Zobacz pełną wersję : Sigma Art 24/1.4
Kupiłem 24/1.4 w pierwszej wersji. Nie czekałem na sigmę, bo cena jest wysoka a dodatkowo szkło jest nowością i nie zostało jeszcze sprawdzone w boju. Stary canon winietuje i jest dość wolny. Ale obrazek daje cudny!
Nie wypowiadał bym się, gdyby nie zakup S 35 1.4
Do tej pory miałem tylko szklarnię canona. Po kupnie C24 1.4 jakoś mnie to szkło nie zachwyciło, może nie chciało konkretnie współpracować z moją szóstką, więc zdecydowałem się na sprzedaż i zakup C35. Jednak po prześledzeniu internetu kupiłem dużo tańszą sigmę i jestem bardzo miło zaskoczony, AF trafia celniej niż chwalony c85 1.8 który często płata mi figle. Jedynie faktycznie przy słabym świetle (lub zadymionym pomieszczeniu) przynajmniej moja sigma ma problemy ze złapaniem AF. No i na plus 3 letnia gwarancja nawet przy zakupie na firmę.
Podsumowując, gdybym był na kupnie 24 poczekałbym na sigmę.
No właśnie. Widziałem 24 1.4 w dobrej ofercie na necie przez ostatnie dni, ale jakoś wolałem poczekać do sigmy. Na pewno będzie lepsza optycznie od starej eLki, a af jak dorówna S35 to raczej znajdzie się u mnie w plecaku.
robertskc7
31-03-2015, 21:05
No właśnie. Widziałem 24 1.4 w dobrej ofercie na necie przez ostatnie dni, ale jakoś wolałem poczekać do sigmy. Na pewno będzie lepsza optycznie od starej eLki, a af jak dorówna S35 to raczej znajdzie się u mnie w plecaku.
Jest test na optycznych. Wg ich testu niemal dwa razy wolniej niż w C 24ii i płatał figgle z ustawianiem ostrości.
Kupiłem 24/1.4 w pierwszej wersji. Nie czekałem na sigmę, bo cena jest wysoka a dodatkowo szkło jest nowością i nie zostało jeszcze sprawdzone w boju. Stary canon winietuje i jest dość wolny. Ale obrazek daje cudny!
Akurat nowy 24LII winietuje jeszcze bardziej niz poprzednik, wg tych pomiarow.
Canon EF 24mm f/1.4L II USM Lens Vignetting (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Vignetting-Test-Results.aspx?FLI=0&API=0&FLIComp=0&APIComp=0&Lens=480&Camera=453&LensComp=247)
Akurat nowy 24LII winietuje jeszcze bardziej niz poprzednik, wg tych pomiarow.
Canon EF 24mm f/1.4L II USM Lens Vignetting (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Vignetting-Test-Results.aspx?FLI=0&API=0&FLIComp=0&APIComp=0&Lens=480&Camera=453&LensComp=247)
Lubię winietę:)
Przy 4.0 i tak już jej nie ma.
Nie będę fotografował białych kartek, a na niebie daje to fajny efekt bez nakładania połówki;) Jestem bardzo zadowolony-ostrość w środku kadru jest bardzo dobra. Brzegi i tak są poza GO wiec naprawdę mnie nie interesują.
gdybym był na kupnie 24 poczekałbym na sigmę.
Nowa sigma to 3600 a za eLkę dałem o 1/3 mniej. To nie 10 czy 15% ale ponad 30 a to sporo przy tej cenie. Tym bardziej, że w sony, które miałem jakiś czas temu nie było nawet takiej leciwej 24/1.4 dostępnej. Jeszcze kiedyś zakupię 85/1.2 i mam zestaw marzeń.
el greco
01-04-2015, 22:21
Ciekawe kto pierwszy sypnie sampelki na forum i jakąś opinię porównującą go z L-ką.
Nie wiem dlaczego ale zawsze przed zakupem Sigmy albo Tamrona czuje napięcie jak przed zakupem używanego samochodu bez znajomości jego historii i pochodzenia:)
Ciekawe kto pierwszy sypnie sampelki na forum i jakąś opinię porównującą go z L-ką.
Cichy?:mrgreen:
Jest test na optycznych. Wg ich testu niemal dwa razy wolniej niż w C 24ii i płatał figgle z ustawianiem ostrości.
24LII też pod względem AFa orłem nie jest, więc po sigmie też nie spodziewam się rewelacji, choć chciałbym się mile zaskoczyć :).
Póki co jeszcze żadnej eLi na sigmę nie zamieniłem...
