Zobacz pełną wersję : Jakie używane body do 2000 zł ?
jamakaci
16-02-2015, 01:01
Witam serdecznie, do tej pory używałem Nikona D7000 lecz przyszedł czas na zmianę. Szukam używanego body ( obiektyw już posiadam ) do fotografowania przyrody, portretów, jak i do celów prywatnych; rodzinne imprezy, dziecko. Zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć. Na sprzęt mogę przeznaczyć 2000 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
Zdaje sobie sprawę ze takich postów jak mój jest bardzo dużo lecz każdy z nich jest z zeszłego roku a technologia nie stoi w miejscu.
masz racje technologia nie stoi w miejscu ale trzeba mieć na nią fantazje i pieniążki
ty masz fantazje ale nie masz pieniędzy wiec w starych tematach znajdziesz wszystko co potrzeba
enjoy
masz obiektyw do canona czy nikona? bo trudno z tekstu wyłapać.
jak coś to 60d sie nada. i machany ekranik ma!
słowiczek
16-02-2015, 05:15
Właściwie to większość korpusów używanych i nowych w tej cenie spełnia Twoje oczekiwania. Natomiast dużo zależy od tego jaką przyrodę chcesz focić i jaki do tego masz obiektyw. Do statycznych ujęć, tak jak pisałem powyżej, z wymienionym 5dmkl włącznie. Do jakiejkolwiek akcji proponuję jednak poszukać czegoś szybkiego, seria xxd lub starsze 1d. Możesz w tej cenie trafić też 7d, o ile dobrze poszukasz.
Witam serdecznie, do tej pory używałem Nikona D7000 lecz przyszedł czas na zmianę. Szukam używanego body ( obiektyw już posiadam ) do fotografowania przyrody, portretów, jak i do celów prywatnych; rodzinne imprezy, dziecko. Zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć. Na sprzęt mogę przeznaczyć 2000 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
Zdaje sobie sprawę ze takich postów jak mój jest bardzo dużo lecz każdy z nich jest z zeszłego roku a technologia nie stoi w miejscu.
A co chcesz fotografowac?
Gwiazdy, gwiazdy na wybiegu, czy gwiazdy w biegu :).
jamakaci
16-02-2015, 08:13
Oj, troszkę nie przemyślałem. Mam zakupione 3 obiektywy ( jeden z nich to sigma, jak wrócę z pracy to podam dokładnie modele. Może będą pasować do Canona - jeżeli napisałem głupotę to przepraszam. ).
Generalnie aparat służyłby mi do amatorskiej zabawy. Fotografował bym wszystko :) .
Czy Canon 7d mk1 byłby znacznie lepszy od Nikona d7000?
Jesli juz masz aparat to przy nim zostan i za te 2K kup sobie jakies jasne szklo.
Jak masz Nikona D7000 i nie potrzebujesz aparatu do szybkich ujęć, to nie ma sensu zmieniać.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek...
W tej cenie, to jak już koledzy pisali, można polecić 60D albo - jak znajdziesz - 7Dmk1. Sześćdziesiątka ma najlepszy chyba obecnie stosunek ceny do oferowanych za nią możliwości, jeśli chodzi o body cropowe Canona. Tyle tylko, że to po pierwsze aparat z roku 2010, a ty piszesz że opinie oraz porady sprzed roku cię nie interesują bo technologia nie stoi w miejscu, a po drugie - to jest aparat gorszy od D7000. Różnica nie jest może wielka, ale gorszy - Nikon ma lepszy zakres tonalny, szybszy (nieco) tryb seryjny, dwa gniazda na karty SD, magnezowy korpus, większy wizjer. Canon ma trochę lepszą rozdzielczość, odchylany ekran, testy Optycznych podają też, ze robi lepsze RAWy.
