PDA

Zobacz pełną wersję : Sesja w terenie a przetwornica

Tomix
04-04-2006, 09:53
Witajcie!
Zbliżają się ciepłe dni i można będzie wreszcie wyskoczyc w plenerek. Kilkakrotnie robiłem zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach czy budynkach gdzie światło było niezadawalające. Pomyślałem sobie, że mozna by zabrać ze sobą lampy błyskowe, ale tu problem - zasilanie :(
Posiadam w tej chwili lampy o następujących mocach 420Ws, 200Ws i 100Ws i zastanawiam się jak je zasilić. Rozwiazanie wydaje się przetwornica podpięta do akumulatora, ale tu pozostaje pytanie jaka i na ile czasu wystarczy. Dla oszczędności pradu można by wyłączyć lampę modelujaca. Ale czy to pociągnie i wytrzyma. ŁAdowanie odbywa sie chyba nieduzym pracem więc taka 300W przetwornica 12V/250V powinna wystarczyć. Ale czy napewno? Czy to ma wogóle sens. Na ile błysków starczy pradu akumulatora i czy zestaw nie będzie się przytykał?
Licze na wasze sugestie.

pozdrawiam

adamek
04-04-2006, 12:13
a może agregat prądotwórczy? Nie są takie drogie. No i nie wszystkie hałasują. Tylko śmierdzi benzynką. :D
;)

Tomix
04-04-2006, 12:48
odpal takie ustrojstwo w lesie a leśnychy Ci da :P
Jaki by cichy nie był to zawsze terkocze i na dodatek agregaty są strasznie ciężkie :( Temat odpada

Paweł Ubysz
05-04-2006, 06:34
odpal takie ustrojstwo w lesie a leśnychy Ci da :P
Jaki by cichy nie był to zawsze terkocze i na dodatek agregaty są strasznie ciężkie :( Temat odpada
A akumulatory to nic nie ważą?
Jak chcesz mieć praetwornicę 300W na wyjsciu to możęsz się spodziewać około 25 A poboru prądu z akumulatora. Ile czasu ma toto pracować?

Tomix
05-04-2006, 09:03
Własnie chciałem się dowiedzieć ile i czy byłoby to w stanie wyzwolić lampy.
Może aku też wazy, ale jest cichy i nie wzbudza zainteresowania.

Paweł Ubysz
05-04-2006, 09:32
Policzmy - 420 Ws oznacza ze aby naładowac taką lampę w czasie 1 sekundy potrzebujesz 420W mocy.
Powiedzmy że lampa ładuje się w 3 sekundy - wtedy bierze 140W. Zakładając 10% strat w elektronice lampy i 10 % w przetwornicy ( dane wziete całkowicie z sufitu ) z 140W robi się 170 W - czyli około 15 A na wejściu przetwornicy. Ponieważ masz lampy o mocy łącznej 720 Ws potrzebujesz ( zakładając czas ładowania 3 s i straty jak podałem ) około 300W. 1 ładowanie to w takim razie pobór pradu około 25A przez 3 sekundy - czyli akumulator 25Ah powinien starczyć na około 1200 błysków. Mam nadzieję ze niczego nie spieprzyłem w obliczeniach.

Tomix
05-04-2006, 13:42
ha! ślicznie to policzyłeś! Wreszcie ktoś odpowiedział konkretnie! Dziękuję bardzo!
A biorac pod uwagę, że poniżej 10V przetwornica sie wyłączy to o ile mniej tych błysków będzie? Wydaje się jeszcze, że czas ładowania będzie rósł w miare rozładowywania + waruki atmosferyczne wpływajace na rozładowanie ... czyli jakieś 200-300 błysków na lampe powinno być prawda (dane z głowy)?

biorac pod uwagę cenę akumulatora + przetwonicy - razem około 350zł chyba jednak warto kupić agregat 650W za około 400zł :( I oczywiscie wymyślić dobra gadkę dla lesniczego, który moze nas usłyszeć i będzie chciał ukarać mandatem za zakłucanie ciszy o porzadku w lesie.

mam nadzieję, że dobrze rozumuję.