Zobacz pełną wersję : Canon 50mm f/1.4
mr_misza
14-05-2015, 09:27
Cześć,
przymierzam się do zakupu stałki 50mm f/1.4 od Canona. W sieci znalazłem co najmniej dwa modele(?) tego obiektywu, mianowicie 2515A004(AA) i 2515A012.
Czy ktoś z forumowiczów wie czym się one różnią od siebie, wersja 2515A012 jest trochę droższa.
Pozdrawiam
Michał.
gratuluje
mam ten obiektyw od paru lat a nie odkryłem jaki to model
w sumie to dalej nie chce wiedzieć jaki mam "model"
pan.kolega
14-05-2015, 10:06
Cześć,
przymierzam się do zakupu stałki 50mm f/1.4 od Canona. W sieci znalazłem co najmniej dwa modele(?) tego obiektywu, mianowicie 2515A004(AA) i 2515A012.
Czy ktoś z forumowiczów wie czym się one różnią od siebie, wersja 2515A012 jest trochę droższa.
Najlepszy jest 2515A003(AA) bo ja taki mam.8-)
Od tego numeru na końcu zależy tylko jaka gwarancja jest w pudełku. Same obiektywy są takie same. Ne ma zadnych wersji. ;)
mr_misza
14-05-2015, 10:31
Dzięki panie.kolego za konkretną odpowiedź. Mógłbyś coś więcej napisać o gwarancji? Sporo podróżuję po Europie więc fajnie byłoby żebym mógł ją zrealizować w dowolnym kraju.
pan.kolega
14-05-2015, 17:23
Niestety gwarancje sa w zasadzie ważne tylko tam, gdzie się kupiło i używa sprzętu. Canon stanowczo sugeruje, że sprzętu należy używać tam, gdzie się go kupiło, a nie wozić go ze soba i psuć. Kiedyś dawali na obiektywy tzw. International warranty, a teraz już nie. Ostatnio Canon Azja wprowadził ułatwienia dla turystów, ale tylko między krajami Azji. Canon jest mocno przywiazany do podziału na pseudo-niezależne regiony, a nawet oddzielne kraje, jak każda korporacja globalna, żeby panować nad różnicami cen.
A jakie tajne wytyczne maja serwisy w różnych krajach, to inna sprawa, więc zawsze warto zapytać. Nie można jednak na to liczyć, bo w pisanej gwarancji stoi to co stoi.
Cześć,
Pozdrawiam
Michał.
Nie znam się na numeracji poszczególnych modeli, ale jest pewnie tak samo plastikowy z AFem zbudowanym z protezy USM, mydełkien na 1.4 i solidną dawką aberracji, ale ma jedna zasadnicza zaletę - jako używka jest tani, lekki i mimo wszystko daje fajny obrazek na FF ;)
Bechamot
15-05-2015, 18:26
Nie znam się na numeracji poszczególnych modeli, ale jest pewnie tak samo plastikowy z AFem zbudowanym z protezy USM, mydełkien na 1.4 i solidną dawką aberracji, ale ma jedna zasadnicza zaletę - jako używka jest tani, lekki i mimo wszystko daje fajny obrazek na FF ;)
moze tak jest jak piszesze , a moze nie. w kazdym razie do chwili ukazania sie otusa 55 i s 50 art nie bylo do canona ostrzej rysujaej 50-tki.
dobra optyka w tanim dobrym opakowaniu.
znam przypadki odwrotne i nie chce sie ich podpinac do aparatu.
mizantropia
08-07-2015, 19:37
Jest coś takiego jak europejska gwarancja, dzięki niej skalibrowalem
w serwisie w PL aparat i obiektyw kupiony w Norwegii, na stronie canon Polska jest info, można tez zadzwonić i zapytać [emoji3]
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi, proszę, czy wasze 50/1.4 są w miarę ostre od pełnego otworu?
Dziś dostałem swój kupiony na allegro i ręce mi opadły. Akceptowalna ostrość zaczyna się od 2.2, na 2.5 już jest ładnie. Zakresy 1.4-2.0 w zasadzie nie do użycia, ten obiektyw mydlił wyraźnie gorzej niż moja 50/1.8II.
Oczywiście go odsyłam, sprzedawca jeszcze coś mówił o mikroregulacji, ale tu nie było problemu z nietrafiającym AF tylko normalnie zamydlonym gratem.
No i teraz nie wiem czy ryzykować z kolejnym egzemplarzem czy po tym szkle można się spodziewać takiej jakości?
OK. W sumie dobrze, bo teoretycznie pasowałby mi taki obiektyw.
Jak oceniasz jego ostrość przy 1.4? Może być czy jednak raczej zapomnieć?
Jak oceniasz jego ostrość przy 1.4? Może być czy jednak raczej zapomnieć?
Kolego, wrzuć gdzieś i podlinkuj na forum rawy na 1.4-2.0.
