Ebay.co.uk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Zamieszczone przez Vitez
    To cos kiepsko tam w UK dzialaja wam przelewy. W Polsce 1-2 dni (mowa o przelewach netowych z co popularniejszych bankow) w obrebie kraju, 3-4 dni za granice (Europa).
    Chyba pomyliles przelew bankowy (nadany w necie lub kasie banku) z przekazem pocztowym (czyli nadawanie pieniedzy do banku/na adres domowy w okienku pocztowym) albo wspominasz jakies stare czasy.
    oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych a za takie nie sa uznawane soboty ani niedziele, do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
    przelew zagraniczny to tez inna bajka, bylem przy tym jak kolezanka przelewala pieniadze z Barclaysa i drugi raz z Natwestu do polski, tutaj oplata wynosila 20Ł naotmiast pani uprzedzila ze banki posredniczace moga sobie pobrac oplaty wg ich cennika, no wiec jak pieniazki doszly to z oplatami pobranymi przez banki posredniczace raz kosztowalo to 50Ł (wysylane z Barclays) drugi raz 110Ł (wysylane z Natwest'u)

ale za to czasami maja fajen promocje, teraz np RBS (royal bank of scotland) daje ci 100Ł za free jesli przeniesiesz sie do nich z innego banku (warunkiem jest tylko to zebys wszystkie wyplaty dostawal na ich konto - chyba przez 3 czy 6 miesiecy)
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• leiho
      Bywalec
      • 2006
      • 117

Shark, grats, widziałem, ze wygrałes

ja musze jednak chyba znaleźć kogos zaufanego w Anglii kto przechwytywałby takie fajne rzeczy, i wysyłal mi je moze potem do PL? Jest facet na ebay.co.uk, poszła u niego średnioformatowa Bronica ETRSi za 124 funty... Aż mnie skręca, a do Polski nie chce wysłac.

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

16 GRUDNIA lece do PL i bede ladawal na OKECIU. [email protected]

Komentarz

• Cyborg
          Początki nałogu
          • 2006
          • 416

Zamieszczone przez miszaqq
          do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
          OT:
          I w takim banku trzymasz kasę??? :-?

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Zamieszczone przez Cyborg
            OT:
            I w takim banku trzymasz kasę??? :-?
            Nie ma w zadnym (o ile sie nie myle). Zadnych pinow, kartek z haslami, Tokenow. CO od oplat to roznie np przeslanie z HALIFAXa 6000£ kosztuje 20£ ponizej 5000 mniej. Wszystko zalezy od kwoty przesylanej, od rodzaju konta. Wiem ze w NatWest nie ma tokenow, Barclays nie ma, HSBC nie ma, Halifax nie ma.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez miszaqq
              oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych
              Nie mowie ze sie pomyliles co do bankow w UK... tylko napisales o Polsce tak jakby w negatywnym sensie, podczas gdy ja przedstawiam punkt widzenia osoby mieszkajacej w Polsce - przelewy nadawane w banku lub internetowo w obrebie kraju do wszystkich wiekszych bankow dochodza w 1-2 dni.
              Tak wiec jesli miales na mysli porownanie ze "w UK tylko 3-4 dni a w Polsce pewnie dluzej" - to tu sie mylisz. Jesli na odwrot ze w UK dluzej niz w PL (choc wtedy nie wiem po co byloby takie porownanie ) to sie nie mylisz.

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Ostatnio przelewalem 6000 funciakow (do PL). Oplata = 20 Funciakow - czas 3 dni robocze We wtorek rano wyslalem w piatek wieczorem - sprawdzone - byly. Teraz co do predkosci. Normaly idzie 3 dni. Sa przelewy, ktore ida 1 dzien. Sa tez tzw. CHAPS - wplacasz a odbiorca ma tego samego dnia (w zalewznosci od godziny - rano wyslesz - wieczorem mozesz odbierac). W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
                Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
                Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez mor_feusz
                  W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
                  Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
                  Standardy standardami ... ja swoja opinie bazuje na konkretnych doswiadczeniach a nie pisanych regulacjach.

Komentarz

• lukep
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 387

Ostatnio z PKO SA do mojego konta w BZWBK, szedl przelew 9 dni... Wiec roznie to bywa z tym w .pl (sprawdzone poprzez pp z banku nadawcy i wyciagu z mojego konta...) ;>

Zdrowko

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Zamieszczone przez Shark-uk
                      A ja tak tylko powiem że ta aukcje wygrałem za Ł42.11. sorry za OT.
                      Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
                      Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...

Komentarz

• leiho
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 117

Zamieszczone przez minek
                        Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
                        Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...

ta, tylko ze 42 GBP w UK to duuuuuzo mniej niz nawet 250 złotych w Polsce po kursie funta Jest jeszcze siła nabywcza Twoich pieniedzy w stosunku do zarobków.... Czasami ja sięzastanawiam jak my zyjemy w PL z tymi cenami beznzyny, jedzenia, mieszkan, sprzetu foto... to chyba dla kogos z zachodu niepojęta sprawa

Komentarz

Pracuję...