Jak tak dalej pójdzie to ze stajni Canona będzie tylko karoca w postaci puszki :P hahaha
kochinur
03-04-2015, 17:39
Jak tak dalej pójdzie to ze stajni Canona będzie tylko karoca w postaci puszki :P hahaha
stałki tak, ale zoomy raczej nie.
Się pocieszyłem...
AF działa w C 24/1.4 I jak należy, ale za to szkło na MF od 1 do 3m działa jak trzeba, a poniżej 1m się zacina. Pierścień się kręci ale szkło nie ostrzy, przeskoczy na 0.5 czy 0.3 i znów nie ostrzy... Jaka może być przyczyna, bo internety nie podają?
Jaka może być przyczyna, bo internety nie podają?Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
Ewentualnie wyrobił się pierścień silnika w jednym miejscu i silnik nie jest w stanie wyprowadzić z niego łożysk.
Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
Ewentualnie wyrobił się pierścień silnika w jednym miejscu i silnik nie jest w stanie wyprowadzić z niego łożysk.
Brzmi poważnie. Niestety nie mam doświadczenia z naprawą szkieł a sprzedawca zgodził się na zwrot pieniędzy za obiektyw. Nie wiem ile to będzie kosztować w csi... będę szukał dalej bo szkło jest zacne.
Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
Hmm. To taka troche ekwilibrystyka techniczna. Silnik USM nie ma miejsc, gdzie moze sie zaciac ( choc moze sie poslizgnac, ale tez bez konkretnego miejsca) a juz jego konstrukcja zupelnie uniemozliwia zaciecie sie na lozyskach - takiej mozliwosci nie ma. Podobnie uklad sterowania - jesli silnik kreci sie na jednym zakresie, to uklad sterujacy jest sprawny i zmienic jego zakresu kreceniem potencjometrami po prostu sie nie da - to nie jest silniczek szczotkowy. Przyczyna nieprawidlowego dzialania lezy w takich przypadkach najczesciej w zwiekszonych oporach poruszanych mechanizmow, ktore moga sie rozkladac i zmieniac w najmniej przewidywalny sposob. Krecenie potencjometrami bywa skuteczne niezmiernie rzadko ( choc nie mowie, ze nigdy - objawy sa za kazdym razem inne i zawsze nalezy je rozpatrywac kompleksowo dla kazdego, indywidualnego przypadku.
Mam i ja :)
Jedno foto na zachętę: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma24a/24_14.jpg
Naskrobię w wolnym czasie jakąś reckę ;)
Jedno foto na zachętę: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma24a/24_14.jpg
Naskrobię w wolnym czasie jakąś reckę ;)
Jak dla mnie to znieksztalca - wydłuża nogi :D
Wytalkowane z GT-I9100
kochinur
10-04-2015, 19:37
[QUOTE=YaneC;1277007]Jak dla mnie to znieksztalca - wydłuża nogi :D
no mniam mniam:p
Chichy, rób szybko test porównawczy z eLą. Bardzom ciakawy :).
Jak po pierwszych dniach oceniasz pracę AF?
Wszystko napisze po weekendzie. Dzis zabieram go na slub.
kochinur
11-04-2015, 21:53
no to musi być ok skoro na ślub bierzesz
no to musi być ok skoro na ślub bierzesz
Jako backup :D
Wytalkowane z GT-I9100
kochinur
11-04-2015, 23:42
Jako backup :D
Wytalkowane z GT-I9100
złośliwość miłośników canona:mrgreen:
el greco
13-04-2015, 22:27
No Jakubie dawaj jakieś informacje o obiektywie bo zbliża mi się robótka a się waham czy dokładać do Lki. Też bym go zabrał na ślub w właściwie ją bo to Sigma:)
kochinur
14-04-2015, 22:47
No Jakubie dawaj jakieś informacje o obiektywie bo zbliża mi się robótka a się waham czy dokładać do Lki. Też bym go zabrał na ślub w właściwie ją bo to Sigma:)
No właśnie. Chociaż po tym co przeczytałem na optyczne ciekawi mnie głównie AF i czy dock jest go w stanie poprawić, bo optycznie jak wynika z testu jest ok czyli lepiej niż L.
Zbyszko666
15-04-2015, 11:51
No to czekam z niecierpliwością na porównanie właśnie z 24 L. Bo sam rozważam kupno pomiędzy S a L .
No i jak po imprezie? Podpiąłeś choć raz czy czar eLki załatwił go w przedbiegach? :lol:
el greco
16-04-2015, 00:23
Czyżby coś poszło nie tak z nową SIGMĄ ?
Nie , wpadly mi w rece konkurencyjne 150-600 i to ich porownaniu nadalem priorytet.
Nie , wpadly mi w rece konkurencyjne 150-600 i to ich porownaniu nadalem priorytet.
