Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czołem,
co można założyć na R6 żeby wytłumić wiatr? przeglądam filmy z Patagonii i tam niestety 90% jest do wyzerowania audio.
na gopro zakładam taką czarną gąbeczkę na obudowę i to dobrze działa, nie wiem czy jest coś takiego dla R6? albo jakiś misiek, nie wiem czy to na pierwszej wycieczce się nie zgubi.
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Ja nie widziałem ani deadcat ani gąbek na R6. Gąbkę pewnie mógłbyś sobie jakoś tak przylepić płaska ale wg mnie nie ma to dużego sensu. Kup nawet najtańszy mikrofon zewnętrzny (boye, saramonic, itp) jeśli chcesz mieć audio sensowne w video.
no właśnie chciałem tego uniknąć - kolejny ficzer, kolejne ładowanie, kolejne kable, kolejna rzecz do pamiętania o
Inna opcja to użycie nowej zabawki audio od Adobe (Adobe Podcast/Shasta). Wrzucasz im plik audio na stronę a ML odfiltrowuje śmieci i głos jest ok. Jak to zadziała z potwornym szumem wiatru to nie wiem. Nic nie tracisz...
Dźwięku nie da się potraktować po "macoszemu" to trudniejsze od samego filmowania. Poziom twoich filmików jest niezły warto przynajmniej dołożyć jakiś mikrofon kierunkowy i zawieszenie na gumkach. Dopiero taki dzwięk można obrabić z niechcianych efektów jak samoloty, samochody, klaksony.
Nawet najcichszy AF którego nie słychać w dobrze nagłośnionym pomieszczeniu będzie słyszalny głośno gdy w ciszy dzwięk z puszkowych mikrofonów zostanie mocno wzmocniony. Szum nie tylko wiatru w mikrofonie ale i dotykania puszki palcami, statywu i wiatru w statywie, oddechu itp.
No dobra
Deity D4 Mini bedzie ok? Wezmę taki na początek, nie kosztuje fortuny a zobaczę jak się z tym je.
A, jak to jest z tymi mikrofonami - jak podepne do aparatu to rozumiem że cos w srodku musze poustawiac i nagrany film bedzie juz mial sound z mica? Czy to bedzie osobny plik i trzeba to bedzie zgrac?
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Rozejrzyj się też za Movo VXR 10. Wtyczkę mikrofonu wkładasz do gniazda aparatu i to wszystko. Mikrofony wewnętrzne zostaną odłączone a w pliku filmowym będzie dźwięk MONO z mikrofonu zewnętrznego.
Tylko zwróć uwagę na fakt, że większość zewnętrznych mikrofonów jest monofonicznych.
Acz nie wszystkie - np. Boya BY-SM80, BY-PVM50, BY-V01, Rode Stereo Mic Pro czy Stereo VideoMic X są stereofoniczne.
Innym popularnym rozwiązaniem jest użycie w charakterze mikrofonu małego rejestratora dźwięku w rodzaju Zoom H1n, Olympus LS-P1 czy LS-P5, podłączonego do aparatu jak mikrofon - będzie stereo. Można go wtedy także dodatkowo używać do nagrywania niezależnej ścieżki audio - tyle, że raczej wyjdzie to drożej od popularnego mikrofonu, a całość będzie cokolwiek mniej poręczna z racji na konieczność dołożenia pod rejestrator uchwytu przeciwstrząsowego.
po pierwszych testach w terenie
nie wiem o co kaman, ale ten kot tak skutecznie tłumi wiatr, że przy okazji tłumi doskonale wszystko dokoła, w tym dźwięki natury
pojawił się za to masakryczny biały szum, którego nie ma z mikrofonu wbudowanego, głośniejszy niż natura dokoła
szum jest na tyle duży, że denoise w PPro eliminuje przy okazji też wszystkie inne dźwięki
co z tym fantem zrobić?
EDIT, dobra coś ten PPro jednak potrafi przy eliminacji szumów, reszta parę decybeli w górę i jako tako jest ok
ale może postaram się zaopatrzyć w cieńszego kota
To i tak masz dobrze, ja z jakim deadcatem bym nie próbował (Boya, Olympus, Zoom), to nie jest nawet w połowie tak skuteczny w tłumieniu wiatru, jak na filmach na YT pokazują - kiedyś gdy próbowałem nagrać z futrzakiem burzę przy takim sobie średnim wietrze, to mi wiatr zagłuszał grzmoty. :/
Oglądałem na YT film, gdzie gościu porównywał futrzaną i piankową osłonę przeciwwietrzną do któregoś Zooma - wyszło mu jedynie, że obie nieco obcinają wysokie częstotliwości - pianka mniej, futrzak więcej, i skończył na konkluzji, żeby używać najsłabszej możliwej w danych warunkach osłony. Ale żeby tłumiły one dźwięki natury dookoła?
po pierwszych testach w terenie
nie wiem o co kaman, ale ten kot tak skutecznie tłumi wiatr, że przy okazji tłumi doskonale wszystko dokoła, w tym dźwięki natury
pojawił się za to masakryczny biały szum, którego nie ma z mikrofonu wbudowanego, głośniejszy niż natura dokoła
szum jest na tyle duży, że denoise w PPro eliminuje przy okazji też wszystkie inne dźwięki
co z tym fantem zrobić?
EDIT, dobra coś ten PPro jednak potrafi przy eliminacji szumów, reszta parę decybeli w górę i jako tako jest ok
ale może postaram się zaopatrzyć w cieńszego kota
Niestety mikrofony elektretowe szumią dosyć mocno same z siebie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz