[fristajlor] mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw
Zwiń
X
-
-
Odp: [fristajlor] mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw
151. Timandra comae
Ostatnio edytowany przez fristajlor; 11123.Komentarz
-
152. Notodonta dromedarius
Komentarz
-
153. Stigmella tityrella
Zdjęcie z testowej sesji fotografowania bojowników - będę męczyć dalej temat
Komentarz
-
154.
155.
Komentarz
-
Dobry zestaw, zwłaszcza 153R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczyKomentarz
-
Komentarz
-
Czy stosujesz filtr polaryzacyjny do zdjęć rybek? Lub coś innego, żeby przedrzeć się przez szybę?Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
KonfucjuszKomentarz
-
-
Nie stosuje polara choć mam, na pewno by "zjadał" światło. Jedyne co zrobiłem to ubrałem się na czarno - czarne ubranie w najmniejszym stopniu odbija się od szyby akwarium. U mnie to wystarczyło. Jeżeli to by nie wystarczyło to warto jeszcze:- zgasić wszystkie źródła światła poza tym, które oświetla dane akwarium / rybkę - to najczęściej rozwiązuje wszelkie problemy, pamiętając by się odpowiednio ubrać
- można sobie też zrobić taką nakładkę na obiektyw z jakiegoś czarnego materiału - z jednej strony odcina to dostęp innych źródeł światła, które by się odbijały od szyby a z drugiej z uwagi na czarny kolor nie powodowało odbić na szybie; kiedyś zrobiłem sobie coś podobnego ale nie do akwarium (jakoś nigdy tego nie potrzebowałem) tylko do robienia zdjęć w nocy przez szybę z wieżowców
Tu przykład: https://youtu.be/dSeNbVWh3NM?t=267
Powyższe 3 były wykonane przy pomocy 1 flesha, póki co bez modyfikatorów ale w planie mam też próby z jakimś softboxem by lepiej dół rybki oświetlić. Próbowałem też takiego niemałego panelu LED ale pomimo ustawienia na maksymalną moc to część zdjęć wychodziła poruszona, może z wyższym ISO by to przeszło ale z fleshem łatwiej.Komentarz
-
Światło, które dałeś od góry wydaje się ładne i nie psułbym go modyfikatorem. Spróbowałbym dodać od dołu drugą lampę, na jakieś 1/4-1/8 mocy.Powyższe 3 były wykonane przy pomocy 1 flesha, póki co bez modyfikatorów ale w planie mam też próby z jakimś softboxem by lepiej dół rybki oświetlić. Próbowałem też takiego niemałego panelu LED ale pomimo ustawienia na maksymalną moc to część zdjęć wychodziła poruszona, może z wyższym ISO by to przeszło ale z fleshem łatwiej.Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
KonfucjuszKomentarz
-
Ciekawy pomysł nie rozważałem świecenia od dołu - może kiedyś zrobię taki eksperyment
Mój pomysł przy ostatniej sesji był taki by podłożyć pod akwarium białą kartkę licząc, że światło odbite od dna rozświetli trochę spód rybki - niestety okazało się, że akwaria mają wyklejony na czarno spód
dopytam czy mają zbiorniki z transparentnym dnem.
Komentarz
-
Na pewno znajdziesz zbiornik cały przezroczysty, do którego można przełożyć rybkę, tylko co ona na to?
Myślałem, żeby nie świecić przez dno, lecz pod kątem z przodu - chyba uda się znaleźć odpowiedni kąt, żeby nie sfotografować lampy.Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
KonfucjuszKomentarz
-
156. Yponomeuta evonymella
Komentarz
-
Dzięki za komentarz - ja za faworyta obierałem wersję B
Wracając do bojowników - tym razem świeciłem 2 lampami: 1 z góry (jak wcześniej), a 2ga z prawej strony ustawiona przy dnie akwarium i skierowana ku górze oraz odsunięta od osi akwarium w kierunku aparatu. Na pierwszym ujęciu nie do końca podoba mi się efekt, na 2gim jest dla mnie ok. Niestety mimo, że akwarium jest małe to efekt świecenia jest bardzo różny w zależności gdzie w danym momencie znajduje się rybka.
157.
158.
Komentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z
Komentarz