Zobacz pełną wersję : Grip BG-E2 - skąd wziąć pokrętło w rozsądnej cenie?
Powitać!
Otrzymałem gripa w gratisie do aparatu. Niestety nie ma on pokrętła śruby mocującej do body. Czy można to gdzieś dostać / dorobić w rozsądnej cenie?
Ponoć Żytnia sobie życzy 200,- Ponoć można kupić zamiennik jakiś i przełożyć kilka elementów.
Czy znacie jeszcze jakieś inne opcje?
Micha-ek
12-05-2015, 02:57
Nie wiem czy będzie pasować, musisz sprawdzić, ale mam zamiennik Newella z uszkodzoną elektroniką, jednak mechanicznie wszystko w porządku. Jeśli by pasował, to możemy się dogadać i zrobisz transplantację ;)
O! Znalazłem magiczne zaklęcie na to ustrojstwo. Np. wchodzimy na ebay.com i wpisujemy 'canon dial base gear'. W okolicy 100 PLN idzie coś dostać, tylko ta wysyłka z USA ... :(
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy będzie pasować, musisz sprawdzić, ale mam zamiennik Newella z uszkodzoną elektroniką, jednak mechanicznie wszystko w porządku. Jeśli by pasował, to możemy się dogadać i zrobisz transplantację ;)
Jak coś, to puściłem PW ;)
Wielkie dzięki Micha-ek! :)
Po rozmontowaniu Phottixa BP-40D okazało się, że jego pokrętło minimalnie się różni tj. zębatkę ma metalową, ale niestety o ciut zbyt grubych zębach i przede wszystkim ma spory otwór w środku wymagający "tulejki centrującej" (oryginał ma bardzo cienki trzpień, w przeciwieństwie do Phottixa). Na szczęście udało się przełożyć metalową płytkę, na której to wszystko jest zamontowane i grip działa!
Jeszcze raz dzięki!