No to dawaj, bo to też mnie mocno interesuje :).
robson999
16-04-2015, 12:22
No to dawaj, bo to też mnie mocno interesuje :).
Już słyszę Cichego...:
"Ostrość wybitna, ale AF taki sobie"
:?
el greco
16-04-2015, 19:13
Jeszcze parę lat temu też priorytetowo traktowałem teleobiektywy bo robiłem 80% sportu ale dziś czekam na szeroki. Raz w życiu zabrałem 300mm f/2,8 na ślub . Kościół okazał się być maleńki i drewniany - Kubalonka w górach. Sala maleńka u Zbycha też tam. A podczas pleneru zaczęło lać. Dźwigałem to coś cały dzień i zrobiłem równe 18 fotek tym obiektywem po czym na plenerze pokazał mi się error - brak komunikacji aparat - obiektyw ( ulewa i wilgoć). Od tej pory koniec z tele na ślubach.
Ja też za bardzo nie wyobrażam sobie ślubu w ciemnym kościele z tamronem 150-600...
No, ale chyba nie o taki priorytet Cichemu chodziło :).
Nie no, moje priorytety nie mają niczego wspólnego ze ślubami :)
Hmm. To taka troche ekwilibrystyka techniczna. Silnik USM nie ma miejsc, gdzie moze sie zaciac ( choc moze sie poslizgnac, ale tez bez konkretnego miejsca) a juz jego konstrukcja zupelnie uniemozliwia zaciecie sie na lozyskach - takiej mozliwosci nie ma. Podobnie uklad sterowania - jesli silnik kreci sie na jednym zakresie, to uklad sterujacy jest sprawny i zmienic jego zakresu kreceniem potencjometrami po prostu sie nie da - to nie jest silniczek szczotkowy. Przyczyna nieprawidlowego dzialania lezy w takich przypadkach najczesciej w zwiekszonych oporach poruszanych mechanizmow, ktore moga sie rozkladac i zmieniac w najmniej przewidywalny sposob. Krecenie potencjometrami bywa skuteczne niezmiernie rzadko ( choc nie mowie, ze nigdy - objawy sa za kazdym razem inne i zawsze nalezy je rozpatrywac kompleksowo dla kazdego, indywidualnego przypadku. Jeśli chodzi o zacięcie - możliwość jest, sam w tamtym tygodniu usuwałem je ze swojego 24L. Polecam rozłożenie 24L na części pierwsze a potem złożenie spowrotem tak, aby działał :) Również wiem jak działa układ sterowania przy rozregulowanych nastawach. Oraz wiem też jaka była skuteczność naprawy mojego egzemplarza w serwisie. Na szczęście znów ciesze się pięknymi kadrami :)
el greco
16-04-2015, 23:40
Wiem, wiem byznes ys byznes a testy testami:) W sumie mam blisko do fotozakupów z Tarnowskich Gór ale co mi tam opowiedzą jak go nie mają... Mówią że mogą mieć jak się zdecyduję zamówić i to takie szachy parówkami...
To już ktoś testował konkretnie to szkło? Można je gdzieś pomacać na Podlasiu?
el greco
20-04-2015, 08:50
Uff, ten obiektyw chyba nie jest wart tego czekania. Kupię jak będzie kiepski to oddam i tyle...
Dawać znać kto kupił i już*używał w boju, czy gdziekolwiek :)
kochinur
21-04-2015, 16:20
Cichy już ma, ale coś długo milczy.
blackninja
21-04-2015, 23:51
Jak to Cichy ;)
By byście oczekiwali , "na wczoraj" wszystko. Dajcie mu chwilę to zrobi porównanie i wstawi wątek. Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....
jellyeater
22-04-2015, 06:21
Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....
Za niska? :)
Niestety dopiero jutro będę miał 24L do porównania, bo bez niego bez sensu cokolwiek pisać.
kochinur
25-04-2015, 23:21
może kogoś zainteresuje.
https://youtu.be/N7rmcRo0r2E
el greco
29-04-2015, 20:38
No to chyba po teście... Zresztą nigdzie nie ma tak rewelacyjnych wyników tego obiektywu jak napisało OPTYCZNE. Nawet na zagranicznych forach niewielkie zainteresowanie i entuzjazm. Ten obiektyw po wcześniejszym 35mm f/1,4 to taka musztarda po obiedzie dla bardzo jak się okazuje wąskiego grona zainteresowanych.
Zajrzyj do działu z testami :) :)
Jak ktoś ma 24L, to raczej wymieniał nie będzie. Ale jak ktoś rozważa nowy zakup, to chyba warto przemyśleć.. :).
kochinur
29-04-2015, 23:02
Jak ktoś ma 24L, to raczej wymieniał nie będzie. Ale jak ktoś rozważa nowy zakup, to chyba warto przemyśleć.. :).
