Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcie Księżyca?

Borneq
03-03-2015, 20:47
Gdy próbowałem moim SX510 HS zrobić zdjęcie Księżyca, gdy włączyłem zoom, była tylko jasna okrągła plama na czarnym tle, bez faktury Księżyca. Czy ten sprzęt jest za słaby do takich zdjęć?

kulek855
03-03-2015, 20:55
Trzeba ustawić pomiar punktowy na księżyc.

słowiczek
03-03-2015, 21:49
Wybierz tryb M. Przymknij tak do f13 lub trochę mniej, czas 1/200 maksymalna ogniskowa i łup. Jak za ciemno / za jasno, skoryguj. Jeżeli potrzebujesz, użyj statywu. I tyle. Pochwal się jak cykniesz;)

Merde
03-03-2015, 22:18
Przymknij tak do f13
Kompakta do f/13?

słowiczek
04-03-2015, 00:05
Kompakta do f/13?

Nie wiem do ilu tam się da, ale musi sporo przykręcić

salas
04-03-2015, 00:07
no właśnie nie musi, w końcu to kompakt :)

latant
04-03-2015, 00:35
Coś takiego?

https://canon-board.info/imgimported/2015/03/201103202B082BksiC499C5BCyc-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-9yjgIglYu-8/VPY19x5rL1I/AAAAAAAAIAc/XAhLYCW4yL4/w938-h687-no/2011-03-20%2B08%2Bksi%C4%99%C5%BCyc.jpg)

Borneq
04-03-2015, 03:13
Statywu na razie nie mam, ale może kupię jakiś tani, choć to zapytanie na inny wątek

Bechamot
04-03-2015, 12:58
Gdy próbowałem moim SX510 HS zrobić zdjęcie Księżyca, gdy włączyłem zoom, była tylko jasna okrągła plama na czarnym tle, bez faktury Księżyca. Czy ten sprzęt jest za słaby do takich zdjęć?

przede wszystkim czekaj na przejscie zimnego frontu.
zimny front powoduje oczyszczenie powietrza czyli wzrost przejrzystosci.
masz 1 - 2 dni czasu po przejsciu frontu , pozniej przejrzystosc Spada
o tej porze roku zimne fronty nawiedzaja nas czesto.

statyw Konieczny.

przyslona rzedu 4 - 5,6
czas dobierz experymntalnie to bedzie rzad 1/60 sek - 1/200 sek.
czulosc - niska - rzedu 100 iso
ostrosc nastaw recznie , b dokladnie.
wyzwalaj samowyzwalaczem.

samo dobrze nie wyjdzie , to juz lepiej sciagnac z sieci.

Leon007
04-03-2015, 13:02
Dlaczego taką dużą przysłonę? Księżyc jest obiektem ruchomym, a nawet ruchliwym. Już starożytni Babilończycy o tym wiedzieli, nie mówiąc o Koperniku. Przy ogniskowej 300-400 mm widać ten ruch w wizjerze.
Dlatego najlepiej ustawić przysłonę w granicach 2,8-4-5,6 i możliwie krótki czas. Pomiar punktowy na tarczę Księżyca, korekta +1, statyw i wężyk lub samowyzwalacz. Tryb M, bo w czasie manewrów i wyzwalania Księżyc może uciec z punktu pomiaru, czyli tryby auto i półauto mogą się nie sprawdzić. Możliwie niska czułość, ale tak, żeby czas nie przekroczył 1/2 sekundy - ze względu na ruch.

--- Kolejny post ---

O, widzę że Bechamot napisał dokładnie to samo. ;)

--- Kolejny post ---

Jeszcze jedno: zalecają, żeby Księżyc nie był w pełni. W innych fazach Słonce oświetla go nieco z boku, co uwypukla szczegóły.

robson999
04-03-2015, 13:26
Panowie, nie cudujmy:p Przecież tu chodzi o zwykłe pstryki z kompakta. Przejrzystość powietrza naprawdę tutaj nie ma znaczenia.
Żaden pomiar punktowy. Żadna korekta ekspozycji. Tyb M, wyższego ISO sie nie bać, krótki czas naświatlania, bo przeciez łysy swieci niemiłosiernie. Przysłona trochę przymknięta.
Ot wszystko...

EDIT
Przepraszam, chyba sie zagalopowałem:p W kompakcie nie mozna ręcznie ostrzyć, więc niech będzie ten pomiar punktowy.

Leon007
04-03-2015, 13:56
Jak ścigasz jądra w Andromedzie, to dla Ciebie zwykły pstryk. Ale kolega wątkozakładacz tak zrobił i dostał białe kółko na czarnym tle. Dlatego myślałem, żeby trochę dokładniej w formie przepisu na placki. ;)

Bechamot
04-03-2015, 14:08
Panowie, nie cudujmy:p Przecież tu chodzi o zwykłe pstryki z kompakta. Przejrzystość powietrza naprawdę tutaj nie ma znaczenia.
.

ma decydujace znacznie dla wyniku.

po drodze masz pare kilometrow atmosfery - to bedzie roznica czy fotografujesz przez mgle czy nie.

niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie swoimi radami . gdybys wiedzial , ze ze wzrostem czulosci spada rozdzielczosc odwzorowania , to pewnie chcac pokazac " fakture ksiezyca" zastanowilbys sie jaka czulosc nalezaloby preferowac.

pajlot
04-03-2015, 14:19
gdybys wiedzial
'
on wie jak się robi takie zdjęcia , uwierz :-)

robson999
04-03-2015, 14:32
Jak ścigasz jądra w Andromedzie, to dla Ciebie zwykły pstryk. Ale kolega wątkozakładacz tak zrobił i dostał białe kółko na czarnym tle. Dlatego myślałem, żeby trochę dokładniej w formie przepisu na placki. ;)

jasne jasne, dlatego napisałem wcześniej, że się zagalopowałem;)
W każdym razie trzeba próbować i będzie ok.

--- Kolejny post ---

ma decydujace znacznie dla wyniku.

po drodze masz pare kilometrow atmosfery - to bedzie roznica czy fotografujesz przez mgle czy nie.

niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie swoimi radami . gdybys wiedzial , ze ze wzrostem czulosci spada rozdzielczosc odwzorowania , to pewnie chcac pokazac " fakture ksiezyca" zastanowilbys sie jaka czulosc nalezaloby preferowac.

Zaręczam, że te kilometry atmosfery absolutnie nie będą miały wielkiego wpływu na obraz z kompaktu:D
Inaczej by było gdybyś chciał uchwycić Księżyc w ładnej rozdzielczości z jakiegoś pięknie skorygowanego refraktora APO, albo z dużego Newtona.

Leon007
04-03-2015, 14:34
Ciekawe, że każdy, kto ma w ręku jakiś dłuższy obiektyw, chce zrobić zdjęcie Księżyca. Ja też tak miałem, potem zrobiłem kilka plam na Słońcu, a potem mi przeszło.
Jakaś pierwotna tęsknota?

Bechamot
04-03-2015, 14:36
jasne jasne, dlatego napisałem wcześniej, że się zagalopowałem;)
W każdym razie trzeba próbować i będzie ok.

--- Kolejny post ---

Zaręczam, że te kilometry atmosfery absolutnie nie będą miały wielkiego wpływu na obraz z kompaktu:D
Inaczej by było gdybyś chciał uchwycić Księżyc w ładnej rozdzielczości z jakiegoś pięknie skorygowanego refraktora APO, albo z dużego Newtona.

mozesz jako zareczenie, ze sie nie mylisz pokazac wlasnorecznie robione zdjecie ksiezyca ?

--- Kolejny post ---

Ciekawe, że każdy, kto ma w ręku jakiś dłuższy obiektyw, chce zrobić zdjęcie Księżyca. Ja też tak miałem, potem zrobiłem kilka plam na Słońcu, a potem mi przeszło.
Jakaś pierwotna tęsknota?

w ramach pierwotnej tesknoty wypadaloby tez wlozyc palec do ognia.;-)

robson999
04-03-2015, 14:45
mozesz jako zareczenie, ze sie nie mylisz pokazac wlasnorecznie robione zdjecie ksiezyca ?

Nie jestem specem od fotek Księżyca, ale tutaj mam np całe zjawisko zakrycia Jowisza przez księżyc, które wykonałem obiektywem MTO1000.

https://drive.google.com/folderview?id=0B8zl1-7zsnNLdVlRRnFWTDl5Mzg&usp=sharing

tutaj znalazłem jeszcze z dopieszczonym detalem (jak na MTO)

https://drive.google.com/file/d/0B8zl1-7zsnNLWHZkWE05eXdwdXM/view?usp=sharing

poszukam jeszcze wieczorem, bo mam również zdjęcia z refraktora ED80...

Bechamot
04-03-2015, 14:55
Nie jestem specem od fotek Księżyca, ale tutaj mam np całe zjawisko zakrycia Jowisza przez księżyc, które wykonałem obiektywem MTO1000.

https://drive.google.com/folderview?id=0B8zl1-7zsnNLdVlRRnFWTDl5Mzg&usp=sharing

tutaj znalazłem jeszcze z dopieszczonym detalem (jak na MTO)

https://drive.google.com/file/d/0B8zl1-7zsnNLWHZkWE05eXdwdXM/view?usp=sharing

ciekawe.

hudy85
04-03-2015, 19:01
Nie rozumiem po co przymykac przyslone i wydluzac czas, tym bardziej przyslone w kompaktach ;>
Mam tez warpliwosci co do statywu, ksiezyc mozna spokojnie pstrykac przy 1/200 co w polaczeniu ze stabilizacja powinno wystarczyc :)

pan.kolega
04-03-2015, 20:02
Nie rozumiem po co przymykac przyslone i wydluzac czas, tym bardziej przyslone w kompaktach ;>
Mam tez warpliwosci co do statywu, ksiezyc mozna spokojnie pstrykac przy 1/200 co w polaczeniu ze stabilizacja powinno wystarczyc :)

Oczywiście. Dziura na max. rozdzielczości albo większa. Księżyc to cel conieco ruchomy.

Poza tym, Księżyc to nie astronomia i teleskop nie ma tu zastosowania. Teleskopy (te prawdziwe, nie ze sklepu z zabawkami) sa budowane żeby zbierać jak najwięcej światła, a nie zeby powiększać, czyli zupełnie na odwrót. Do fotografowania Księżyca potrzebny jest taki sam sprzęt jak do fotografowania w stylu paparazzi na plaży (nudystów) w pełnym słońcu w samo południe.8-)

Bardzo dobrej jakości zdjęcia Księżyca (albo gołych części ciała na plaży) można uzyskać dobrym kompaktem z zoomem typu 1200 mm ekw., lekko przysłoniętym. W przypadku Księżyca można również użyć lustrzanki z długim tele, jak się takie ma. Na plażę już mniej się to nadaje, bo za bardzo przyciaga uwagę.:o

Oczywiste jest, że jak słusznie skomentował Bechamot, stan atmosfery (kurz, mgła, różnice temperatury powietrza) ma decydujacy wpływ na jakość takich zdjęć.

robson999
04-03-2015, 20:29
Poza tym, Księżyc to nie astronomia i teleskop nie ma tu zastosowania. Teleskopy (te prawdziwe, nie ze sklepu z zabawkami) sa budowane żeby zbierać jak najwięcej światła, a nie zeby powiększać, czyli zupełnie na odwrót. Do fotografowania Księżyca potrzebny jest taki sam sprzęt jak do fotografowania w stylu paparazzi na plaży (nudystów) w pełnym słońcu w samo południe.8-)

Panie kolego, pozwolisz, że się uśmiechnę?:)

Borneq
05-03-2015, 12:22
Kupiłem za 70 zł statyw WT-3770.
Aparat mam od niedawna i nie wiem jak zrobić, by punktowo badał jasność zamiast całego obszaru

r_m
05-03-2015, 12:38
Kupiłem za 70 zł statyw WT-3770.
Aparat mam od niedawna i nie wiem jak zrobić, by punktowo badał jasność zamiast całego obszaru

Sprawdzić w instrukcji obsługi, jak się zmienia tryb pomiaru światła.

kulek855
05-03-2015, 20:12
Żaden pomiar punktowy.

