Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D

Witam
    Zmieniłem niedawno body z 40d na 70d i oglądając zdjęcia w powiększeniu 100% te ze starego aparatu wydają mi się ostrzejsze. 70d jest na gwarancji więc może warto wysłać do serwisu, ale wcześniej proszę o ocenę bo może zdjęcia są w normie i nie ma co sobie zawracać głowy. Tutaj RAWy na największym otworze przysłony i najdłuższej ogniskowej. Wyostrzanie w body na "0".
    EF-S_15-85_85mm_f5-6.CR2
    EF-S_60mm_f2-8.CR2
    EF_70-300IS_300mm_f5-6.CR2

Ewentualnie może ktoś jest wstanie zrobić podobne zdjęcie kodu paskowego swoim 70d najlepiej z obiektywem 15-85, ale też z każdym innym podobnej klasy zoom-em (w końcu może być trudno o identyczny zestaw) wtedy po obejrzeniu sam ocenie sprawę.
    Aha te z EF 70-300IS to może nie warto brać pod uwagę bo to moim zdaniem w ogóle mało przewidywalny obiektyw na długim końcu.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Domyślnie Odp: Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D

U mnie tylko, to zdjęcie przy 300mm wydaje się lekko nieostre, ale to może być taka uroda tego szkła. Raczej nie licz na żyletkę w pełnym zakresie wszystkich ogniskowych. Wyjdź z domu i rób zdjęcia, szkoda czasu na kody kreskowe. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Wojtko ; 25-02-2015 o 00:06 Powód: byk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Nie patrzyłem na te RAWy, ale normalną rzeczą jest, że jeśli zmieniłeś aparat z matrycą 10mp na 20mp to zdjęcia w 100% powiększeniu wydają się mniej ostre niż wcześniej. Taka matryca "wyciąga" wszystkie niedoskonałości obiektywu. Miałem kiedyś obiektyw Tokiny 400mm i na 500D zdjęcia były bardzo mydlane, natomiast ten sam obiektyw podpięty do 40D dawał całkiem niezły obrazek.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 25-02-2015 o 00:19
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez felis Zobacz posta
    Ewentualnie może ktoś jest wstanie zrobić podobne zdjęcie kodu paskowego swoim 70d najlepiej z obiektywem 15-85, ale też z każdym innym podobnej klasy zoom-em (w końcu może być trudno o identyczny zestaw) wtedy po obejrzeniu sam ocenie sprawę.
    Zobaczyłem fotę z 15-85 bo mam to szkło i nic nie dostrzegłem niepokojącego. Z 60-tki również, bo miałem i wiem co potrafi.
    70-300 nie posiadam i nie mam odniesienia.

Może fotografuj już co innego niż kody paskowe będzie to ciekawsze.

P.S. To ciekawe zjawisko, jak kupimy coś nowego, to prawie zawsze szukamy "dziury w całym". Sam tak miałem wielokrotnie.
    Kupiłem obiektyw, a to stabilizacja stuka, a to szumi za mocno, puszka - AF nie trafia, może przetwornik kiepski...i tysiąc takich problemów.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-02-2015 o 08:32

Dopiero zaczyna

Skoro to normalne, że matryca z 40d da ostrzejszy obrazek niż z 70d, a wasze aparaty robią podobnej jakości fotki to rzeczywiście pora dać sobie spokój z testami.
    Ale i tak dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez felis Zobacz posta
    Skoro to normalne, że matryca z 40d da ostrzejszy obrazek niż z 70d, a wasze aparaty robią podobnej jakości fotki to rzeczywiście pora dać sobie spokój z testami.
    Ale i tak dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    trzeba rozrozniac pomiedzy ostroscia a rozdzielczoscia

matryca 70 d jest bardziej rozdzielcza tzn jest w stanie przekazac wiecej szczegolow fotografowanego elementu.
    ale jednoczecnie jest w stanie lepiej zarejestrowac ewentualne rozmycie konturowe czyli nieostrosc , gdyz bedzie sie rozciagac na wiecej pixeli , a wiec bedzie bardziej widoczne.

dlatego matryca c70 jest bardziej wymagajaca w stosunku do optyki.

gdybys chciil porownac " na oko" ktory ostrzej rysuje to wypadaloby to zrobic w tej samej rozdzielczosci , czyli zredukowac liczbe pixeli z c70 do liczby pixeli z c40.
    powinno byc troche lepiej przy c70 ( to zalezy takze od algorytmu jakim robi sie przeskalowanie ) - wowczas dostaniesz odpowiedz czy c70 to postep w stosunku do c40.

Ta wieksza ostrosc czyli mniejsze rozmycie konturow na ogol rosnie zmniejszajac liczbe pixeli , ale jednoczesnie Spada rozdzielczosc.

to trzeba rozrozniac.

Mowiac trywialnie - porownywales wiekszy obraz z mniejszym - dlatego wiekszy wydal sie bardziej nieostry.
    Ale oczywiscie o prawidlowe ostrzenie przez c70 nalezy zadbac.

Jak dla mnie wszystko jest ok:
    - EF-S_60mm_f2-8 jest najbardziej ostre - czyli normalnie
    - EF-S_15-85_85mm_f5-6 - dobre, ostrość akceptowalna
    - EF_70-300IS_300mm_f5-6 - lipa, ale to niestety wina obiektywu - miałem taki niecały miesiąc

Zmień 70-300 na 70-200 (jakikolwiek) i będziesz miał ostro!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez scaners3d Zobacz posta
    Jak dla mnie wszystko jest ok:
    Zmień 70-300 na 70-200 (jakikolwiek) i będziesz miał ostro!
    Jak OK to super, bo wcale nie chciało mi się bawić w wysyłanie do serwisu.
    Co do 70-300 to zdecydowanie się zgadzam. Obiektyw nieprzewidywalny. Czasem trafi ostro w cel, a czasem wręcz przeciwnie. Ale jak akurat jest światło to po przymknięciu przysłony do 8 lub więcej jest lepiej. Choć przyznaję kusiło mnie 70-200 L f4 IS. Na używany to nawet bym zdobył pieniądze, ale jednak te 100mm, a ponadto jest duży, cięższy i w ogóle taki rzucający się w oczy przez tą biel. Już bardziej zastanawiam się na Tamronem 70-300 bodaj VC. Ponoć trochę z nim lepiej na długim końcu niż z canonem.

Uprawnienia umieszczania postów