tłumienie wiatru

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

tłumienie wiatru

Czołem,
    co można założyć na R6 żeby wytłumić wiatr? przeglądam filmy z Patagonii i tam niestety 90% jest do wyzerowania audio.
    na gopro zakładam taką czarną gąbeczkę na obudowę i to dobrze działa, nie wiem czy jest coś takiego dla R6? albo jakiś misiek, nie wiem czy to na pierwszej wycieczce się nie zgubi.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT
  • kmeg
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1535

Odp: tłumienie wiatru

Ja nie widziałem ani deadcat ani gąbek na R6. Gąbkę pewnie mógłbyś sobie jakoś tak przylepić płaska ale wg mnie nie ma to dużego sensu. Kup nawet najtańszy mikrofon zewnętrzny (boye, saramonic, itp) jeśli chcesz mieć audio sensowne w video.
    Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
    Galeria na CB
    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

no właśnie chciałem tego uniknąć - kolejny ficzer, kolejne ładowanie, kolejne kable, kolejna rzecz do pamiętania o
      Flickr | YT

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1535

Zamieszczone przez cauchy
        no właśnie chciałem tego uniknąć - kolejny ficzer, kolejne ładowanie, kolejne kable, kolejna rzecz do pamiętania o
        Inna opcja to użycie nowej zabawki audio od Adobe (Adobe Podcast/Shasta). Wrzucasz im plik audio na stronę a ML odfiltrowuje śmieci i głos jest ok. Jak to zadziała z potwornym szumem wiatru to nie wiem. Nic nie tracisz...

Od mikrofonu i tak nie uciekniesz...
        Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

spróbuję tego Adobe z tym co mam
          ale na przyszłość pewnie jak mówisz mic wleci..
          Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2462

Tylko zwróć uwagę na fakt, że większość zewnętrznych mikrofonów jest monofonicznych.

Komentarz

• Nozanu
              Uzależniony
              • 2010
              • 653

Dźwięku nie da się potraktować po "macoszemu" to trudniejsze od samego filmowania. Poziom twoich filmików jest niezły warto przynajmniej dołożyć jakiś mikrofon kierunkowy i zawieszenie na gumkach. Dopiero taki dzwięk można obrabić z niechcianych efektów jak samoloty, samochody, klaksony.
              Nawet najcichszy AF którego nie słychać w dobrze nagłośnionym pomieszczeniu będzie słyszalny głośno gdy w ciszy dzwięk z puszkowych mikrofonów zostanie mocno wzmocniony. Szum nie tylko wiatru w mikrofonie ale i dotykania puszki palcami, statywu i wiatru w statywie, oddechu itp.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

No dobra
                Deity D4 Mini bedzie ok? Wezmę taki na początek, nie kosztuje fortuny a zobaczę jak się z tym je.

A, jak to jest z tymi mikrofonami - jak podepne do aparatu to rozumiem że cos w srodku musze poustawiac i nagrany film bedzie juz mial sound z mica? Czy to bedzie osobny plik i trzeba to bedzie zgrac?
                Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2462

Rozejrzyj się też za Movo VXR 10. Wtyczkę mikrofonu wkładasz do gniazda aparatu i to wszystko. Mikrofony wewnętrzne zostaną odłączone a w pliku filmowym będzie dźwięk MONO z mikrofonu zewnętrznego.

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

zamówiłem Deity D4, testy w przyszłym tygodniu.
                    Flickr | YT

Komentarz

• FlatEric
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 574

Zamieszczone przez Przemek_PC
                      Tylko zwróć uwagę na fakt, że większość zewnętrznych mikrofonów jest monofonicznych.
                      Acz nie wszystkie - np. Boya BY-SM80, BY-PVM50, BY-V01, Rode Stereo Mic Pro czy Stereo VideoMic X są stereofoniczne.
                      Innym popularnym rozwiązaniem jest użycie w charakterze mikrofonu małego rejestratora dźwięku w rodzaju Zoom H1n, Olympus LS-P1 czy LS-P5, podłączonego do aparatu jak mikrofon - będzie stereo. Można go wtedy także dodatkowo używać do nagrywania niezależnej ścieżki audio - tyle, że raczej wyjdzie to drożej od popularnego mikrofonu, a całość będzie cokolwiek mniej poręczna z racji na konieczność dołożenia pod rejestrator uchwytu przeciwstrząsowego.
                      SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                      Analogowy DeviantArt
                      Wypociny formalne
                      Wypociny techniczne

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

po pierwszych testach w terenie
                        nie wiem o co kaman, ale ten kot tak skutecznie tłumi wiatr, że przy okazji tłumi doskonale wszystko dokoła, w tym dźwięki natury
                        pojawił się za to masakryczny biały szum, którego nie ma z mikrofonu wbudowanego, głośniejszy niż natura dokoła
                        szum jest na tyle duży, że denoise w PPro eliminuje przy okazji też wszystkie inne dźwięki

co z tym fantem zrobić?

EDIT, dobra coś ten PPro jednak potrafi przy eliminacji szumów, reszta parę decybeli w górę i jako tako jest ok
                        ale może postaram się zaopatrzyć w cieńszego kota
                        Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                        Flickr | YT

Komentarz

• FlatEric
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 574

To i tak masz dobrze, ja z jakim deadcatem bym nie próbował (Boya, Olympus, Zoom), to nie jest nawet w połowie tak skuteczny w tłumieniu wiatru, jak na filmach na YT pokazują - kiedyś gdy próbowałem nagrać z futrzakiem burzę przy takim sobie średnim wietrze, to mi wiatr zagłuszał grzmoty. :/
                          Oglądałem na YT film, gdzie gościu porównywał futrzaną i piankową osłonę przeciwwietrzną do któregoś Zooma - wyszło mu jedynie, że obie nieco obcinają wysokie częstotliwości - pianka mniej, futrzak więcej, i skończył na konkluzji, żeby używać najsłabszej możliwej w danych warunkach osłony. Ale żeby tłumiły one dźwięki natury dookoła?
                          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                          Analogowy DeviantArt
                          Wypociny formalne
                          Wypociny techniczne

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez cauchy
                            po pierwszych testach w terenie
                            nie wiem o co kaman, ale ten kot tak skutecznie tłumi wiatr, że przy okazji tłumi doskonale wszystko dokoła, w tym dźwięki natury
                            pojawił się za to masakryczny biały szum, którego nie ma z mikrofonu wbudowanego, głośniejszy niż natura dokoła
                            szum jest na tyle duży, że denoise w PPro eliminuje przy okazji też wszystkie inne dźwięki

co z tym fantem zrobić?

EDIT, dobra coś ten PPro jednak potrafi przy eliminacji szumów, reszta parę decybeli w górę i jako tako jest ok
                            ale może postaram się zaopatrzyć w cieńszego kota
                            Niestety mikrofony elektretowe szumią dosyć mocno same z siebie.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...