[cauchy] USA - Yellowstone / Grand Teton, wrzesień 2025

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

[cauchy] USA - Yellowstone / Grand Teton, wrzesień 2025

"Ziemia sama oddycha. Kolumny pary unoszą się ku niebu, a powietrze płonie od zapachu siarki. Znalazłem wejście do piekła, albo coś jeszcze bardziej niezwykłego." - opowiadał w relacjach John Colter w 1808r. Wiliamowi Clarkowi, który je spisał.

Colter był p-bnie pierwszym białym człowiekiem, który odkrył rejon znany dziś jako Yellowstone i Grand Teton, zimą 1807-1808r. Był to traper, uczestnik pierwszej ekspedycji Lewisa i Clarka. Miała ona na celu zbadanie nowo zakupionego od Francji terytorium Luizjany. Ziemia ta podwajała powierzchniowo Stany Zjednoczone, ale była to w większości terra incognita. Głównym celem wyprawy było sprawdzenie, czy dopływami Mississippi i Missouri da się dopłynąć do Pacyfiku, opisanie geografii rejonu, fauny, flory i poznanie jej rdzennych mieszkańców. Jakkolwiek wyprawa ta nieznacznie ominęła tą część dzisiejszego stanu Wyoming, to właśnie Colter po odłączeniu się od wyprawy sam przemierzył ponad 800km, docierając do gór Teton i jeziora Yellowstone i jego geotermalnego sąsiedztwa.

W jego opowieści o gejzerach, potokach wrzącej wody, oparach i kolorowych źródłach nikt nie uwierzył. Ot kolejny traper-bajarz chwalący się gdzie to on nie był i czego nie przeżył. Clark opisał tą ziemię jako "piekło Coltera". W ciągu kolejnych dekad następcy Coltera, tzw. górscy ludzie, traperzy, awanturnicy, poszukiwacze przygód również odwiedzali to miejsce i wracali z podobnymi opowieściami. Plotki zaczęły się szerzyć.

Musiało minąć kilkadziesiąt lat do kolejnej ekspedycji, prywatnej, która po powrocie przygotowała artykuł, ale redaktor gazety, która miała go wydać odmówił tego, bo uznał je za zbyt fantastyczne. I dopiero rządowa ekspedycja dr Haydena z początków 1870 wróciła z udokumentowanymi dowodami, że taki teren naprawdę istnieje. Hayden do swojej wyprawy zaprosił nie tylko naukowców, ale też malarzy i.. fotografa. Zdawał sobie sprawę, że jeśli plotki się potwierdzą to oprawa graficzna powie o tym miejscu więcej niż wszystkie jego artykuły. I miał rację.

To właśnie podczas jednej z tych ekspedycji, przy ognisku kempingowym, zrodziła się rewolucyjna jak na tamte czasy i miejsce idea, że może warto by zachować to miejsce takim jakie ono jest. Żeby uchronić je przed prywatnymi właścicielami, działalnością przemysłową czy rolniczą. Żeby utworzyć coś takiego jak park narodowy? Idea ta szybko zyskała uznanie i już w 1872r prezydent Grant podpisał uchwałę powołującą do życia pierwszy park narodowy w Ameryce. Co było potem to już historia, tak w każdym razie rozpoczęła się kariera Yellowstone

Byłem tu w 2022, również we wrześniu, ale tylko na 3 dni i ledwie liznąłem ten rejon. Tym razem przyjechałem na całe 2 tygodnie. Trochę się obawiałem, czy to nie za dużo, okazało się, że nie. Każdy dzień miałem wypełniony od świtu do zmierzchu, każdego dnia cos się działo i z każdego mam przynajmniej jeden fajny hajlajt, a przy tym nigdzie się nie spieszyłem. Połowę czasu mieszkałem na kempingach, połowę pod dachem. Stan Wyoming honoruje polskie prawko, co okazało się zbawienne, bo moje międzynarodowe wygasło 2 lata temu a ja się nie zorientowałem lol. Wyjeździłem ok. 1600mil. Żałuję tylko, że nie zabrałem nepalskiego śpiwora na -5st, tylko tatrzański na 8st. Co rano były przymrozki, żeby w dzień temperatura rosła do ponad 20st. Nie spodziewałem się w końcówce września tylu ludzi. Praktycznie wszystkie największe atrakcje Yellowstone są dostępne w ciągu kilku minut spacerem z parkingów, przystosowanych też dla niepełnosprawnych. Ok 10dni byłem offline, tam nie ma zasięgu. Jedynie w Canyon Village była jedna kreska LTE, i w Grand Teton blisko Jackson jest zasięg.

