Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D

felis
24-02-2015, 23:32
Witam
Zmieniłem niedawno body z 40d na 70d i oglądając zdjęcia w powiększeniu 100% te ze starego aparatu wydają mi się ostrzejsze. 70d jest na gwarancji więc może warto wysłać do serwisu, ale wcześniej proszę o ocenę bo może zdjęcia są w normie i nie ma co sobie zawracać głowy. Tutaj RAWy na największym otworze przysłony i najdłuższej ogniskowej. Wyostrzanie w body na "0".
EF-S_15-85_85mm_f5-6.CR2 (http://www.sygmatec.pl/foto/EF-S_15-85_85mm_f5-6.CR2)
EF-S_60mm_f2-8.CR2 (http://www.sygmatec.pl/foto/EF-S_60mm_f2-8.CR2)
EF_70-300IS_300mm_f5-6.CR2 (http://www.sygmatec.pl/foto/EF_70-300IS_300mm_f5-6.CR2)
Ewentualnie może ktoś jest wstanie zrobić podobne zdjęcie kodu paskowego swoim 70d najlepiej z obiektywem 15-85, ale też z każdym innym podobnej klasy zoom-em (w końcu może być trudno o identyczny zestaw) wtedy po obejrzeniu sam ocenie sprawę.
Aha te z EF 70-300IS to może nie warto brać pod uwagę bo to moim zdaniem w ogóle mało przewidywalny obiektyw na długim końcu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Wojtko
25-02-2015, 00:05
U mnie tylko, to zdjęcie przy 300mm wydaje się lekko nieostre, ale to może być taka uroda tego szkła. Raczej nie licz na żyletkę w pełnym zakresie wszystkich ogniskowych. Wyjdź z domu i rób zdjęcia, szkoda czasu na kody kreskowe. Pozdrawiam.

tlustyx
25-02-2015, 00:17
Nie patrzyłem na te RAWy, ale normalną rzeczą jest, że jeśli zmieniłeś aparat z matrycą 10mp na 20mp to zdjęcia w 100% powiększeniu wydają się mniej ostre niż wcześniej. Taka matryca "wyciąga" wszystkie niedoskonałości obiektywu. Miałem kiedyś obiektyw Tokiny 400mm i na 500D zdjęcia były bardzo mydlane, natomiast ten sam obiektyw podpięty do 40D dawał całkiem niezły obrazek.

RobertON
25-02-2015, 08:27
Ewentualnie może ktoś jest wstanie zrobić podobne zdjęcie kodu paskowego swoim 70d najlepiej z obiektywem 15-85, ale też z każdym innym podobnej klasy zoom-em (w końcu może być trudno o identyczny zestaw) wtedy po obejrzeniu sam ocenie sprawę.

Zobaczyłem fotę z 15-85 bo mam to szkło i nic nie dostrzegłem niepokojącego. Z 60-tki również, bo miałem i wiem co potrafi.
70-300 nie posiadam i nie mam odniesienia.

Może fotografuj już co innego niż kody paskowe :) będzie to ciekawsze.

P.S. To ciekawe zjawisko, jak kupimy coś nowego, to prawie zawsze szukamy "dziury w całym". Sam tak miałem wielokrotnie.
Kupiłem obiektyw, a to stabilizacja stuka, a to szumi za mocno, puszka - AF nie trafia, może przetwornik kiepski...i tysiąc takich problemów.

felis
25-02-2015, 08:55
Skoro to normalne, że matryca z 40d da ostrzejszy obrazek niż z 70d, a wasze aparaty robią podobnej jakości fotki to rzeczywiście pora dać sobie spokój z testami.
Ale i tak dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam

Bechamot
25-02-2015, 10:41
Skoro to normalne, że matryca z 40d da ostrzejszy obrazek niż z 70d, a wasze aparaty robią podobnej jakości fotki to rzeczywiście pora dać sobie spokój z testami.
Ale i tak dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam

trzeba rozrozniac pomiedzy ostroscia a rozdzielczoscia

matryca 70 d jest bardziej rozdzielcza tzn jest w stanie przekazac wiecej szczegolow fotografowanego elementu.
ale jednoczecnie jest w stanie lepiej zarejestrowac ewentualne rozmycie konturowe czyli nieostrosc , gdyz bedzie sie rozciagac na wiecej pixeli , a wiec bedzie bardziej widoczne.

dlatego matryca c70 jest bardziej wymagajaca w stosunku do optyki.

gdybys chciil porownac " na oko" ktory ostrzej rysuje to wypadaloby to zrobic w tej samej rozdzielczosci , czyli zredukowac liczbe pixeli z c70 do liczby pixeli z c40.
powinno byc troche lepiej przy c70 ( to zalezy takze od algorytmu jakim robi sie przeskalowanie ) - wowczas dostaniesz odpowiedz czy c70 to postep w stosunku do c40.

Ta wieksza ostrosc czyli mniejsze rozmycie konturow na ogol rosnie zmniejszajac liczbe pixeli , ale jednoczesnie Spada rozdzielczosc.

to trzeba rozrozniac.

Mowiac trywialnie - porownywales wiekszy obraz z mniejszym - dlatego wiekszy wydal sie bardziej nieostry.
Ale oczywiscie o prawidlowe ostrzenie przez c70 nalezy zadbac.

scaners3d
26-02-2015, 16:34
Jak dla mnie wszystko jest ok:
- EF-S_60mm_f2-8 jest najbardziej ostre - czyli normalnie
- EF-S_15-85_85mm_f5-6 - dobre, ostrość akceptowalna
- EF_70-300IS_300mm_f5-6 - lipa, ale to niestety wina obiektywu - miałem taki niecały miesiąc

Zmień 70-300 na 70-200 (jakikolwiek) i będziesz miał ostro!

felis
26-02-2015, 19:39
Jak dla mnie wszystko jest ok:
Zmień 70-300 na 70-200 (jakikolwiek) i będziesz miał ostro!
Jak OK to super, bo wcale nie chciało mi się bawić w wysyłanie do serwisu.
Co do 70-300 to zdecydowanie się zgadzam. Obiektyw nieprzewidywalny. Czasem trafi ostro w cel, a czasem wręcz przeciwnie. Ale jak akurat jest światło to po przymknięciu przysłony do 8 lub więcej jest lepiej. Choć przyznaję kusiło mnie 70-200 L f4 IS. Na używany to nawet bym zdobył pieniądze, ale jednak te 100mm, a ponadto jest duży, cięższy i w ogóle taki rzucający się w oczy przez tą biel. Już bardziej zastanawiam się na Tamronem 70-300 bodaj VC. Ponoć trochę z nim lepiej na długim końcu niż z canonem.