Do czego już dochodzi !!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nowok
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 28

Do czego już dochodzi !!

Witam wszystkich.

Parę dni temu wróciłem od rodziny z okolic Wielunia. Dowiedziałem się że działa tam jeden fachowiec który ma zakład fotograficzny. I jakiś kamerzysta. I o nim chciałem wam opowiedzieć :-). Podobno gościu w czasie nagrywania kamerą robi zdjęcia. Z ciekawości zadzwoniłem do niego jako klient. Okazało się że facet za robienie zdjęć kamerą dodatkowo bierze 400zł. Dla mnie jest to chore !! Nie rozumie tych ludzi. Nie widziałem tych zdjęć ale nie wydaje mi się żeby były dobre. Kamera jest do nagrywania filmów a nie do robienia zdjęć. To tak jak byście robili zdjęcia i przy okazji kręcili filmik aparatem :-)
    Co z tymi ludźmi się porobiło ??
    Co wy na to ?? :-)

Pozdrawiam
    EOS 30D / kit / Tokina 28-70 2.8 AT-X Pro SV / SIGMA 70-300 APO DG / CANON 50mm 1.8 / SPEEDLITE 430EX / EOS 500N / ZENIT
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Normalka. Fotografowałem kiedyś ślub w Ostrowi Mazowieckiej, i kamerzysta drugiej pary która brała ślub w czasie tej samej mszy (tam się zdarzają wieloparowe śluby) był jednocześnie fotografem - miał zdaje się Sony 707 czy jakiś taki wynalazek
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Cóż, ludziska zazwyczaj nie mają większego pojęcia ani o specyfice sprzętu ani o filmowaniu i fotografowaniu więc dają się naciąć. Pomijając fakt, że trudno wyobrazić sobie że można w jednym czasie kręcić i przyzwoicie kadrować i naswietlać zdjęcia, to jakość tych fotek będzie masakryczna, choćby ze względu na rozdzielczość. Ale interes kwitnie...
      Jak dla mnie to normalne naciąganie, tyle.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Avadra_K
        Uzależniony
        • 2006
        • 580

Zamieszczone przez Nowok
        Witam wszystkich.

Parę dni temu wróciłem od rodziny z okolic Wielunia. Dowiedziałem się że działa tam jeden fachowiec który ma zakład fotograficzny. I jakiś kamerzysta. I o nim chciałem wam opowiedzieć :-). Podobno gościu w czasie nagrywania kamerą robi zdjęcia. Z ciekawości zadzwoniłem do niego jako klient. Okazało się że facet za robienie zdjęć kamerą dodatkowo bierze 400zł. Dla mnie jest to chore !! Nie rozumie tych ludzi. Nie widziałem tych zdjęć ale nie wydaje mi się żeby były dobre. Kamera jest do nagrywania filmów a nie do robienia zdjęć. To tak jak byście robili zdjęcia i przy okazji kręcili filmik aparatem :-)
        Co z tymi ludźmi się porobiło ??
        Co wy na to ?? :-)

Pozdrawiam
        :-P Ja powiem tak, pół biedy gdy kamerzysta robi zdjęcia za pomoca kamery. Widziałem ostatnio takie udo Sony i zdjęcia wychodziły naprawdę całkiem. całkiem. Znacznie gorzej jest kiedy "kamerzysta - fortograf" ma w jednej rece kamerę, a drugą ręką robi zdjęcia - widziałem kiedys takiego "artystę" w akcji, mówię Wam - ubaw miałem przedni. I to 2 razy Pierwszy kiedy ogladałem go przy pracy, a drugi kiedy ogladałem jego "arcydzieła" - w zyciu nie widziałem gorzych zdjęć:wink: Film, który nakręcił też z resztą był do du....