Ze spraw fotograficznych. Yellowstone i Grand Teton to raj dla fotografów przyrody i krajobrazu. Przed wyjazdem kupiłem lekki podróżny statyw Coleman Y Zero. I jakkolwiek jest bardzo fajny, to niekoniecznie się przydał bo i tak używałem głownie swojego ciężkiego Benro z głowicą fluidową. Myślałem, że będę więcej hikingował, np. na wschód słońca na Delta Lake, ale hike samemu w kraju niedźwiedzi to nie jest dobry pomysł. RF 14-35, 70-200 i 400 były używane niemal po równo. Każdy zakres przydał się tak samo, co rzadko mi się zdarza. Na lotniskach cały sprzęt foto zapakowałem do plecaka Backlight 36L, nie było żadnego problemu. Z laptopem wszystko ważyło już ponad 10kg, ale nikt tego nie sprawdzał. Plecak mieścił się bez problemu w skrytkach nad fotelami. Jestem z niego mega zadowolony. Niepotrzebnie zabierałem filtry i mocowanie, za dużo z tym zachodu, a na miejscu za mało czasu żeby je wykorzystać. Raz użyłem i zostawiłem. Za to polarek był na 14-35 non stop.

1. Schwabacher landing
    35mm, f8, 1/15s
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_8581.jpg
Wyświetleń: 249
Rozmiar: 1,80 MB
ID: 2306952

2.
    81mm, 1/40s

Nazwa: IMG_8589.jpg
Wyświetleń: 210
Rozmiar: 2,21 MB
ID: 2306953

3. Basen Porcelanowy
    14mm, f7.1

Nazwa: IMG_8854.jpg
Wyświetleń: 208
Rozmiar: 2,52 MB
ID: 2306954

4. Upper Geyser Basin
    18mm, f16, 1/25s

Nazwa: IMG_8962.jpg
Wyświetleń: 209
Rozmiar: 2,17 MB
ID: 2306955

5.
    50mm, f6.3, 1/200s

Nazwa: IMG_9033.jpg
Rozmiar: 1,59 MB
ID: 2306956

6.
    187mm, f3.5, 1/400s

Nazwa: IMG_8994.jpg
Wyświetleń: 211
Rozmiar: 1,10 MB
ID: 2306957

7. Black Sand Basin, Emerald pool
    14mm, f8, 1/200s

Obok West-thumb Basin to oczko to moje tegoroczne odkrycie, nie jest duże, ale jest przecudne

Nazwa: IMG_9223.jpg
Wyświetleń: 213
Rozmiar: 2,85 MB
ID: 2306958

8. Grand Prismatic z poziomu kładek
    14mm, f8, 1/250s

Nazwa: IMG_9180.jpg
Wyświetleń: 210
Rozmiar: 2,23 MB
ID: 2306959

9. Grand Prismatic z poziomu platformy
    95mm, f4, 1/640s

Może nie jestem jakimś wielkim podróżnikiem, ale są 3 miejsca, które zapadły mi w pamięć i zostaną do końca życia - Everest o zachodzie słońca z Gokyo Ri, Grand Canyon o zachodzie słońca i Grand Prismatic z góry. Prismatic jest piekny, it's biutiful, to prawdziwa perła i oczko amerykańskiej przyrody. Z platformy spokojnie 70-200 wystarczy, a 50mm ogarnie cały pool. Aczkolwiek Prismatic się zmienia. 3 lata temu pamiętam że były inne strumienie, które teraz wyblakły, za to pojawiły się nowe, których wtedy nie było. Z ciekawostek, kilka tygodni temu nieostrożny bizon podszedł do niego zbyt blisko, zapadł się i utonął.