Uważam, że podobnym przemyśleniom powinni się oddać planujący zakup 35L i 50L, a jak mam nadzieje w niedługim czasie i 85L;)
Uważam, że podobnym przemyśleniom powinni się oddać planujący zakup 35L i 50L, a jak mam nadzieje w niedługim czasie i 85L;)
No tu byłbym o wiele bardziej ostrożny. O ile przy 24mm o pracy AFa można powiedzieć, że jest porównywalny, to już w przypadku 35 i 50 rożnice są dość mocno wyczuwalne. Przynajmniej ja je widzę wyraźnie. Oczywiście wybierając "ceną", wybór jest oczywisty, ale jeżeli nie ona jest głównym kryterium, to już tak łatwo nie jest. Ja zostałem przy eLkach ;).
Co do 85L, to dla mnie genialne szkło, jedyne co można byłoby poprawić to aberrację, która na pełnej dziurze jest dość widoczna.
kochinur
01-05-2015, 17:36
Ostatnio nabyłem 50L i 85L. 85L jak wszyscy wiedzą jest bardzo dobry, ostry od 1,2. nawet aberracja na 1,2 jest znośna i tu się zgadzam z Matsilem. Do takich wniosków doszedłem po kilkudziesięciu fotkach - jak coś jest dobre przekonuje do siebie od razu. Natomiast po raz kolejny, tym razem już jako posiadacz 50A i 50l nie zgadzam się z Matsilem co do opinii o 50A w porównaniu z 50L. Z moich doświadczeń(od momentu nabycie nie zdejmuje 50L z body chcąc się do niego przekonać) wynika, że 50A na 1,4 jest porównywalna z 50L na ok.2,0. Autofokus w 50L jest szybszy ale różnica w praktyce jest bez znaczenia. Trafność 50L i 50A są porównywalne ze wskazaniem na 50A i to w różnych warunkach oświetleniowych, ale w sytuacjach statycznych. W dynamicznych - śledzenie obiektu - 50A i 50L są porównywalnie gorsze, ale to być może wynika z tego, ze niewiele tak fotografuje - brak umiejętności.
Kupiłem 50L z nadzieją, że jego magia mnie przekona i pozbędę się 50A, ale na razie na to nie wygląda, choć jak pisałem nie odpinam go od body i może w miarę upływu czasu i zdobywanego doświadczenia przekonam się.
liquidsound
01-05-2015, 20:48
Aberacja jest na 1.2 ale jakaś taka fajniejsza, bo pomarańczowo-zielona :D
ja już się wyleczyłem z sigm, ale to moje prywatne zdanie.
Kochinur, poużywaj szkieł dłużej. Kilka dni czy 2 imprezy nic nie powiedzą. Ja do niektorych obiektywów przekonywałem się naprawdę bardzo długo i podobnie jak liquidsound na razie zostałem przy canonie :).
kochinur
01-05-2015, 23:39
Kochinur, poużywaj szkieł dłużej. Kilka dni czy 2 imprezy nic nie powiedzą. Ja do niektorych obiektywów przekonywałem się naprawdę bardzo długo i podobnie jak liquidsound na razie zostałem przy canonie :).
No taki mam zamiar, bo od f1,8-2,0 to już mi się podoba. Natomiast na razie nie mogę doszukać się istotnej przewagi, no może poza kolorami które w canonie wydają mi się lepsze, no i jest 1.2.:D
Natomiast w sigmie podoba mi się od 1.4 no i naprawdę nie mam problemów z AF.
poszukiwacz2006
02-05-2015, 00:05
Potwierdzam, że do szkieł trzeba przekonywać się długo. Ja jeszcze potrzebuję tylko IWA, i mm dylemat czy1 7-40 czy 16-35.
kochinur
02-05-2015, 00:16
Potwierdzam, że do szkieł trzeba przekonywać się długo. Ja jeszcze potrzebuję tylko IWA, i mm dylemat czy1 7-40 czy 16-35.
Nie do wszystkich, do 85l, pewnie jak wszyscy, którym nie przeszkadza cena przekonałem się od razu;)
No dobrze, ale zbaczamy z tematu. Czy poza Cichym jest ktoś, kto może coś powiedzieć z doświadczenia o bohaterze wątku?
el greco
06-05-2015, 17:40
No i dziś go dorwałem i w domu na szybko zrobiłem kilka jpg. Kupiłem w fotozakupach gdzie skalibrowali z 6d i na 1,4 jest OK.
http://imageshack.com/a/img540/7436/JtkyA7.jpg
Strasznie tutaj cicho, a szkło takie ciekawe. Ktoś coś*wrzuci?