Inaczej nie będziemy wiedzieć czy rzeczona nieostrość jest cechą charakterystyczną tego obiektywu (bo nie jest to i nie będzie żyleta!), a ty prostu jesteś przewrażliwiony i oczekujesz cudów, czy też faktycznie trafił ci się słaby egzemplarz.
https://www.dropbox.com/s/xva4b6e8jyla179/IMG_3776.CR2?dl=0
https://www.dropbox.com/s/npoatoogrlj8jer/IMG_3777.CR2?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ahgss22csz1mi4c/IMG_3778.CR2?dl=0
https://www.dropbox.com/s/tlt2tvr3e0p08fr/IMG_3779.CR2?dl=0
https://www.dropbox.com/s/dhrmc921ys1524j/IMG_3780.CR2?dl=0
To kolejno 1.4-2.2.
To kolejno 1.4-2.2.
Otworzyłem pierwsze dwa - na moje oko nie trafiona ostrość (front focus), więc ciężko oceniać ostrość poza GO.
Zrób zdjęcie jakiegoś przedmiotu z drobnym detalem, kontrastowego, ułożonego ukośnie w stosunku do płaszczyzny matrycy (żeby można było stwierdzić gdzie AF ustawił ostrość nawet pomimo FF/BF).
Dzięki za uwagę, ale nie wydaje mi się, żeby ff stanowił tu główny problem. Na początku zrobiłem pod skosem zdjęcia barierki balkonowej (fakt, że z ręki, ale dziś był słoneczny dzień, więc czas naświetlania raczej wykluczał poruszone zdjęcie) i...w zasadzie nic nie było tak zupełnie ostre. Dopiero to mnie zaniepokoiło, więc wstawiłem aparat na statyw i poleciałem powyższą serię.
Z resztą już odesłałem ten obiektyw bo ogólny stan dość mocno nie zgadzał się z deklarowanym przez sprzedawcę.
Dziś miałem drugie podejście do 50/1.4
Tym razem fajna sztuka się trafiła, zostaje u mnie :)
Ja własnie stoję przed wyborem 1.4 czy 1.8 i po przeczytaniu waszych opinii decyduję się na pierwszy :D
Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi, proszę, czy wasze 50/1.4 są w miarę ostre od pełnego otworu?
Dziś dostałem swój kupiony na allegro i ręce mi opadły. Akceptowalna ostrość zaczyna się od 2.2, na 2.5 już jest ładnie. Zakresy 1.4-2.0 w zasadzie nie do użycia, ten obiektyw mydlił wyraźnie gorzej niż moja 50/1.8II.
Oczywiście go odsyłam, sprzedawca jeszcze coś mówił o mikroregulacji, ale tu nie było problemu z nietrafiającym AF tylko normalnie zamydlonym gratem.
No i teraz nie wiem czy ryzykować z kolejnym egzemplarzem czy po tym szkle można się spodziewać takiej jakości?
Jakie body?
Ja własnie stoję przed wyborem 1.4 czy 1.8 i po przeczytaniu waszych opinii decyduję się na pierwszy :D
Będziesz zadowolony. Chociaż ja zdecydowałem się dopiero po podpięciu trzeciego egzemplarza :)
Będziesz zadowolony. Chociaż ja zdecydowałem się dopiero po podpięciu trzeciego egzemplarza :)
Kilka sztuk przerobiłem i nie znalazłem akceptowalnej przy 1,8-2. Ale na pewno jakieś perełki można trafić.
Tom77 ja nie znalazłem akceptowalnej wersji 1.2 Nawet miałem nową sztuke ale po dwóch miesiącach sprzedałem o chyba już nie kupie 50tki canona chyba że zrobi coś nowego co można używać od 1.2-1.6
Tom77 ja nie znalazłem akceptowalnej wersji 1.2 Nawet miałem nową sztuke ale po dwóch miesiącach sprzedałem o chyba już nie kupie 50tki canona chyba że zrobi coś nowego co można używać od 1.2-1.6
Też przerobiłem 1,2. Sensowne 1,4 w tej chwili jest od Sigmy
czasem ciesze sie, ze wzrok mi sie psuje, bo zawsze mam wielka radoche jak ogladam foty z 50/1.2 na 1.2-1.6:mrgreen:
ATBFLASH
28-12-2015, 22:28
Zamiast Canona weź Sigmę DG 50mm/f1.4 dużo lepsza od systemowego - testowałem oba, wybrałem Sigmę i nie żałuje.
To i ja się wypowiem :)
Miałem na moim dziadku Canonie 1d mk2 i 30D tych 50tek ok. 10 - żadne... UWAGA! ŻADNE! Szkło nie było ostre...!
Aberracja była taka że zdjęcie całe było fioletowe...
Żeby jakkolwiek zdjęcie wyglądało musiałem przymykać do 2.0 - a przecież to szkło ma działać od 1.4... :)
Moim skromnym zdaniem...
Polecam kupić 50mm 1.8 STM - 500zł, a za resztę kasy jedz sobie gdzieś pofotografować, albo kup sobie za tysiaka jeszcze jakieś fajne szkiełko :)
Ostre od 1.8!
Nie ma już plastikowego bagnetu!
AF To miód w porównaniu z 1.8 starej wersji (tej stówkę tańszej)
Wczoraj kupiłem - jestem zachwycony jakością! Na to czekałem od ładnych kilku lat jeśli chodzi o 50mm w Canon :)
Pozdrawiam :)