Nazwa: IMG_9986.jpg
Wyświetleń: 215
Rozmiar: 2,24 MB
ID: 2306960

10.
    200mm, f4, 1/640s

Nazwa: IMG_10004.jpg
Wyświetleń: 212
Rozmiar: 1,84 MB
ID: 2306961

11. z Prismatica i pobliskiego Excelsiora, który produkuje tyle pary, że przysłania połowę basenu, wypływają potoki wrzątku i wpadają do Firehole river. Jeśli ktoś chciałby włożyć rękę i sprawdzić temperaturę to nie radzę, bo to nie jest sama woda, ale prawdziwa mieszanka chemiczna kwasów itp. Na jednej ostrzeżeniowej plakietce przeczytałem, że nieostrożne stanięcię w takich miejscach może spowodawać przeżarcie buta. I serio, na tylu ludzi ilu tam się przewija nie widziałem nikogo kto by się ośmielił dotknąć potoków czy tafli wody. Z ciekawostek, nie capi tak mocno to wszystko jak na Islandii, tam nieraz ciężko oddychać, tutaj jest ok.

158mm, f8, 1/500s

Nazwa: IMG_9081.jpg
Wyświetleń: 211
Rozmiar: 2,55 MB
ID: 2306962

12. spacerując w oparach absurdu (absurdalnego piękna tego miejsca)
    560mm, f4, 1/3200s

Nazwa: IMG_10044.jpg
Wyświetleń: 213
Rozmiar: 799,1 KB
ID: 2306963
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

13. Black Sand Basin, Rainbow Pool
    35m, f8, 1/125s

Nazwa: IMG_9249.jpg
Rozmiar: 2,24 MB
ID: 2306966

14. Sentinel Trail. Idziesz sobie szlakiem po zwykłej łące, nagle wyrasta jakiś gorący pool i z tęczowymi potokami spływa sobie do rzeki.
    14mm, f9, 1/160s

Nazwa: IMG_9979.jpg
Wyświetleń: 205
Rozmiar: 2,63 MB
ID: 2306967

15. West-thumb Basin, basen w bezpośrednim sąsiedztwie Jeziora Yellowstone.
    104mm, f4, 1/1600s

Nazwa: IMG_9320.jpg
Wyświetleń: 204
Rozmiar: 1,33 MB
ID: 2306968

16. Black pool, spokojnie w tym czajniku mogłoby się ugotować kilka autobusów. Z powodu zamknięcia Biscuit Basin i niemożności dotarca do pięknego niebieskiego Sapphire pool (rok temu była potężna eksplozja, którą można zobaczyć w necie), ten pool mi to wynagrodził.
    18mm, f8, 1/250s

Nazwa: IMG_9294.jpg
Rozmiar: 2,07 MB
ID: 2306969

17. Lamar Valley, amerykańskie Serengeti, spędziłem tu kilka dni.
    19mm, f22, 1/10s

Nazwa: IMG_9682.jpg
Rozmiar: 2,55 MB
ID: 2306970

18. Hayden Valley, druga piękna dolina z masą zwierza
    33mm, f8, 1/125s

Nazwa: IMG_9550.jpg
Wyświetleń: 203
Rozmiar: 1,94 MB
ID: 2306971

19. Powrót po 10 dniach do Tetons zaskoczył mnie eksplozją złotej polskiej jesieni
    70mm, f6.3, 1/640s

Nazwa: IMG_10088.jpg
Wyświetleń: 204
Rozmiar: 3,32 MB
ID: 2306972

20. Delta Lake. Miał być na wschód słońca, ale 2.5h samotny marsz w ciemnościach w kraju niedźwiedzi to nie był dobry pomysł. Poszedłem w środku dnia i też było pięknie.
    20mm, f7.1, 1/125s

Nazwa: IMG_10189.jpg
Wyświetleń: 208
Rozmiar: 2,13 MB
ID: 2306973
    Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Pięknie.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1535

przeczytałem i zobaczyłem z dużą przyjemnością, byłem wiele lat temu więc jakieś wspomnienia wróciły.
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Niedźwiedzie niedźwiedziami - Winnetou zabijał grizlich nożem na śniadanie, Ale Jellystone to kaldera super wulkanu i jakby tak nagle pierd.ln.ło, to nici ze zdjęć i jeszcze aparat by uszkodziło. Mimo że uszczelniony.
          Napisałbym, że piękne zdjęcia i zazdroszczę, gdyby to forum działało. Ale nie działa, więc nic nie napiszę.

