kosztuje 20£ ponizej 5000 mniej. Wszystko zalezy od kwoty przesylanej, od rodzaju konta. Wiem ze w NatWest nie ma tokenow, Barclays nie ma, HSBC nie ma, Halifax nie ma.
oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych
Nie mowie ze sie pomyliles co do bankow w UK... tylko napisales o Polsce tak jakby w negatywnym sensie, podczas gdy ja przedstawiam punkt widzenia osoby mieszkajacej w Polsce - przelewy nadawane w banku lub internetowo w obrebie kraju do wszystkich wiekszych bankow dochodza w 1-2 dni.
Tak wiec jesli miales na mysli porownanie ze "w UK tylko 3-4 dni a w Polsce pewnie dluzej" - to tu sie mylisz. Jesli na odwrot ze w UK dluzej niz w PL (choc wtedy nie wiem po co byloby takie porownanie ) to sie nie mylisz.
Ostatnio przelewalem 6000 funciakow (do PL). Oplata = 20 Funciakow - czas 3 dni robocze We wtorek rano wyslalem w piatek wieczorem - sprawdzone - byly. Teraz co do predkosci. Normaly idzie 3 dni. Sa przelewy, ktore ida 1 dzien. Sa tez tzw. CHAPS - wplacasz a odbiorca ma tego samego dnia (w zalewznosci od godziny - rano wyslesz - wieczorem mozesz odbierac). W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
Standardy standardami ... ja swoja opinie bazuje na konkretnych doswiadczeniach a nie pisanych regulacjach.
Ostatnio z PKO SA do mojego konta w BZWBK, szedl przelew 9 dni... Wiec roznie to bywa z tym w .pl (sprawdzone poprzez pp z banku nadawcy i wyciagu z mojego konta...) ;>
A ja tak tylko powiem że ta aukcje wygrałem za Ł42.11. sorry za OT.
Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...
Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...
ta, tylko ze 42 GBP w UK to duuuuuzo mniej niz nawet 250 złotych w Polsce po kursie funta Jest jeszcze siła nabywcza Twoich pieniedzy w stosunku do zarobków.... Czasami ja sięzastanawiam jak my zyjemy w PL z tymi cenami beznzyny, jedzenia, mieszkan, sprzetu foto... to chyba dla kogos z zachodu niepojęta sprawa
Komentarz