Co zrobić ze sprzedawca.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quanto

Co zrobić ze sprzedawca.

Witam wszystkich uzytkowników aparatów Canon.Bardzo prosze o podpowiedż.Zakupiłem aparat Canon PowerShot A530 i sprzedający ( sklep ) nie dał mi instrukcji w formie ksiażeczkowej w języku polskim.Bardzo się migał też od wystawienia gwarancji,jak zrobiłem awanturę to wystawił mi gwarancję Canona ale też mam obawy.Czy mam się upierac o instrukcję ( tak mi się zdaje że jeżeli sprzedaje towar na terytorjum Polski to powinna być w formie książeczki).Dodam że aparat zakupiłem w środę 06.09.2006.Czy mam prawo do zwrotu aparatu jako że towar jest niekompletny ( nic nie rozpakowywałem ).Bardzo prosze o odpowiedż.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Sprzedawca musi dać instrukcję w j. polskim. Ale może być ona w postaci np. kartki z informacją, którym przyciskiem włącza się aparat.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• crater
      Początki nałogu
      • 2006
      • 399

Powiem wrecz ze ma taki obowiazek.Jest to zgodne z ustawa z 2005 roku.Niestety niepamietam nuemrkow...mowi ona o obowiazku dostarczenia instrukcji obslugi (tlumaczona kopia oryginalnej !!!) w jezyku urzedowym panstwa, na ktorego terenia towar zostal sprzedany.
      www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Instrukcja po polsku musi być. Nie wiem czy jej brak oznacza niezgodność towaru z umową czy nie, może ktoś inny to będzie wiedział. Bo jeśli oznacza, to ja na podstawie tej niezgodności oddałbym aparat i żądał zwrotu pieniędzy. Takie problemy oznaczają według mnie, że aparat jest z jakiegoś lewego źródła.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

Zapytaj w federacji konsumentow, mi bardzo pomogli w interpretacji przepisów.
          Ostatnio edytowany przez gonzo44; 1042.
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Ted
            Bywalec
            • 2004
            • 143

Sprzedawca dokonujący sprzedaży w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i nie wprowadzających w błąd informacji w języku polskim, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego. W szczególności należy podać: nazwę towaru, określenie producenta lub importera i kraj pochodzenia towaru, znak bezpieczeństwa i znak zgodności wymagane przez odrębne przepisy (np. atesty Państwowego Zakładu Higieny), informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju towaru, określenie jego energochłonności (np. moc odkurzacza), a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach (np. numer świadectwa homologacji sprzętu telekomunikacyjnego).
            (...)
            Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z towarem konsumpcyjnym wszystkie elementy jego wyposażenia oraz sporządzone w języku polskim instrukcje obsługi, konserwacji i inne dokumenty wymagane przez odrębne przepisy (np. świadectwo homologacji.)
            Cytat z pierwszego lepszego linku jaki wyrzuca google: http://www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5110

Jakos nie widze tam nic o oryginalnej instrukcji, ani w ogole o zawrtosci instruckcji.

Komentarz

• JSK
              Początki nałogu
              • 2006
              • 318

Zamieszczone przez Ted
              Cytat z pierwszego lepszego linku jaki wyrzuca google: http://www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5110

Jakos nie widze tam nic o oryginalnej instrukcji, ani w ogole o zawrtosci instruckcji.
              Ted, czy nazwa witryny ma coś wspólnego z tą sprawą?

A tak na poważnie. Po co było kupować. W takich okolicznościach normalną reakcją jest rezygnacja z zakupu. Tak mi się wydaje.
              Ostatnio edytowany przez JSK; 4661.

Komentarz

• Ted
                Bywalec
                • 2004
                • 143

Zamieszczone przez JSK
                Ted, czy nazwa witryny ma coś wspólnego z tą sprawą?
                sie po prostu samo tak otwarlo, ale jak pomyslec to czasem moze dotyczyc niektorych konsumentow. Oczywiscie nie mam tu na mysli nikogo z forum, ale pracujac w sklepie mialem rozne przypadki.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Brak instrukcji w jezyku polskim oznacza niezgodnosc towaru z umowa - mozesz ubiegac sie o zwrot pieniedzy lub wymiane na inny kompletny zestaw. Sprzedawca ma 14 dni na pisemna odpowiedz w tej sprawie - jesli w tym czasie tego nie uczyni to znaczy ze rozpatrzyl twoje roszczenia pozytywnie.

Co do samej instrukcji - nigdzie nie ma powiedzianego ze musi byc w formie papierowej, ksiazeczki czy cos takiego. Niektore firmy (HP, Samsung) instrukcje w jezyku PL dolaczaja w wersji elektrocznej - jest to zgodne z prawem.

Dziwie sie ze kupilem ten sprzet nie zwracajac uwagi na to co jest w zestawie. Juz nic nie mowie o fakcie stwarzania problemow z wystawieniem gwarancji - po prostu zabierasz kase i wychodzisz!!!
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• quanto1

I tak zrobiłem.Pojechałem do sklepu kaske oddali a za 2 godziny dzwonili że maja juz instrukcje itd itd.Aparat zamówiłem w sklepie Agito.Wszystko jest w zestawie.Dziekuję za podpowiedzi.na marginesie : zamówiłem aparat w czwartek a w piątek był juz u mnie.

Komentarz

• JSK
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 318

No to nareszcie mamy zadowolonego!

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez quanto1
                        I tak zrobiłem.Pojechałem do sklepu kaske oddali a za 2 godziny dzwonili że maja juz instrukcje itd itd.Aparat zamówiłem w sklepie Agito.Wszystko jest w zestawie.Dziekuję za podpowiedzi.na marginesie : zamówiłem aparat w czwartek a w piątek był juz u mnie.
                        Gratulacje

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Zamieszczone przez crater
                          Powiem wrecz ze ma taki obowiazek.Jest to zgodne z ustawa z 2005 roku.Niestety niepamietam nuemrkow...mowi ona o obowiazku dostarczenia instrukcji obslugi (tlumaczona kopia oryginalnej !!!) w jezyku urzedowym panstwa, na ktorego terenia towar zostal sprzedany.
                          Ponieważ Czacha wyjasnił sprawę co do konieczności instrukcji i nosnika bardzo detalicznie, odniosę się tylko do zawartości. Otóż instrukcja musi być w języku polskim ale dotyczy to tylko towarów powszechnego użytku czyli miedzy innymi ogólnie dostępnej elektroniki. Natomiast zawartość polskiej instrukcji nie musi być taka sama jak oryginału i często nie jest. Chociaż szanujące się firmy dostarczają bardzo porządne instrukcje.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

W aparatach Casio (tak, aparatach.. nie kalkulatorach) instrukcja PL ma 12stron i sa to beznadziejne xerowki.. takie dostaracza dystrybutor
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...