Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Plusy i Minusy zakupu w internecie i u autoryzowanego
Plusy i Minusy zakupu w internecie i u autoryzowanego
Powiem tak.... badam rynek i sprzedawcow, bo nie chcę się wkopać przy zakupie :rolleyes: , i docieraja do mnie sprzeczne informacje. Opcje generalnie są dwie
1. Zakup u "autoryzowanego" dystrybutora Canona:
+ gwarancja polska (Żytnia respektuje)
+ teoretycznie łatwiej reklamować
- wyższa cena
- czeka sie ma szkło baaardzo długo (szczególnie L-ki, bo mają kiepski system dystrybujci (kuriozum przeciez są autoryzowani , hihihi)
2. Zakup w sklepie internetowym (np z osobistym odbiorem)
+ taniej
+ możliwośc przetestowania , wyboru konkretnego roczku produkcji, co może mieć znaczenie np przy 24-70 2.8 L USM
+ szybsza dost
- nie zawsze pewne źródło zakupu (boję się , może nie warto)
- gwarancja czesto tylko europejska - i tu się pojawia problem , niektórzy twierdzą, że Żytnia nie respektuje takich gwarancji, inni że respektuje
- naprawy gwarancyjne realizuje w imieniu kupującego sprzedawaca, czyli samemu nie można iść na Źytnią ???
podzilcie się prosze doświadczeniami
eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)
W sumie temat nie jest nowy i pojawia się wielokrotnie na forum ale Ty zebrałeś bardzo logicznie za i przeciw.
U podłoża tego typu pytań leży zawsze ten sam powód czyli cena. Różnice pomiedzy sklepami tradycyjnymi (to nie najlepsze określenie ale dość obrazowe poki co) a sklepami internetowymi leży w dużej mierze w cenie, szybkosci dostawy etc. Detaliście w Polsce mogą zaopatrywać się przez dystrybutorów wówczas mają jednolistą cenę nabycia towaru do odsprzedaży a cena detaliczna zalezy od marży jaką sobie doliczą. Przy czym często dystrybutorzy podają sugerowaną cenę sprzedaży.
Sklepy internetowe jeśli działąją tylko wirtualnie mają niższe koszty operacyjne i mogą pozwolić sobie na obniżenie marży i zaoferowanie niższej ceny. Jeśli zaopatryją się z innych źródeł dystrybucji w Europie mogą oferwać niższe ceny. Są jednak sklepy, któe działają wirtualnie oraz "klasycznie" jak choćby www.cyfrowe.pl, www.fotoit.pl, www.e-cyfrowe.pl i inne (nie wymieniam innych bo nie byłem ich klientem).
Gdzie kupić? Tam gdzie zostaie zaoferowana Tobie dobra informacja techniczna i widać, że sprzwdawca jest solidny, czasam warto zapłacić trochę więcej ale mieć pewność, że zakupiony sprzęt jest pewny i w razie czego można go wymienić gdy okazał się wadliwy.
Gwarancja to oddzielny temat. Generalnie w świetle kodeksu Cywilnego wygląda ona tak, że sprzedający jest gwarantem czyli musi nam zapewnić obsługę gwarancyjną. Przy czym może on wskazać miejsce, które ową gwarancję realizuje tak jest w przypadku Canon Polska i serwisu na Żytniej 15. Słyszałem ale nie sprawdzałem tego, że sprzęt sprzedawany przez Canona w Europie jest objęty eurogwarancją, która jest uznawana również w Polsce i realizowana przez autoryzowany serwis.
W przypadku sprzętu z Azji i Ameryki takowej gwarancji nie ma i trzea wysyłać sprzęt do naprawy do kraju zakupu lub zdać się na TIPa.
Wracając do praktyki, dobry sprzedawca umożliwi Tobie sprawdzenie szkła i wymianę. Na eLkę poczekasz czasem minutę a czasem i kilkanaści dni ale nie jest tragicznie. Ja musiałem poczekac tylko na 24-105 ze dwa tygodnie, pozostałe eLki dostawałem w ciągu 2-3 dni.
Osobiście polecam dobry sprawdzony sklep netowy.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Miałem z nimi do tej pory tylko kontakt telefoniczny a dziś widizałem ich na giełdzie w Stodole. Jednak koledzy z forum zaopatrywali się w foto-it i byli zadowoleni.
Moim domyslnym sklepem jest www.cyfrowe.pl
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
- gwarancja czesto tylko europejska - i tu się pojawia problem , niektórzy twierdzą, że Żytnia nie respektuje takich gwarancji, inni że respektuje
Moge ci potwierdzic na 100% ze Żytnia respektuje eurogwarancje, pod warunkiem ze masz do niej dowod zakupu (paragon/faktura).