Pomiar punktowy to najprostsze rozwiązanie.
- tryb A (priorytet przysłony)
- maksymalnie otwarta przysłona
- pomiar punktowy
- ISO jak najmniejsze np. 100

Czas w tym wypadku będzie dobierany automatycznie. Przy zoomie 12x czas zostanie tak dobrany, że zdjęcie można śmiało robić z ręki.

luq
06-03-2015, 01:48
księżyc to fajne ćwiczenie by zapoznać się z trybem M,
poznać możliwosci (czy jak kto woli - ograniczenia) aparatu.

imo pełnia to raczej słaby pomysł na uchwycnie "faktury" bo kratery nie rzucają efektownych cieni.
zachęcam do prób w 1 lub 3 kwadrze. tylko wtedy nieco wyższe iso.

pan.kolega
06-03-2015, 01:59
Panie kolego, pozwolisz, że się uśmiechnę?:)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s7.postimg.org/k6dtf0hhn/image.jpg)

Uśmiech zawsze pożadany. O to przecież chodziło.:lol:
Przez telekop też można, jak się kto uprze. :? A tu testy księżycowe kompaktów superzumów:

Best Superzoom 2014: Shooting the Moon (http://www.imaging-resource.com/PRODS/best-superzoom-2014/best-superzoom-2014-pg5-shooting-the-moon.HTM)

--- Kolejny post ---

imo pełnia to raczej słaby pomysł na uchwycnie "faktury" bo kratery nie rzucają efektownych cieni.

Fakt, to jak portret z lampa na aparacie. Wystarczy źródło światła, czyli Słońce ustawić trochę z boku.

kulek855
06-03-2015, 19:54
księżyc to fajne ćwiczenie by zapoznać się z trybem M,
poznać możliwosci (czy jak kto woli - ograniczenia) aparatu.

W kompakcie pewnie zły natomiast z moją stałką 400mm mogę śmiało robić na pełnej dziurze. :-)
... ale jeżeli zdjęcie nie będzie przycinane to pełna dziura w kompakcie da dobry efekt (testowałem na sony dsc -h5)

luq
06-03-2015, 22:00
W kompakcie pewnie zły natomiast z moją stałką 400mm mogę śmiało robić na pełnej dziurze. :-)
... ale jeżeli zdjęcie nie będzie przycinane to pełna dziura w kompakcie da dobry efekt (testowałem na sony dsc -h5)

świetnie, ale pisałem o "pełni" jako fazie księżyca a nie przysłonie :D

kulek855
07-03-2015, 00:54
świetnie, ale pisałem o "pełni" jako fazie księżyca a nie przysłonie :D
Fakt :-)
Wybacz zamieszanie.

drasfoto
08-03-2015, 23:36
W jakimś pismie foto znalazłem regule: 10 ISO 100 Czas 1/125 przeslona 11. No i wychodzą. Ew. mala korekta.

jan pawlak
10-03-2015, 04:42
Tutaj dużo o fotografowaniu nocne/niebo i o księzyca
Clarkvision Articles (http://www.clarkvision.com/articles/index.html#part_1a)

jp

uosiek1
16-03-2015, 15:58
Kiedyś wkręciło mi się fotografowanie księżyca (raczej dla ćwiczeń, niż dla National Geografic ;) ) i zauważyłem, że czas do 1/15 s był raczej bezpieczny.

https://canon-board.info/imgimported/2015/03/img_0009corel_by_uosiek1d6iaspd-1.jpg
źródło (http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2013/227/6/f/img_0009corel_by_uosiek1-d6iaspd.jpg)

(550D, 300mm, f 14, tu akurat 1/13s, pomiar punktowy bez korekty)

pan.kolega
16-03-2015, 19:05
Kiedyś wkręciło mi się fotografowanie księżyca (raczej dla ćwiczeń, niż dla National Geografic ;) ) i zauważyłem, że czas do 1/15 s był raczej bezpieczny.

http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2013/227/6/f/img_0009corel_by_uosiek1-d6iaspd.jpg

(550D, 300mm, f 14, tu akurat 1/13s, pomiar punktowy bez korekty)

Zakładajac, że Księżyc pozornie okraża Ziemię raz na 24 h 49 m, a jego średnica to 31 minut katowych, to porusza się on po niebie z prędkościa 0.0078 Księżyców na sekundę. Czyli w ciagu 1/15s przesunie się o 0.00052 swojej średnicy. Na 1000 pikseli to daje 0.5 piksela przesunięcia.

Czy to jest istotne, to zależy od ogniskowej obiektywu, jego rozdzielczości i megapikseli matrycy. Przy 300 mm pewnie nie. Ale kiedy Księżyc wypełni prawie cały kadr, i np. 4000 pikseli, a obiektyw jest ostry, to taki czas na nieruchomym statywie spowodować może pewien zauważalny spadek max. rozdzielczości. Na pewno na 5dsr .8-)

W linku z mojego postu powyżej doszli do wniosku doświadczalnie, że bezpieczny czas to 1/160 s albo krócej.

uosiek1
17-03-2015, 08:37
Zakładajac, że Księżyc pozornie okraża Ziemię raz na 24 h 49 m, a jego średnica to 31 minut katowych, to porusza się on po niebie z prędkościa 0.0078 Księżyców na sekundę. Czyli w ciagu 1/15s przesunie się o 0.00052 swojej średnicy. Na 1000 pikseli to daje 0.5 piksela przesunięcia.

