Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, chciałbym kupić sprzęt na allegro, ale nie wiem czy wydane pieniądze przełożą się na jakość sprzętu. Nie wiem czy dostanę dokładnie to samo co ze sklepu. Jeżeli mieliście styczność z tego typu formą zakupu, lub możecie kogoś konkrentego polecić , zachęcam.... pozdrawiam
To tak jakbyś zapytał: czy mogę ufać ludziom? Nie oczekuj jednoznacznej odpowiedzi. Wśród allegrowiczów większość stanowią osoby solidne, poważnie podchodzące do interesów. Ale są też oszuści, krętacze i cwaniaki. Jak to w życiu. Rzecz w tym, żeby zachować zdrowy rozsądek i minimum ostrożności.
Jeśli kupujesz bardzo drogie przedmioty, najlepiej odbieraj je osobiście. Sprawdzaj komentarze sprzedających, nie daj nabrać się na "okazje".
Sam mam kilkadziesiąt transakcji na Allegro i do tej pory nie miałem żadnej wpadki.
Ja np, mam 14 komentarzy (pozytywnych) na allegro i czy to oznacza że jakby chciał coś sprzedać za ok 3 tyś to nie kupicie bo jestem niepewny wg mnie o allegrowiczu świadczy treść komentarzy a nie ich ilość, sam staram sie na bierząco informować kupujących o przebiegu transakcji i pomagać jak to jest możliwe. dzieki temu mam komentarze z pochwałami a nie w stylu "wszystko OK" i wg mnie to świadczy o allegrowiczu,
Ja np, nan 14komentarzy (pozytywnych) na allego iczy to oznacza że jakby chciał coś sprzedać za ok3tyś to nie kupicie bo jestem niepewny
Jesli juz to tylko odbior osobisty lub przesylka kurierska za pobraniem (z mozliwoscia otwarcia i sprawdzenia przed oplaceniem).
wg mnie oallegrowiczu śiadczy treść komentarzy a nie ich ilość, sam staram sie na bierząco informować kupujących oprzebiegu tranzakcji i pomagać jak to jest możliwe. dziekitemu mam komentarze z pochwałami anie w stylu "wszystko OK" i wg mnie toswiadczy o allegrowiczu,
A wg mnie o moim ewentualnym kontrahencie bardzo duzo mowi to jak bardzo sie stara o klienta. Na przyklad gdy widze aukcje/ogloszenia/posty gdzie literowki mnoza sie przez paczkowanie w sposob zupelnie niekontrolowany, to jasna dla mnie wskazowka ze mam do czynienia z osoba niedbala, nie szanujaca tych, ktorzy go czytaja, wiec i tak samo w ew. interesach moge spodziewac sie braku odpowiedniego poziomu.
Jakbys w takim stylu jak powyzszy post napisal ogloszenie na Allegro to max 1 sek bym takiej ofercie poswiecil, niezaleznie od mojej potrzeby czy jej atrakcyjnosci.
Jakbys w takim stylu jak powyzszy post napisal ogloszenie na Allegro to max 1 sek bym takiej ofercie poswiecil, niezaleznie od mojej potrzeby czy jej atrakcyjnosci.
Uczulony jestem na często spotykane na allegro wyrażenie "orginał" Zazwyczaj jak coś takiego widzę to sobie odpuszczam.
Na przyklad gdy widze aukcje/ogloszenia/posty gdzie literowki mnoza sie przez paczkowanie w sposob zupelnie niekontrolowany, to jasna dla mnie wskazowka ze mam do czynienia z osoba niedbala, nie szanujaca tych, ktorzy go czytaja, wiec i tak samo w ew. interesach moge spodziewac sie braku odpowiedniego poziomu.
Sory ale pewnie wiesz jak niewygodnie jest pisać na laptopie na kolanach, jak się siedzi w tłocznym miejscu.
Ale co do literówek masz kompletną rację. Popieram.
Ja od Medfoto ani razu nie dostałem odpowiedzi na gg, pisałem kilkakrotnie, na maila dostałem zdawkową, następnie zadałem kolejne pytanie i odpowiedzi nie było. Mam podobnie odczucia odnośnie sostunku Dobra transakcja=dbałość o klienta i zwracanie uwagę na jego obawy, generalnie zainteresowanie. A tego w przypadku tego sprzedawcy nie ma.
