Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

lukaszfatyga
30-12-2014, 02:16
Mam już zamówione dwa szkła po przeczytaniu kilku tematów na forum, posłuchaniu wskazówek. Należę do grona osób interesujących się pięknem fotografii ale bez wielkich oszczędności i dlatego mogę być dla większości męczący bo przecież były podobne tematy, zapoznałem się z nimi ale i tak chciałbym w czasie teraźniejszym nawiązać kontakt z użytkownikami sprzętu, fotografami specjalizującymi się właśnie w danym temacie zawodowo, którzy pomogą w wyborze właściwego narzędzia.

Canon E fS 10-22mm f/3.5-4.5 USM używa ktoś do zdjęć wnętrz, krajobrazów lub jakiś innych tematów?

od dłuższego czasu waham się nad zakupem

AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8

ale na optyczne przeczytałem kilka negatywnych komentarzy, na pewnym forum fotograficznym (nie jestem pewien czy mogę napisać nazwę) przeczytałem bardzo ciekawy temat o niej, widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.

p0m
30-12-2014, 05:49
jak wnętrza ZAWODOWO to tak musisz użyć statywu w krajobrazie statyw to również podstawa, więc moim zdaniem nie ma co się pchać w tokinę, która daje jedynie światło i mniejszy zakres imho. ja sam używam sigmy, ale z czystym sumieniem mogę polecić canona 10-22. nie szukaj szkła przez kolejny rok bo Ci okazje i kadry uciekają;) bierz canona i ciesz się nowym szkłem.

i tak zaraz przyjdą Ci, którzy powiedzą, że tokina to, tokina tamto. ale co ja tam wiem, nie focę za-wo-do-wo.

becekpl
30-12-2014, 10:04
ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
teraz tez mam tokine;)

zanussi
30-12-2014, 10:26
do wnętrz w zasadzie jest jedna linia obiektywów.... TS-E lub jego Samyangowski odpowiednik.

cobalt
30-12-2014, 10:46
ja tez nie foce zawodowo ale do cropa mialem tokine i byl to strzal w 10
teraz tez mam tokine;)
Dokładnie.
Badałem temat i wybrałem Tokinę 116 PRO wer.II. Sprzedałem, bo zainteresowałem się sportem i słoik leżał bezużytecznie. Są użytkownicy, którzy piszą o nim "genialne szkło" i zajmują się zawodowo fotografią po 25 lat.

salas
30-12-2014, 11:03
co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie :mrgreen:

marfot
30-12-2014, 14:50
widziałem zdjęcia wykonane z użyciem właśnie tosi.

Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/

Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.

Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.

lukaszfatyga
30-12-2014, 23:55
co byś nie wybrał będzie Ci potrzebny porządny statyw. Zarówno do wnętrz jak i krajobrazów będziesz domykał przysłonę, więc czy f/2.8 jest Ci koniecznie potrzebne? sam sobie odpowiedz.
Najlepsze obiektywy do wnętrz to tak jak napisał zanussi TS-E, tylko trochę drogie :mrgreen:

posłuchałem jan pawlak i kupiłem statyw Manfrotto COMPACT ACTION + 496RC2 + poziomniczka wkładana do sanek lampy błyskowej + RC 6

--- Kolejny post ---

Zakładam, ze przejrzałeś również pewną ilosć zdjęć z C10-22.
Tu masz choćby 95 tys. przykładowych fotek:
https://www.flickr.com/groups/efs1022/pool/

Jeżeli te fotki Cie rozczarowują to po prostu jesteś dobry i potrzebujesz poważniejszego sprzętu - choćby TS.

Miałem przez kilka lat C10-22 i byłem bardzo zadowolony z ostrości w rogach i prostoliniowości - zrobiłem nim sporo zdjęć krajobrazu ale także obiektów technicznych.

piękne

--- Kolejny post ---

Dziękuję wszystkim, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM zwycięzca :)

Julka
29-01-2015, 02:04
I bardzo dobry wybór. Nie jestem znawcą ani alfą i omegą, ale używam tego obiektywu praktycznie codziennie ( zawodowo - zdjęcia wnętrz ) i sprawdza się doskonale :)

ogurek
09-02-2015, 18:49
możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?

Bechamot
09-02-2015, 19:14
możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?

nie wszyscy polecaja.
ja nie widze w ogole sensu w fotografii cyfrowej , dlatego ze zbiezne linie prostuje sie w trakcie obrobki w ciagu sekund doslownie.

w fotografii analogowej praktycznie byl niezastapiony , choc teoretycznie tez sie dalo w trakcie wywolywania wyprowadzic zbieznosci , ale nie bylo to takie latwe.

FrancisBegbie
24-02-2015, 17:35
Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)

Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
- Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
- Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
- Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
- Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..

Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.

Bartek Dziedzic
24-02-2015, 17:59
Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)

Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
- Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
- Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
- Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
- Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..

Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.
Z tych propozycji które wymieniłeś polecam 17-40. Przy tego typu zdjęciach używa się przysłon 8-13 więc nie ma sensu kupować 16-35. Najlepiej jednak zainwestować w TS-E polecam zacząć od 24mm. Jęzeli będziesz miał pytania w kwesti 17-40, ts-e 24mm II, Ts-e 17 mogę pomóc.

kochinur
25-02-2015, 01:23
Tamron 15-30 f2.8 i koniec tematu, no chyba, że ca ciężko lub za drogo.

scaners3d
26-02-2015, 16:47
Mam 17-40L i Samyanga 14
Prawie 2 lata zajęła mi decyzja którego się pozbyć - co pewien czas chciałem jeden z nich sprzedać i za każdym razem inny. Wygrał canon ze względu na uniwersalność (zoom) i możliwość zastosowania filtrów.
Co nie zmienia faktu, że samyang jest jaśniejszy, szerszy i dużo ostrzejszy od canona.

Supeł
09-03-2015, 23:13
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?

xxkomarxx
11-03-2015, 16:51
Ts-e 17 :-)

Bolek02
11-03-2015, 17:24
Może też być Canon 8-15/4L oczywiście ustawiony na 15mm.

Bechamot
11-03-2015, 17:28
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?

ze statywu raczej.

zanussi
11-03-2015, 18:35
Ktoś wspomina, że perspektywę można prostować w komputerze - owszem można, ale trzeba robić kadr ze sporym zapasem, a po skropowaniu plik wychodzi dużo mniejszy poza tym, obiektyw TS-E produkuje obrazek zupełnie charakterystyczny tylko la konstrukcji shift - spróbujcie uzyskać te krzywizny i rozciągnięcia pierwszego planu w komputerowym sofcie :)