Czy to jest istotne, to zależy od ogniskowej obiektywu, jego rozdzielczości i megapikseli matrycy. Przy 300 mm pewnie nie. Ale kiedy Księżyc wypełni prawie cały kadr, i np. 4000 pikseli, a obiektyw jest ostry, to taki czas na nieruchomym statywie spowodować może pewien zauważalny spadek max. rozdzielczości. Na pewno na 5dsr .8-)

W linku z mojego postu powyżej doszli do wniosku doświadczalnie, że bezpieczny czas to 1/160 s albo krócej.

No fakt, zapomniałem o ogniskowej ;) Matrycą sobie głowy nie zawracam, bo raczej szybko body nie wymienię (a już na pewno na 5Ds) :D

Bechamot
17-03-2015, 08:53
rachunek jest nastepujacy.

wskutek ruchú wirowego ziemi ksiezyc "ucieka" nam z szybkoscia ok. 360stopni / 25 godzin
w=360/(25*3600) = 0,004 st/ sek

w ciagu sekundy wykona na matrycy nastepujacy ruch mierzony w pixelach:

v=0,004*px/kat (px/sekunde)

px - liczba pixeli na szerokosc obrazu
kat - kat widzenia obiektywu w tym kierunku

i tak dla FF 1200 mm ( 1,7 stopnia ) mamy :

v=0,004*5300/1,7 = 12,5 px/sek

aby zamazanie bylo niewidoczne musi byc mniejsze od 1 pixela - ale to w idealnym przypadku dla bezblednej optyki.
poniewaz mamy jakies bledy ostrzenia , filtr AA , dyfrakcje i inne bledy optyki to raczej wynik jest optymistyczny .

najdluzszy czas naswietlenia ,teoretycznie ze wzgledu na ruch obrazu ksiezyca na matrycy, powinen byc nie dluzszy niz 1/v

czyli czas powinen tutaj byc krotszy od 1/12 sek, powiedzmy ok 1/30 sek.
ale do tego naklada sie jeszcze jakis ruch aparatu.

tutaj zrobilem na 1/125 sek:

http://spherapan.vot.pl/ks2.jpg

i widac , ze w sumie za dobrze nie jest, ale poruszenia raczej nie rozpoznaje .

golym okiem widac ruch ksiezyca na monitorku aparatu.

analogicznie ze wzoru na v mozesz wyliczyc dla swojego aparatu ( l.pixeli) i 300 mm ogniskowej( kata widzenia )

uosiek1
17-03-2015, 09:05
Bechamot dzięki :)

Ale biorąc pod uwagę, że nie umiem liczyć (patrz sygnaturka), szybciej będzie zrobić kilka zdjęć z różnymi czasami :D

Bechamot
17-03-2015, 09:19
Bechamot dzięki :)

Ale biorąc pod uwagę, że nie umiem liczyć (patrz sygnaturka), szybciej będzie zrobić kilka zdjęć z różnymi czasami :D

he , he , he :-)

nie wiem czy dobra znajomosc j polskiego jest konieczna i pomocna przy ksiezycu .
Kopernik ponoc nie mowil po polsku , poslugiwal sie niemieckim na codzien .

takie przeliczenie daje tylko odpowiedz na pytanie - czy dalsze skracanie czasu przyniosloby jakis zysk , lub przedluzanie strate ?

antek76
18-03-2015, 21:13
EEE mysle ze jak bede mial ladna bezchmurną pogodę to poprostu wyjdę i cyknę fotę ksieżycowi w NOWIU i kto mi udowodni wtedy że księżyc jest jest nieostry :)

uosiek1
19-03-2015, 11:11
EEE mysle ze jak bede mial ladna bezchmurną pogodę to poprostu wyjdę i cyknę fotę ksieżycowi w NOWIU i kto mi udowodni wtedy że księżyc jest jest nieostry :)

Ale Ci powiedzą, że nie doświetliłeś :D