Jak tak jeździsz po Ameryce, to ciekawy temat mi przyszedł do głowy: przez Yosemite szlakiem zdjęć Ansela Adamsa. Pozdro (co jest k.r.a, usiłuję napisać uśmieszka po staremu czyli ; i potem to ), ale nie łyka).

Czemu takie małe literki wyświetla, ledwo je widzę. Ósemką czcionką pisze czy co?
          Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

Jeśli Yellowstone eksploduje to raczej będzie to koniec rodzaju ludzkiego, a przynajmniej w takiej postaci jaką znamy
            Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2875

Japrdle, co oni zrobili z tym forum. Chciałem coś napisać, to mnie najpierw zawiesiło, potem wylogowało i na koniec skasowało to, co pisałem. Ostatni raz tu wszedłem. Nikt nie musi kasować moich zdjęć.
              Ja
              Konfucjusz

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

Masz fajne zdjęcia i że Ci się chce firmować nimi to badziewie.
                Ja
                Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

Mnie też co chwila coś trafia, ta nowa wersja jest kompletnie nieczytelna, a załadowanie fot to mały koszmar. Już wiem czemu atsf nie dodaje kolejnej paczki 1000zdjęć, trzeba być maso i turbofanem forum żeby przechodzić te męki
                  Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

Zamieszczone przez cauchy
                    Mnie też co chwila coś trafia, ta nowa wersja jest kompletnie nieczytelna, a załadowanie fot to mały koszmar. Już wiem czemu atsf nie dodaje kolejnej paczki 1000zdjęć, trzeba być maso i turbofanem forum żeby przechodzić te męki
                    Oooo Kochany! To nie tak! Ja mam zablokowaną możliwość wstawiania jakichkolwiek zdjęć, bo wyczerpałem limit przestrzeni dyskowej, a mimo szumnych zapowiedzi oberpolicmajstra, że dostanę dodatkową przestrzeń, nie dostałem nic. No więc złożyłem wniosek o usunięcie wszystkich moich zdjęć i też z tego uj wynika.
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• mazeno
                      Początki nałogu
                      • 2014
                      • 276

wpytne
                      najbardziej 19
                      moze ze wzgledu na pustke /? - patrz nizej/
                      2 - niepotrzebny dublet czesci kadru z jedynki

ino jak pomysle ilu turystow stoi poza kadrami
                      to
                      bueeee
                      zaczynam miec ten sam problem w swoich destynacjach
                      a taki dziki wschod byl
                      KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Komentarz

• MstrG
                        Początki nałogu
                        • 2013
                        • 297

Bardzo fajny praktycznie cały set, ze szczególnym wyróżnieniem 1,10, 18 i 19 (choć tu może ciut bym zszedł z kontrastu).

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Przepiękne są te zdjęcia, ale razi mnie walący się drzewostan przy 14 mm. Skoro już łazisz ze statywem, a chcesz mieć w kadrze to, co masz, to sugerowałbym robić panoramy w kadrach pionowych, a potem sobie z nich wyciąć to, co chcesz.
                          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

próbowałem trochę z panoramami, ale potem więcej z tym pitolenia w LR, zresztą tam wszędzie są drzewa, niemal niemożliwe jest wykadrowanie tak by na brzegach kadru nie było iglaków
                            Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

Panoramy robisz z ręki i potem składasz w programie. Ja używam Image Composite Editor (Microsoft). Oprócz złożenia nawet skomplikowanej panoramy umożliwia też na przykład manewry z prostowaniem horyzontu i pionów. Wymaga to trochę treningu.
                              Tu https://www.canon-board.info/home/fo...46#post2019946 i w kilku dalszych postach krótkie rady, które kiedyś komuś dawałem.
                              Ja
                              Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...