Zobacz pełną wersję : Canon 6d + Lampy Quantuum Up 200 + wyzwalacze Yongnuo RF-603c - nie wyzwala błysku
bilionairee
13-03-2015, 20:12
Witam,
mam problem z wyzwoleniem błysku. Mam dwie lampy studyjne Quantuum Up 200 i dokupiłam wyzwalacze Yongnuo RF-603C. Podpięłam jak należy (jeden na gorącą stopkę aparatu, drugi kablem do jednej z lamp, druga lampa z fotoceli). Ustawiłam te same kanały. Gdy kliknę na wyzwalaczu guzik to błyskają obie. Gdy wciskam spust migawki lampy nie błyskają. Nie rozumiem dlaczego. Czy mógłby ktoś pomoc?
Pozdrawiam :)
Dodam jeszcze, że mam lampę Pixel Mago GN65 i po ich połączeniu z wyzwalaczami, błyska.
Spróbuj podczas kolejnej próby przycisnąć lekko i przytrzymać ręką nadajnik który masz na sankach aparatu aby lepiej dociskał do styków podczas robienia zdjęcia. U mnie w 6D czasem w ten sposób nie kontaktuje nadajnik rf-602 - jakby miał minimalnie za luźno w tych sankach. Daj znać czy pomogło :)
flipflap
14-03-2015, 07:31
Yongnuo robi dosyc tani sprzet, lampy wyzwalacze, transmitery ale tez sie spotkalem z niedokladnoscia w stykach i w jakosci. Poruszaj troche w jedna lub druga strone to bedzie chodzic.
bilionairee
14-03-2015, 12:21
Spróbuj podczas kolejnej próby przycisnąć lekko i przytrzymać ręką nadajnik który masz na sankach aparatu aby lepiej dociskał do styków podczas robienia zdjęcia. U mnie w 6D czasem w ten sposób nie kontaktuje nadajnik rf-602 - jakby miał minimalnie za luźno w tych sankach. Daj znać czy pomogło :)
Yongnuo robi dosyc tani sprzet, lampy wyzwalacze, transmitery ale tez sie spotkalem z niedokladnoscia w stykach i w jakosci. Poruszaj troche w jedna lub druga strone to bedzie chodzic.
robiłam to wszystko i nic dalej...
Quantuum navigator - 125pln
Mam dwie lampy studyjne Quantuum Up 200 i dokupiłam wyzwalacze Yongnuo RF-603C. Podpięłam jak należy (jeden na gorącą stopkę aparatu, drugi kablem do jednej z lamp, druga lampa z fotoceli). Ustawiłam te same kanały. Gdy kliknę na wyzwalaczu guzik to błyskają obie. Gdy wciskam spust migawki lampy nie błyskają.(...)
Dodam jeszcze, że mam lampę Pixel Mago GN65 i po ich połączeniu z wyzwalaczami, błyska.
Czy ta Pixel Mago błyska w ustawieniu: wyzwalacz-nadajnik na sankach aparatu, lampa na wyzwalaczu-odbiorniku, lampa błyska w momencie naciśnięcia spustu, czy błyska po naciśnięciu przycisku?
Quantuum navigator - 125pln
Quantuum navigator nie współpracuje z lampami serii Up.
Głównym zadaniem zestawu Quantuum Navigator jest sterowanie oraz wyzwalanie lamp Quantuum z serii Up! Move, Pulse, Move Pro i Pulse Pro.
Pozwala zdalnie regulować moc błysku lub go wyłączyć, wyzwolić błysk testowy, włączyć sygnalizację akustyczną i oświetlenie modelujące. Navigator zapewnia synchronizację błysku do czasu 1/250 sekundy.
J.J. W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Optyczne i foto.tip twierdzą, że współpracują.
Ciekawe, bo właśnie Foto.tip, gdy do nich dzwoniłem w sprawie Quantuum navigator do lamp Up200, powiedzieli że z serią Up nie współpracują.
Ja się oparłem na tym co napisane na ich stronach.
bilionairee
15-03-2015, 13:06
Czy ta Pixel Mago błyska w ustawieniu: wyzwalacz-nadajnik na sankach aparatu, lampa na wyzwalaczu-odbiorniku, lampa błyska w momencie naciśnięcia spustu, czy błyska po naciśnięciu przycisku?
Po naciśnięciu spustu migawki.
A robisz zdjęcia w trybie Live View, czy przez wizjer?
maciekfromtg
06-04-2015, 22:44
wyłącz w menu symulacje ekspozycji i powinno śmigać :)