[HakunaMatata] - w wolych chwilach.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HakunaMatata
    Bywalec
    • 2014
    • 115

Odp: [HakunaMatata] - w wolych chwilach.

Chcieliście zobaczyć zdjęcie w kolorze, to proszę :
    105.

Wykadrowany pajączek- tak lepiej?
    106.

107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić???

108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze

109.

110.

Komentarz

• italy
      Uzależniony
      • 2011
      • 507

Jednak wg mnie 105 jest lepsza w kolorze.Widać piękno przyrody w kolorach.
      106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo

Zamieszczone przez HakunaMatata
      107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić???
      Jak nic, jeden drugiego nosi na barana

108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze
      To ujęcie i czarno-białe pokazanie w sumie sprawiło całkiem dobry efekt.To mi się podoba
      110 - - Ależ masz brudna matrycę Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
      Ostatnio edytowany przez italy; 43168.

Komentarz

• HakunaMatata
        Bywalec
        • 2014
        • 115

W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?

Byłem, odbębniłem No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
        Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.

To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???

106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo
        Co do wyostrzenia zdjęcia z pajączkiem to zrobiłem jak umiałem, inaczej nie umiem. Jak masz chęć to mogę podesłać raw i pokażesz mi jak robią to zawodowcy Chętnie bym zobaczył.

Jak nic, jeden drugiego nosi na barana
        Tak myślałem że skakuny tylko tak się bawią

110 - - Ależ masz brudna matrycę Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
        Wiem wiem, męczę się z tą matrycą już jakiś czas, mam specjalny płyn do matryc, jakieś patyczki itp. Nasączam... myje i myje i myje... niby czysta ale jak przymknę przysłonę to znowu brudy... Jestem chyba skazany na brudy bo wrosły z w matrycę

Oświetlone, lampą ze stofen-em a na to mini softbox.

Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.

111.

112.

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?

Byłem, odbębniłem No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
          Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.

To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???
          [/url]
          mysle , ze pan na kursie uproscil.
          nie ma jednej najlepszej drogi dla kazdego przypadku.

jesil zamierzony efekt uzyskasz latwiej w ps , to trzeba to robic w ps , jesli przez odpowiednie fotografowanie - to trzeba tak fotografowac.
          trzeba sie po prostu chwile zastanowic - jak najlepiej , najlatwiej bedzie nam dojsc do zamierzonego celu.
          w internecie wiele porad jest po prostu bezmyslnie kopiowanych a czesto nie sa wlasciwe.
          Jesli sie wielokrotnie napotyka na zbiezne porady to mozna dac sie zrobic w przylowiowego konia , ze tak nalezy , nawet jesli nie sa sluszne.
          Nalezy zawsze indywidualnie podchodzic do kazdego przypadku i zawsze przemyslec sprawe , zanim sie nacisnie spust.

fotografia cyfrowa daje wrecz niewyobrazalne mozliwosci obrobki i interpretacji - wszystko jest kwestia programow.

makro masz dobre , ale jakby pewnie niedostatek w obrobce wystepuje , z tym ze to jest najmniejsze piwo.
          zdjecia sa ciekawe i dobrze skomponowane , to najwazniejsze . ale pewne rezerwy obrobcze sa jeszcze.

jakby optyka/( matryca?) byla niskiego lotu , ale to moze byc tez obrobka.
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• italy
            Uzależniony
            • 2011
            • 507

Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.
            No chylę czoła.Ale 111- czyż ten motylek nie był oryginalnie głową w dół ? w tym wypadku zgodnie z natura pionowy kadr .
            112 - bajeczne ujęcie.Tylko mi nie mów że ten deszczyk to za Twą sprawą
            Co do Twej wiedzy zdobytej na kursie kolega Bechamot ma racje.Każdą droga dojdziesz do celu.Czy to dodając tło , światło,czy nawet eliminując jakiś element, czy spędzając czas w swoim studio na technicznym podejściu do zdjęcia.Ma rację Bechamot, że dzisiejsza fotografia cyfrowa daje bardzo duże możliwości w zastosowaniu obróbki.To od Ciebie zależy co Tobie odpowiada, co chcesz osiągnąć robiąc jakieś zdjęcie.Ja osobiście może z racji na niereformowalność poświęcam zdecydowanie więcej czasu od strony technicznej by potem jak najmniej poświecić czasu przy komputerze .Choć czasami muszę się przesilić i popracować więcej nad danym zadaniem na komputerze.Zależy czego wymagam lub ktoś wymaga od danego produktu . Choć w moim wieku to już nie pęd za $ a przyjemność z wykonanej pracy jest podstawą - choć nie ukrywam , że każdy napływ gotówki jest przeze mnie bardzo mile widziany

Komentarz

• HakunaMatata
              Bywalec
              • 2014
              • 115

Dzięki za opinie rady.

