To długi temat. Jeśli chodzi o odbicie fotografującego to najlepiej robić zdjęcia wieczorem, przy zasłoniętych oknach i wyłączonych wszelkich źródłach światła poza światłem doświetlającym akwarium. W kwestii odbłysków to staram się robić zdjęcia przy świetle zastanym a jeśli korzystam z lampy to trzeba ją odpowiednio ustawić aby one nie występowały. Ponadto warto robić zdjęcia pod pewnym kątem (innym niż 90) względem szyby wtedy odbicia będą mniejsze. Warto przeczytać te artykuły:
[fristajlor] mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
-
rudnica to Formica rufa a Formica pratensis to mrówka łąkowa - 2 różne gatunki
Sprzęt to 350D + odwrócony obiektyw + wbudowany flesh + dyfuzor DIY
Co do parametrów to czas 1/60, f/8-11, ISO 200Komentarz
-
Na moje amatorskie oko - w pierwszych trzech słaba ostrość, nieciekawe tło i światło niezachwycające. Ostatnie ciekawe, ładna kompozycja, ale za blisko grafiki.
Komentarz
-
W pierwszym i trzecim i jest imo tak ostro oraz tam ostro gdzie trzeba, fakt głębia ostrości jest malutka ale fizyki nie ominę. W drugim niestety czułek ostrzejszy niż główka.
Będę wdzięczny za rozwinięcie tej myśli - może jakoś zmodyfikuje dyfuzor, może z nową lampą uda mi się lepiej popracować nad doświetlaniem.Komentarz
-
Nie ma co zbytnio rozwijać - na moje oko kontrasty są zbyt duże. Cienie z tła włażą na obiekty i odbierają urodę bohaterom obrazu. Wydaje mi się, że dobrze byłoby obserwować tło na podglądzie, albo baczniej obserwować kadr przed pstryknięciem.
Komentarz
-
a mnie sie wydaje ze mrówki żyją w lesie a nie na kartce papieru i dobrze byłoby je tam fotografować, nie będzie sztuczniegaleria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz
-
A jak Ty sobie radzisz z cieniami, oświetleniem przy zdjęciach makro obiektów tej wielkości? Może masz jakieś swoje przykładowe zdjęcia efektów?
Zależy jaki gatunek ten akurat nie występuje w lasachZamieszczone przez Adsoa mnie sie wydaje ze mrówki żyją w lesie a nie na kartce papieru i dobrze byłoby je tam fotografować, nie będzie sztucznie
na kartkach pewnie też nie za często ma możliwość pozować - jeśli boisz się o to, że mrówę wysiedliłem z jej środowiska to zapewniam, że zdjęcie zostało wykonane w naturze bez przenoszenia jej.
Komentarz
-
W ogóle sobie nie radzę. Mam za słaby wzrok na to, żeby takie małe rzeczy fotografować. Piszę jak widz, jak odbiorca Twojej sztuki, nie jak fachowiec. Mogę więc powiedzieć patrząc na gotowe zdjęcie, co widzę i jak to odbieram - monitor mam blisko oczu i duży
Więc o praktyczne porady musiałbyś zapytać jakiegoś praktyka. W pejzażu, to bym Ci coś doradziła bardziej praktycznie, a tak - musisz sie zadowolić opinią zwykłego widza

Komentarz
-
dla mnie zdjęcia są bardzo fajne...
technicznie dużo lepsze od moich
ps. ewę o zdjęcia nie proś, bo Cię zaatakują
20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrottoKomentarz
-
hej MAck wszystkich nie zadowolisz nie przejmój się ja mam obiektyw do makro i jeszcze nie udało mi się zrobić takich fajnych fotek jak twoje , pozowały mi mszyce z kwiatków na balkonie i nic z tego nie wyszło, mnie się podobają twoje stworki zwłaszcza 1 i 4Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgiKomentarz
-
Komentarz
-
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 
Komentarz