Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sesja w terenie a przetwornica

Mieszany widok

Tomix
    Guest

Domyślnie Sesja w terenie a przetwornica

Witajcie!
    Zbliżają się ciepłe dni i można będzie wreszcie wyskoczyc w plenerek. Kilkakrotnie robiłem zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach czy budynkach gdzie światło było niezadawalające. Pomyślałem sobie, że mozna by zabrać ze sobą lampy błyskowe, ale tu problem - zasilanie
    Posiadam w tej chwili lampy o następujących mocach 420Ws, 200Ws i 100Ws i zastanawiam się jak je zasilić. Rozwiazanie wydaje się przetwornica podpięta do akumulatora, ale tu pozostaje pytanie jaka i na ile czasu wystarczy. Dla oszczędności pradu można by wyłączyć lampę modelujaca. Ale czy to pociągnie i wytrzyma. ŁAdowanie odbywa sie chyba nieduzym pracem więc taka 300W przetwornica 12V/250V powinna wystarczyć. Ale czy napewno? Czy to ma wogóle sens. Na ile błysków starczy pradu akumulatora i czy zestaw nie będzie się przytykał?
    Licze na wasze sugestie.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a może agregat prądotwórczy? Nie są takie drogie. No i nie wszystkie hałasują. Tylko śmierdzi benzynką.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Tomix
    Guest

Domyślnie

odpal takie ustrojstwo w lesie a leśnychy Ci da :P
    Jaki by cichy nie był to zawsze terkocze i na dodatek agregaty są strasznie ciężkie Temat odpada

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomix
    odpal takie ustrojstwo w lesie a leśnychy Ci da :P
    Jaki by cichy nie był to zawsze terkocze i na dodatek agregaty są strasznie ciężkie Temat odpada
    A akumulatory to nic nie ważą?
    Jak chcesz mieć praetwornicę 300W na wyjsciu to możęsz się spodziewać około 25 A poboru prądu z akumulatora. Ile czasu ma toto pracować?
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Tomix
    Guest

Domyślnie

Własnie chciałem się dowiedzieć ile i czy byłoby to w stanie wyzwolić lampy.
    Może aku też wazy, ale jest cichy i nie wzbudza zainteresowania.

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Policzmy - 420 Ws oznacza ze aby naładowac taką lampę w czasie 1 sekundy potrzebujesz 420W mocy.
    Powiedzmy że lampa ładuje się w 3 sekundy - wtedy bierze 140W. Zakładając 10% strat w elektronice lampy i 10 % w przetwornicy ( dane wziete całkowicie z sufitu ) z 140W robi się 170 W - czyli około 15 A na wejściu przetwornicy. Ponieważ masz lampy o mocy łącznej 720 Ws potrzebujesz ( zakładając czas ładowania 3 s i straty jak podałem ) około 300W. 1 ładowanie to w takim razie pobór pradu około 25A przez 3 sekundy - czyli akumulator 25Ah powinien starczyć na około 1200 błysków. Mam nadzieję ze niczego nie spieprzyłem w obliczeniach.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Tomix
    Guest

Domyślnie

ha! ślicznie to policzyłeś! Wreszcie ktoś odpowiedział konkretnie! Dziękuję bardzo!
    A biorac pod uwagę, że poniżej 10V przetwornica sie wyłączy to o ile mniej tych błysków będzie? Wydaje się jeszcze, że czas ładowania będzie rósł w miare rozładowywania + waruki atmosferyczne wpływajace na rozładowanie ... czyli jakieś 200-300 błysków na lampe powinno być prawda (dane z głowy)?

biorac pod uwagę cenę akumulatora + przetwonicy - razem około 350zł chyba jednak warto kupić agregat 650W za około 400zł I oczywiscie wymyślić dobra gadkę dla lesniczego, który moze nas usłyszeć i będzie chciał ukarać mandatem za zakłucanie ciszy o porzadku w lesie.

mam nadzieję, że dobrze rozumuję.
    Ostatnio edytowane przez Tomix ; 05-04-2006 o 13:44

Uprawnienia umieszczania postów