Sposob na nagrywanie filmów 5DmkII

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Canonik
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 23

Sposob na nagrywanie filmów 5DmkII

Witam,
    Mam wazne pytanie do doswiadczonych uzytkownikow.
    Czy 5DmkII filmy tylko sie kreci przez tryb Live View ? A moze jest mozliwosc by AF dziala caly czas podczas krecenia ? Hmm nie ma zwyczajnie sposobu krecenia patrząc przez wizjer ?

pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc
  • kosdkp
    Początki nałogu
    • 2010
    • 374

Odp: Sposob na nagrywanie filmów 5DmkII

Zamieszczone przez Canonik
    Witam,
    Mam wazne pytanie do doswiadczonych uzytkownikow.
    Czy 5DmkII filmy tylko sie kreci przez tryb Live View ? A moze jest mozliwosc by AF dziala caly czas podczas krecenia ? Hmm nie ma zwyczajnie sposobu krecenia patrząc przez wizjer ?

pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc
    Opuszczone lustro i rejestracja obrazu? Fizycznie nieosiągalne.
    To nie soniak z elektronicznym wizjerem i półprzepuszczalnym lustrem.
    http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Canonik
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 23

to jak wielu operującym osobom udaje sie uzyskac taką dobra i trafioną ostrość w ujęciach ? Manualnie ?

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

trochę treningu i wprawy w tym co robisz
        I tak MANUALNIE
        SONY

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

to jak wielu operującym osobom udaje sie uzyskac taką dobra i trafioną ostrość w ujęciach ? Manualnie ?
          Oczywiście. W filmie to praktycznie norma. Większość zawodowych szkieł do filmu nie ma czegoś takiego jak AF. Zmieniająca się ostrość i to co jest w zakresie GO jest po prostu elementem kompozycji filmu i zdawanie się w tej materii na automat byłoby tym samym czym zdanie się na automatyczny wybór kadru .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• centur
            Uzależniony
            • 2011
            • 766

to proste, ujęcia z małą GO są zazwyczaj statyczne a dynamiczne filmowane są UWA na hiperfoklanej. Odstępsta od tych reguł powodują niestety bardzo często gubienie ostrości co nader często widać w kotletowych produkcjach z luster...
            http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
            http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
            Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Canonik
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 23

dziekuje za wyjasnienia, jednak myslalem ze te pro filmy byly robione z wykorzystaniem AF ;P

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Zamieszczone przez centur
                to proste, ujęcia z małą GO są zazwyczaj statyczne a dynamiczne filmowane są UWA na hiperfoklanej. Odstępsta od tych reguł powodują niestety bardzo często gubienie ostrości co nader często widać w kotletowych produkcjach z luster...
                Każde zdjęcie powinno być idealnie naświetlone według histogramu i skadrowane według złotego podziału. Odstępstwa od tych reguł powodują słabe zdjęcia, co nader często widać w kotletowych zdjęciach z luster...

Komentarz

• Canonik
                  Dopiero zaczyna
                  • 2013
                  • 23

witam ponownie, mam 5Dmk II i szukale juz dlugoi, pytalem kolegi i nie moge znalesc wyjasnienia...
                  mianowicie, jak mam ustawic 5D by krecil mi filmy na przyslonie jaką ja chce by byla ? bo ja dam np na M ustawie f4 i zaczne krecic film to on mi zmienia przyslone na np f 16 lub f22...

Prosze o pomoc

Komentarz

• Ziib
                    • 2013
                    • 10

dziekuje za wyjasnienia, jednak myslalem ze te pro filmy byly robione z wykorzystaniem AF ;P
                    Ale trzeba jednak zwrócić uwagę, że w filmach "pro" dochodzi masa dodatkowych akcesorii, które jednak ułatwiają*"trzymanie" ostrości we właściwym miejscu, płynną zmianę i przede wszystkim stabilizację.
                    Zobacz np. na coś takiego: Genesis SK-MHF03 - Statyw naramienny z elektrycznym systemem fol
                    A to to już*totalny wypas - zobacz drugi film: M

Komentarz

• grzegorzki
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 369

Witam,
                      A moze jest mozliwosc by AF dziala caly czas podczas krecenia ? Hmm nie ma zwyczajnie sposobu krecenia patrząc przez wizjer ?
                      Jest taka możliwość kupując za 1000 złotówek kamerkę Sony
                      Kamera HDR-PJ200 posiada szereg rozwiązań ułatwiających filmowanie i fotografowanie. Tryb inteligentnej automatyki ostrości (iAuto) pozwala na dobranie 60 kombinacji rozpoznawania twarzy, trybów tematycznych oraz trybu zdjęć z ręki lub ze statywu. Ponadto, dzięki funkcji śledzenia ostrości, użytkownik ma możliwość wyboru obiektu na ekranie i utrzymywania na nim ostrości, nawet w przypadku poruszających się obiektów innych niż ludzie. Jest to idealne rozwiązanie przy zdjęciach dzieci i zwierząt domowych. Duża szybkość nastawiania ostrości pozwalająca na nagranie ostrego, wyraźnego obrazu nawet przy słabym oświetleniu.

Zaś za 4000 zł oprócz Instant AF masz również manual - Canon HF G25 - Pierścień ręcznej kontroli obiektywu umożliwia intuicyjne nastawianie ostrości. Pełna ręczna regulacja ekspozycji, przysłony, czasu naświetlania i wzmocnienia jest możliwa za pośrednictwem dotykowego ekranu LCD. Niestandardowy przycisk i pokrętło ręczne dają użytkownikowi pełną kontrolę nad kreatywnością.
                      Płacisz więcej masz mniej - 7000-8000 złociszy masz tylko manual
                      6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                      Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Maver
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 397

Zamieszczone przez Ziib
                        Ale trzeba jednak zwrócić uwagę, że w filmach "pro" dochodzi masa dodatkowych akcesorii, które jednak ułatwiają*"trzymanie" ostrości we właściwym miejscu, płynną zmianę i przede wszystkim stabilizację.
                        Tak, wiekszosc tych "akcesorii" to dodatkowy czlowiek ktory zajmuje sie tylko i wylacznie ustawieniem ostrosci. W zasadzie nie patrzy nawet w wizjer bo i po co.
                        --
                        Pozdrawiam
                        Krzysztof Zagórski

Komentarz

Pracuję...