W przypadku gdy nie masz dowodu zakupu i/lub nie masz gwarancji roznego typu pomniejsze naprawy/uslugi moga ale nie musza byc robione za darmo - zalezy od oblozenia praca, humoru przyjmujacego czy technika - i tych przypadkow nie da sie na 100% potwierdzic.
Za to jako inny minus moge dopisac ze niektore sklepy internetowe wystawiaja tylko gwarancje sklepowa i uszkodzony sprzet slesz do nich (najczesciej sa to sprzety sprowadzane spoza europy). A sa tez i tacy internetowi sprzedawcy co mowia "gwarancja USA, wysylka na koszt/odpowiedzialnosc klienta" .
Poza tym mihal - o fotoit dostales juz wiele opinii... moze w koncu (za przeproszeniem bo brutalnie) przestaniesz sie piescic piszac jeden watek za drugim i kupisz sprzet? .
Przyklady watkow mihala: "wiarygodne sklepy ze sprzetem dla Canonierów" "Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie"
+ ten.
Powiedz nam mihal - naprawde jaki ma sens zakladanie kilku identycznych watkow na temat "chce kupic ale boje sie sklepu" ?
Badz wreszcie mezczyzna i kup... juz ci oferowalem towarzystwo przy zakupie skoro masz takie obawy .
Moge ci potwierdzic na 100% ze Żytnia respektuje eurogwarancje, pod warunkiem ze masz do niej dowod zakupu (paragon/faktura).
Masz rację z jednym ale...
Eurogwarancja jest 24 miesięczna a serwis na żytniej ją realizuje do 12 miesięcy.
Swoją drogą ciekawe jaki mają na to paragraf?
Czyżby ich nie dotyczyło prawo unijne?
:wink: :rolleyes: generalnie w tym kraju panuja zasady, ze duza czesc sprzedajacych nie potrafi jeszcze jesc mala lyzeczka i glownie probuje wcisnac kit kupujacym, mialem juz kilka sytuacji w zyciu, gdy nacialem sie na nieuczciwego sprzedawce, wiec teraz jestem moze zbyt ostrozny (z pozytkiem dla mnie tak na koniec dnia) szczegolnie jak nie mam doswiadczenia w branzy.
musze jeszcze popracowac na wielowatkowoscia na forum , hi hi hi
eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)
Ja u nich kupilem tele 70-300 is usm. Zadzwoniłem, podjechałem na Czerniakowską, zakupiłem. Tydzień na ewentualny zwrot, paragon i karta gwarancyjna. Cena może nie była jakaś atrakcyjna, powiedzmy tyle co u innych w necie, moze kapke taniej. Mam go i jestem zadowolony :-D
Mogę potwierdzić szkło p_lar'a jest o.k., miałem je podpiete w Krakowie.
Co do prowadzenia biznesu w naszym kraju to nie trudno się nie zgodzić z mihal'em i w sumie rozumiem jego obiekcje. Nie mniej jeśli tyle osób ma dobre doświadczenia z foto it to się nie zastanawiaj tylko kupuj.
Ja czekam aż 5D pojedzie nieco w dół ale nie wiem, czy to się stanie po Photokinie...
Daj znać jak będziesz miał sprzęt to się zgadamy na focenie.
Wiesz nie wiem czy będę chciał sprzedawać 30D, może zostawię sobie jako drugie body, jeszcze nad tym myślę.
Nie mniej FF coraz bardziej mnie przekonuje, problem w tym, że w zanadrzu mam ślub...a wiesz jak to ciągnie kasę.
Wiesz nie wiem czy będę chciał sprzedawać 30D, może zostawię sobie jako drugie body, jeszcze nad tym myślę.
a co ty profesję zmieniasz i na fotozawodowstwo przechodzisz?
Zamieszczone przez Mac
Nie mniej FF coraz bardziej mnie przekonuje, problem w tym, że w zanadrzu mam ślub...a wiesz jak to ciągnie kasę.
Wiem i dlatego z całą powagą sytuacji oświadczam ci, że jak nie kupisz go sobie przed ślubem to po będzie baaaardzo ciężko
Relatywnie stanie się tak co najmniej z 5x droższy
Rozbawiłeś mnie a serio, taki crop 1.6 to się czasem przydaje, swoje 30D kupiłem za 5 kPLN teraz dostanę za nie pewnie około 4 kPLN, nowe 5D z papierami (faktura) to 9 kPLN, czyli muszę dołożyć 5 kPLN. W sumie chyba zrobie deal wiązany przy okazji wymiany kompów w firmie.
Na zawodowca się nie nadaję chyba, że w onaniźmie sprzetowym ale wówczas kupie 1Ds MK II i już
Komentarz