Mam jeszcze jedno pytanie, On dysponuje sprzętem z dystrybucji niemieckiej, pisze na swoich aukcjach że gwarancja jest na 24 miesiące realizowana w Polsce, czy to jest możliwe. Słyszałem że eurogwarancja u Nas jest ważna jedynie rok.
Czy mogę mieć pewność że sprzęt dystrybuowany z zagranicy jest tej samej jakości co kupowany w Polskim salonie? Czy genrealnie w przypadku sprzętu za kwotę rzędu 3000zł można słyszeć o różnicy jakości, czy absolutnie wsztystkie egzemplarze sprzedawane w całej Europie są identyczne jakościowo i technologicznie?
Czy genrealnie w przypadku sprzętu za kwotę rzędu 3000zł można słyszeć o różnicy jakości, czy absolutnie wsztystkie egzemplarze sprzedawane w całej Europie są identyczne jakościowo i technologicznie?
Z tym to jak ze wszystkim, zależy od egzemplarza. Może się trafić felerny a może też i dobry. Nawet Maybach się pewnie psuje... Podejrzewam że gwarnacja będzie realizowana przez tego TIP'a - wysyłasz do niego a on oddaje do serwisu gdzieśtam.
A co powiedziecie o kolesiu "medfoto". Chcę kupić lustro cyfrowe.
on jest ok sciaga z niemiec nowe rzeczy jak i rowniez ma sklep kupilem juz od niego kilkanascie rzeczy i kilka aparatow - jest ok
Zamieszczone przez do_urden
Ja od Medfoto ani razu nie dostałem odpowiedzi na gg, pisałem kilkakrotnie, na maila dostałem zdawkową, następnie zadałem kolejne pytanie i odpowiedzi nie było. Mam podobnie odczucia odnośnie sostunku Dobra transakcja=dbałość o klienta i zwracanie uwagę na jego obawy, generalnie zainteresowanie. A tego w przypadku tego sprzedawcy nie ma.
Mam jeszcze jedno pytanie, On dysponuje sprzętem z dystrybucji niemieckiej, pisze na swoich aukcjach że gwarancja jest na 24 miesiące realizowana w Polsce, czy to jest możliwe. Słyszałem że eurogwarancja u Nas jest ważna jedynie rok.
Czy mogę mieć pewność że sprzęt dystrybuowany z zagranicy jest tej samej jakości co kupowany w Polskim salonie? Czy genrealnie w przypadku sprzętu za kwotę rzędu 3000zł można słyszeć o różnicy jakości, czy absolutnie wsztystkie egzemplarze sprzedawane w całej Europie są identyczne jakościowo i technologicznie?
mozna byc spokojnym - pisze tak dlatego ze 1 w tygodniu jest w niemczech i jak co to on zabiera sprzet do naprawy do niemiec wiec jest tak jak on pisze
To i ja dołożę swoje trzy grosze, w temacie rzetelności opisów na allegro.
Aparat jest w 100% sprawny, wszystko działa bez jakichkolwiek zastrzeżeń a matówka jest czysta. Jego stan śmiało oceniam jako BARDZO DOBRY. (zdjęcia REAL FOTO sprzedawanego obiektywu)
Koleś, który sprzedaje to handlarz, zaopatruje się na Wrocławskiej giełdzie, o tym że w puszce brakuje muszli ocznej napisać już zapomniał, ktoś kto zaczyna dopiero zabawę w lustrzanki może się naciąć.
I następny:
Lampa była bardzo rzadko używana - co można zobaczyć na zdjęciach (real foto)
Ciekawi mnie skąd on to może wiedzieć, kupił w sobotę rano na giełdzie, kilka godzin później już wisiała na allegro.
A komentarze ma wyłącznie pozytywne, jest nawet supersprzedawcą. Dlatego też przy zakupach używanego sprzętu o większej wartości (dla jednych dużo to 5 kzł dla innych 3 hzł) trzeba jednak uważać i szukać raczej kogoś, kto pozbywa się swojego sprzętu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Witam, chciałbym kupić sprzęt na allegro, ale nie wiem czy wydane pieniądze przełożą się na jakość sprzętu. Nie wiem czy dostanę dokładnie to samo co ze sklepu. Jeżeli mieliście styczność z tego typu formą zakupu, lub możecie kogoś konkrentego polecić , zachęcam.... pozdrawiam
Osobiście chciałem kupić karte CF Sandiska ale z paru źrudeł dowiedziałem się że nawet to podrabiają chyba nawet było tutaj coś na forum na ten temat.
Komentarz