Wstawię jeszcze kilka zdjęć makro:
              113.

114.

115.

116.

zachęcam do wypowiadania się, chętnie usłyszę jakie błędy popełniłem żeby starać się ich już więcej nie popełnić

Komentarz

• italy
                Uzależniony
                • 2011
                • 507

113 - szkoda ze taka mała GO, ale pewnie sprzęt Cię ogranicza.I lepszy byłby kadr pionowy.
                114 - kadr ciekawy tylko jedno małe ale...... więcej estetyki .Te 2 dziurki w liściu psuja cały kadr.
                115 - zostaw spryskiwacz, jakoś to zdjęcie mi nie pasuje.
                116 - najlepsze.Pięknie pokazałeś jętkę majową , z jej charakterystycznie wygiętym odwłokiem ,dobrze wkomponowała się w krzywiznę trawy lub liścia.Szkoda tylko że ostrość poszła w las
                Widzę ze pomalutku zaczynasz myśleć nad kadrami.to dobry znak.A że nie zawsze zdjęcie będzie miało odpowiednią GO, czy ostrość to już tylko wprawa.A to się zdobywa przez robienie zdjęć.
                pozdrawiam .

Komentarz

• HakunaMatata
                  Bywalec
                  • 2014
                  • 115

Jak zwykle cenne spostrzeżenia

mam jeszcze kilka:
                  117.
                  118.
                  119.
                  120.

121.

Komentarz

• HakunaMatata
                    Bywalec
                    • 2014
                    • 115

No to dodam następne
                    122.

123.

124.

125.

126.

Komentarz

• italy
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 507

Widzę że wgryzasz się powoli w ten rodzaj fotografii.
                      Poczytaj i zdobądź wiedzę o kadrowaniu w macro.
                      Jeszcze z 10 lat i nabierzesz wprawy , żartuje - po prostu rób teraz zdjęcia,nie wszystkie nam tu pokazuj . Po powrocie z pleneru, spokojnie przeglądnij zdjęcia, wywal te które już na początku Ci w jakiś sposób nie odpowiadają.Po kilku dniach znów zrób selekcję.Z tych pozostałych wybierz kilka dobrych, poddaj obróbce, wykadruj odpowiednio i pokaż nam te najlepsze

Komentarz

• HakunaMatata
                        Bywalec
                        • 2014
                        • 115

Wrzucę parę nowych zdjęć do oceny
                        127.
                        128.
                        129.
                        130.

Komentarz

• HakunaMatata
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 115

Widzę że z ostatnich nic się nie spodobało, to wrzucę jeszcze kilka:
                          131.

132.

133.

134.

135.

Taki mały miszmasz

Komentarz

• HakunaMatata
                            Bywalec
                            • 2014
                            • 115

Hm... Jest tak źle czy tak dobrze że nikt nie napisze ani słowa.?
                            A może jest nijak i temu nie ma żadnych komentarzy?
                            Ostatnio edytowany przez HakunaMatata; 52063.

Komentarz

• salas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 3000

jakoś tak dziwnie, słabo jakościowo to wygląda nie wiem czy obróbką pojechałeś czy co
                              do tego trochę nieostro.
                              najlepiej imo wygląda 131
                              na 134 nieostro jest
                              z motylkiem to słońce według mnie za mocno przepalone
                              To nocne też prawa strona domu przejarana, za jasno tam jest zdecydowanie i ogólnie wygląda jak malowane farbami
                              z całej strony to motylek ze 128 najbardziej mi się podoba
                              SONY

Komentarz

• HakunaMatata
                                Bywalec
                                • 2014
                                • 115

Dzięki, już wcześniej ktoś na forum wspominał o jakości zdjęć, obrabiam w lr, kontrast,kolory, ostrość. Staram się robić to z wyczuciem ale widzę że nadal źle. Mogę podesłać jakiegoś rawa to ocenicie czy ta jakość to wina aparatu czy obróbki...

Co do ostrości... Na 134 może być nie ostro bo to jedno z pierwszych zdjęć z tego obiektywu a sam obiektyw zamocowany na partyzanta za pomocą taśmy.

Komentarz

Pracuję...