Innymi słowy - technologia w miejscu nie stoi, jest przecież 70D i 7Dmk2, tylko że technologia również kosztuje. Ani siedemdziesiątki, ani nowej siódemki za 2kPLN nie kupisz. To nowe aparaty, aktualnie produkowane, i trzymają cenę; poza tym, weszły na rynek zbyt niedawno, by na rynku wtórnym pojawiły się egzemplarze w interesującym cię przedziale cenowym. A serią trzycyfrową jak rozumiem zainteresowany nie jesteś, bo w stosunku do twojego D7000 to byłby już wyraźny regres pod względem ergonomii, wielkości wizjera, szybkostrzelności... Obrazki z serii trzycyfrowej pewnie byłyby takie same, jak z dwucyfrowej, bo w końcu matryce i procki w 7D, 60D, 600D są takie same względnie różnice nie są wielkie (650D, 700D - nowy procek), ale po co tracić na ergonomii i innych czynnikach.
Z twojego wpisu nie bardzo rozumiem - sprzedałeś Nikona, czy go dalej masz? Jak nie sprzedałeś, to zostań przy Nikonie. W Canonie nic lepszego za ten budżet nie znajdziesz.
Pytanie w jakim celu zmieniasz nikona na Canona, przyzwyczaić się można nowej guzikologi jednakże byłby ważny powód. Zwłaszcza jeśli masz jeszcze obiektywy pod nikona
jamakaci
16-02-2015, 14:09
W takim razie zostałem wystarczająco przekonany aby zostać przy swoim Nikonie. Na szczęście go nie sprzedałem wiec nie ma problemu. Dziękuję za rady i opinie. Temat można zamknąć.
Kup sobie jakies jasne szklo ^^ za 2k cos juz znajdziesz.
Dokładnie tak, zdebik dobrze mówi. Poczujesz wtedy różnicę i zwiększysz swoje możliwości, co w tym budżecie drogą wymiany systemu na Canona nie jest możliwe.
Oj, troszkę nie przemyślałem. Mam zakupione 3 obiektywy ( jeden z nich to sigma, jak wrócę z pracy to podam dokładnie modele. Może będą pasować do Canona - jeżeli napisałem głupotę to przepraszam. ).
Generalnie aparat służyłby mi do amatorskiej zabawy. Fotografował bym wszystko :) .
Zawsze w takich przypadkach pytam "czego TERAZ Ci brakuje w posiadanym aparacie".
Jeśli masz obiektywy do Nikona, to niestety, nie zadziałają z Canonem.
Mając około 2000 i d7000 warto pomyśleć o obiektywach, np. Nikkor 35/1.8 i albo Nikkor 50/1.4 albo Nikkor 85/1.8 (ze wskazaniem na drugi). Te dwa ostatnie możesz poszukać używane, w starszej wersji "D" (nie obecnej AF-S ... G) - Twój aparat ma wbudowany silnik do ustawiania ostrości, więc nadają się do niego starsze, tańsze wersje obiektywów, ceny 700-900 i 900-1100, za 35 - ok.500-600. To Ci zapewni dobrą jakość portretów, nada się też do "przyrody", choć ciężko określić, czy "przyroda" to krajobrazy (wtedy potrzebowałbyś czegoś o zakresie 10-20 lub podobnym) czy nie "cały las" tylko "pojedyncze drzewo, ale przybliżone" (wtedy zoom 70-200/2.8, lub np. Tamron 70-300 VC USD).
Nie, nie będą pasować do Canona.
Jak chcesz miec bardzo dobre szklo do Nikona, to jest takie - nie bardzo zmiescisz sie ze swoim budzetem, ale mozna zawsze dozbierac - to 24-120 4,0 VR. Bawilem sie ostatnio tym szklem i do tej pory nie mialem do czynienia z taka zyleta. Byc moze akurat tak fajnie wspolpracowal z moim aparatem ( chociaz, wydaje mi sie, ze ogolnie Nikon jakos chyba lepiej ostrzy od Canona - przynajmniej w popularniejszych klasach) ale efekt byl zachwycajacy. Tylko zwroc uwage, ze to nie jest wersja ze swiatlem 3,5-5,6!