Zakup sprzetu w USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mientki
    Coś już napisał
    • 2004
    • 57

Zakup sprzetu w USA

Czy orientuje się ktoś z Was jak wyglądają zakupy przez internet w http://www.bhphotovideo.com. Chciałbym zamówić sprzęt zapłacić kartą kredytową i żeby przysłali do polski. Wycztyałem na tej stronie coś takiego:

Shipping Cost To POLAND (koszt dostawy)
    USPS - Airmail Parcel Post 10-14 Days Delivery $34.75

czy dojdzie mi jeszcze jakiś koszt? Cło czy coś tam? Jak to jest? Ile wogóle wynosi cło?
    za wszelką pomoc, uwagi bede bardzo wdzieczny

Paweł
    Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1
    www.tucki.pl
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

zobacz moze to http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=612 (szczegolnie ostatnie wypowiedzi)
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• mientki
      Coś już napisał
      • 2004
      • 57

wszystko jasne, dzieki i pozdrawiam
      Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1
      www.tucki.pl

Komentarz

• Rafalski
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 46

A jak jest z wysyłką "od cioci"? Tzn. paczka z bhphotovideo leci do rodziny w usa, oni wyciągają z firmowego pudełka, przepakowują do brzydszego bez akcesoriów, dokladają skarpetki lakersów, i wysyłają. Karton i akcesoria ślą osobno.. Przesyłkę główną ubezpieczają na - dajmy na to - $80. Ma ktoś z takim wariantem doświadczenie?

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez Rafalski
          A jak jest z wysyłką "od cioci"? Tzn. paczka z bhphotovideo leci do rodziny w usa, oni wyciągają z firmowego pudełka, przepakowują do brzydszego bez akcesoriów, dokladają skarpetki lakersów, i wysyłają.
          Różnie, różniście. Dobre sklepy internetowe najczęściej nie akceptują innego adresu wysyłki niż adres właściciela karty. Ma to zapobiegać różnym nadużyciom.
          http://plieth.com

Komentarz

• Rafalski
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 46

Najlepsze sklepy przyjmują przelewy, a jak nie, to wzmiankowana "ciocia" przyjmuje i zapłaci swoją kartą. Chodzi mi tylko o wysyłkę - czy są szanse na to, że używany (ale co z tego, skoro wyglądający jak nowy) 10D ma szanse prześlizgnąć się przez cło..

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Najlepsze sklepy przyjmują przelewy, a jak nie, to wzmiankowana "ciocia" przyjmuje i zapłaci swoją kartą...
              Skoro już wszystko sam wiesz, to po co pytasz?

Komentarz

• drrrl
                Coś już napisał
                • 2004
                • 94

... Przesyłkę główną ubezpieczają na - dajmy na to - $80.
                ...i jak Ci się coś stanie z tą paczką, upadnie Panu ładującemu bagaż albo cokolwiek innego, to będziesz szczęśliwym posiadaczem osiemdziesięciu dolarów...
                Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Rafalski
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 46

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Skoro już wszystko sam wiesz, to po co pytasz?
                  Pytam, bo nie wiem, czy na widok gołego Canona 10D w pudle ze skarpetami z deklarowaną wartością $80 dowalą VAT i cło od np. wartości rynkowej, czy machną ręką.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

A jak jest z wysyłką "od cioci"? Tzn. paczka z bhphotovideo leci do rodziny w usa, oni wyciągają z firmowego pudełka, przepakowują do brzydszego bez akcesoriów, dokladają skarpetki lakersów, i wysyłają.
                    Różnie, różniście. Dobre sklepy internetowe najczęściej nie akceptują innego adresu wysyłki niż adres właściciela karty. Ma to zapobiegać różnym nadużyciom.
                    Jurek, coś jakiś bullshit serwujesz. Wszystkie moje transakcje w B&H były z wysyłką na inny adres niż mój w Warszawie, a było ich sporo... Przecież nawet specjalnie mają oddzielne formularze na billing i shipping adres... W Adoramie zresztą podobnie...
                    No chyba że B&H nie jest dla Ciebie dobrym sklepem...

BTW: Kurs taki że mimo że spłukany jestem to chyba się na coś skuszę bo akurat okazja jest... Grzech nie kupować ;-)
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Zamieszczone przez Krzychu
                      Jurek, coś jakiś bullshit serwujesz. Wszystkie moje transakcje w B&H były z wysyłką na inny adres niż mój w Warszawie, a było ich sporo... Przecież nawet specjalnie mają oddzielne formularze na billing i shipping adres... W Adoramie zresztą podobnie...
                      Oczywiśćie, że obydwa, które podałeś, to są dobre sklepy, albo i wręcz bardzo dobre. Nie mam osobistych doświadczeń z kupowaniem w nich od nas z kraju, bo każdorazowo robił to w moim imieniu mój przyjaciel z USA. Jednak zasada, którą podałem jest tak oczywista i znana, że nie posaiadam się ze zdumienia iż w w/w sklepach nie jest praktykowana! Oczywiście tym lepiej dla nas.

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Oczywiśćie, że obydwa, które podałeś, to są dobre sklepy, albo i wręcz bardzo dobre. Nie mam osobistych doświadczeń z kupowaniem w nich od nas z kraju, bo każdorazowo robił to w moim imieniu mój przyjaciel z USA. Jednak zasada, którą podałem jest tak oczywista i znana, że nie posaiadam się ze zdumienia iż w w/w sklepach nie jest praktykowana! Oczywiście tym lepiej dla nas.
                        Oj coś tą zasadę to chyba sobie wymyśliłeś... Supergo, Jenson USA, Pricepoint (pewnie te nazwy Ci coś mówią ), Amazon.com i co.uk - wszędzie podobnie jak w B&H i Adoramie...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Oj coś tą zasadę to chyba sobie wymyśliłeś...
                          Przypuszczam, że wątpię :wink: Zaraz spróbuję się dowiedzieć u źródła.

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Oj coś tą zasadę to chyba sobie wymyśliłeś...
                            Przypuszczam, że wątpię :wink: Zaraz spróbuję się dowiedzieć u źródła.
                            BTW: Standard w cywilizowanym świecie jest taki że można komuś zrobić prezent w takim sklepie więc shipping i billing adres musi być wtedy inny jeżeli grono obdarowanych nie ogranicza się do domowników... To już tak całkiem przy okazji...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

BTW: Standard w cywilizowanym świecie jest taki że można komuś zrobić prezent w takim sklepie więc shipping i billing adres musi być wtedy inny jeżeli grono obdarowanych nie ogranicza się do domowników... To już tak całkiem przy okazji...
                              Przy okazji przypomnę Ci o czym raczyłeś zapomnieć, że przestępstwa polegające na zakupach w sklepach internetowych na podstawie sfałszowanej, lub skradzionej karty płatniczej, lub kredytowej są cały czas zmorą współczesnych handlowców. Zasada takiego przestępstwa polega na tym, że przestępcy tylko na czas transakcji wynajmują mieszkanie na którego adres przychodzi 'zakupiona' przesyłka. W praktyce jedyną formą obrony sklepów internetowych jest rezygnacja z transakcji jeśli adres fizyczny adresata jest inny niż posiadacza karty!

P.S. Nie mówiąc wreszcie o tym, że nie tak dawno temu wiele amerykańskich sklepów internetowych z w/w powodu w ogóle nie akceptowało jakichkolwiek transakcji z PL!

Komentarz

Pracuję...