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• kane
          Początki nałogu
          • 2004
          • 293

jak to mowia: jak cos jest do wszystkiego, to jest do d...
          Galeria

Komentarz

• Il fuoco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

Zamieszczone przez kane
            jak to mowia: jak cos jest do wszystkiego, to jest do d...
            ... słyszałem że sony wypuszcza jakąś lustrzankę
            | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• LemonR
              Bywalec
              • 2005
              • 234

Dwa lata temu na targach foto video w Łodzi na stosiku firmy Foton zobaczyłem podwójny statyw naramienny
              Sklep fotograficzny Foton ⭐ Szeroki wybór asortymentu ⭐ Najwyższa jakość ⭐ Atrakcyjne ceny i profesjonalna obsługa ✔ Sprawdź teraz ❗

z kolega podeszliśmy do gościa który akurat przymieżał się do zakupu i podśmiewając się mówimy, że to bez sensu, a on na to, że używa coś takiego własnej roboty już od pół roku i się sprawdza. Aparat ustawia względem kamery tak, że patrząc w kamerę, w aparacie ma ten sam kadr. Do aparatu ma wężyk elektroniczny z guziczkiem pod lewą ręką i robi "dobre" zdjęcia nie odrywając oka od kamery. Ja osobiście chętnie obejżałbym zarówno zdjęcia jak i film z takiego zestawu. Jestem jednak przekonany że słowo "dobre" ma dla większości z czytających to forum inny wymiar.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Kurcze, trzy problemy: paralaksa, AF i ekspozycja...
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Wazee
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 25

byłem kiedyś uczestnikiem wesela gdzie wynajęty pan kręcił jedną ręką a drugą pstrykał fotki jakąś hybrydką
                  po prostu świetnie!!!

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

To się nazywa przedsiębiorczość, jestem pod wrażeniem. Pamiętając jednak o zasadzie wolnego rynku, jest klient jest i usługa, może nie powinniśmy tak krytykować.
                    Mnie najbardziej rozbawiają turyści, którzy fotografują późnym wieczorem/nocą budynki i błyskają im flashe ))
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Taką 580 na wysokim iso z jasnym szkłem to spoko doświetlisz jakiś budynek
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• ripek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1486

Najgorsze jest w tym to że często klienci takiego "przedsiębiorczego" myślą że te fotki są dobre - bo nie wiedzą że mogliby mieć duuużo lepsze.
                        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Avadra_K
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 580

Zamieszczone przez ripek
                          Najgorsze jest w tym to że często klienci takiego "przedsiębiorczego" myślą że te fotki są dobre - bo nie wiedzą że mogliby mieć duuużo lepsze.

To prawda, ale załatwienie na ślub, czy inną uroczystość renomowanego fotografa to wydatek kilku kpln (chyba) - a nie kazdego stać:-( , a jak się kogoś znadzie, co to sie podobno zna - zawsze jest pewnego rodzaju loteria, sie uda, czy sie nie uda :rolleyes:
                          A jak Ci się trafi taki specjlista ze statywem dwuramiennym (czy jakoś tak ) to wtedy dopiero jest jazda.
                          Niestety zauważyłem, że zwłaszcza w mniejszych miejscowościach i na wioskach (bez urazy oczywiście) tego tupu "artyści" mają duże wzięcie:rolleyes: :sad:

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Avadra_K
                            To prawda, ale załatwienie na ślub, czy inną uroczystość renomowanego fotografa to wydatek kilku kpln (chyba) - a nie kazdego stać:-(
                            Ale po co wpadac ze skrajnosci w skrajnosc?
                            Nie chodzi o wynajecie superprofesjonalisty fotograficznego na slub za kilka kilopln a wystarczy porzadny fotograf ktory nawet za kilkaset zl na pewno (wystarczy obejrzec fotki przed wynajeciem foto) zrobi lepsze zdjecia niz ten z zestawem 2in1.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez Mac
                              Mnie najbardziej rozbawiają turyści, którzy fotografują późnym wieczorem/nocą budynki i błyskają im flashe ))
                              Albo z ostatnich rzędów trybun na stadionie .
                              A wracając do tematu to po prostu taki jest rynek, szczególnie w małych miejscowościach. Nie znającym się Ludziom podobają się różne pseudo-artystyczne efekty takie jakie można zrobić w PS jednym filtrem. Znajoma z pracy bierze ślub i zachwalała jakiegoś fotografa "bo ma profesjonalny sprzęt w studiu" Pytam jaki? a ona mówi że "parasolki i tło w studiu"
                              Digart

Komentarz

Pracuję...