Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Canon 5d II - uderzenie lustra

Dopiero zaczyna Awatar Oskarh

Domyślnie Canon 5d II - uderzenie lustra

Witam, niedawno przez nieuwagę zamontowałem szkło m42 pod 5d II i wyostrzyłem na nieskończoność co skutkowało zawieszeniem sie lustra na obiektywie. Stało sie tak chyba 3/4 raz. Lustro wyglada na nienaruszone. Czym moze skutkować taki błąd? Czy moze to namieszać w synchronizacji na krótkich czasach rzędu 1/4000 lub 1/8000? Niestety nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia tego z lampą na tak krótkich czasach. Prosze o pomoc, pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 5d II - uderzenie lustra

ale pomoc w czym? mamy przewidzieć czy coś się stało czy nie?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pytam czy takie zawieszenie sie lustra moze skutkować złą synchronizacją migawki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Oskarh Zobacz posta
    Witam, niedawno przez nieuwagę zamontowałem szkło m42 pod 5d II i wyostrzyłem na nieskończoność co skutkowało zawieszeniem sie lustra na obiektywie. Stało sie tak chyba 3/4 raz. Lustro wyglada na nienaruszone. Czym moze skutkować taki błąd? Czy moze to namieszać w synchronizacji na krótkich czasach rzędu 1/4000 lub 1/8000? Niestety nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia tego z lampą na tak krótkich czasach. Prosze o pomoc, pozdrawiam!
    to nie ma nic wspolnego z praca migawki.
    z tego powodu uszkodzenie migawki nie wystapi.
    nic nie powinno sie stac , mozesz spac spokojnie , ale lepiej tak nie experymentowac bo za ktoryms razem - kto wie?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    to nie ma nic wspolnego z praca migawki.
    z tego powodu uszkodzenie migawki nie wystapi.
    nic nie powinno sie stac , mozesz spac spokojnie , ale lepiej tak nie experymentowac bo za ktoryms razem - kto wie?
    Bardzo dziekuje za rzeczową odpowiedz. Po prostu nie pomyślałem po przesiadce na FF. Pozdrawiam @Bechamot

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Oskarh Zobacz posta
    Pytam czy takie zawieszenie sie lustra moze skutkować złą synchronizacją migawki.
    Nie ale w bliżej lub dalej nieokreślonej przyszłości może skutkować uszkodzeniem mechanizmu podnoszenia lustra co tanią naprawą nie jest, tu jest przykład kosztu wymiany dla klasycznego 5D http://www.canon-board.info/coz-gdzi...ml#post1241697

Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR - tutaj możesz sprawdzić swój obiektyw czy występuje na liście jako ten o którego tył uderza lustro podczas ostrzenia do nieskończoności.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 07-01-2015 o 14:33

Uprawnienia umieszczania postów