Zobacz pełną wersję : Canon 5d II - uderzenie lustra
Witam, niedawno przez nieuwagę zamontowałem szkło m42 pod 5d II i wyostrzyłem na nieskończoność co skutkowało zawieszeniem sie lustra na obiektywie. Stało sie tak chyba 3/4 raz. Lustro wyglada na nienaruszone. Czym moze skutkować taki błąd? Czy moze to namieszać w synchronizacji na krótkich czasach rzędu 1/4000 lub 1/8000? Niestety nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia tego z lampą na tak krótkich czasach. Prosze o pomoc, pozdrawiam!
ale pomoc w czym? mamy przewidzieć czy coś się stało czy nie?
Pytam czy takie zawieszenie sie lustra moze skutkować złą synchronizacją migawki.
Bechamot
07-01-2015, 13:35
Witam, niedawno przez nieuwagę zamontowałem szkło m42 pod 5d II i wyostrzyłem na nieskończoność co skutkowało zawieszeniem sie lustra na obiektywie. Stało sie tak chyba 3/4 raz. Lustro wyglada na nienaruszone. Czym moze skutkować taki błąd? Czy moze to namieszać w synchronizacji na krótkich czasach rzędu 1/4000 lub 1/8000? Niestety nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia tego z lampą na tak krótkich czasach. Prosze o pomoc, pozdrawiam!
to nie ma nic wspolnego z praca migawki.
z tego powodu uszkodzenie migawki nie wystapi.
nic nie powinno sie stac , mozesz spac spokojnie , ale lepiej tak nie experymentowac bo za ktoryms razem - kto wie?
to nie ma nic wspolnego z praca migawki.
z tego powodu uszkodzenie migawki nie wystapi.
nic nie powinno sie stac , mozesz spac spokojnie , ale lepiej tak nie experymentowac bo za ktoryms razem - kto wie?
Bardzo dziekuje za rzeczową odpowiedz. Po prostu nie pomyślałem po przesiadce na FF. Pozdrawiam @Bechamot
Pytam czy takie zawieszenie sie lustra moze skutkować złą synchronizacją migawki.
Nie ale w bliżej lub dalej nieokreślonej przyszłości może skutkować uszkodzeniem mechanizmu podnoszenia lustra co tanią naprawą nie jest, tu jest przykład kosztu wymiany dla klasycznego 5D http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/serwis-canona-e-csi-warszawa-na-ul-zytniej-cz-ii-79642/index4.html#post1241697
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR (http://www.panoramaplanet.de/comp/) - tutaj możesz sprawdzić swój obiektyw czy występuje na liście jako ten o którego tył uderza lustro podczas ostrzenia do nieskończoności.