PDA

Zobacz pełną wersję : Czym przykleić odklejające się gumy

rojo
29-12-2014, 18:14
body 6D, robi się dramat, i wszystkim co próbowałem to nie trzyma. Butaprenu nie próbowałem jeszcze jak coś a wydaje mi się że może tym sie uda. Ktoś wie jaki klej jest do tego zalecany? Body rok po gwarancji wiec nie piszcie że mi serwis zrobi.

Merde
29-12-2014, 18:49
Więcej doświadczenia w tym temacie mają koledzy na żółtym forum :-)
A tak na poważnie - ponoć najlepiej sprawdza się taśma dwustronna 3M.

salas
29-12-2014, 19:00
ktoś tu chyba pisał, że butapren wchodzi w reakcje z plastykami body i z gumą więc raczej to nie jest najlepszy pomysł :o

tlustyx
29-12-2014, 19:16
Dużo lepszy od butaprenu jest klej do obuwia. Jest bezbarwny i przeznaczony do klejenia gumy z tworzywami sztucznymi, więc powinno trzymać. Do kupienia w tubce za kilkanaście złotych.

asfot1
29-12-2014, 21:03
Kolego, ja testowałem zwykłą taśmę dwustronną i się sprawdza na około półtora roku.Najlepiej kupić markową od 3M i zapomnieć. Dlaczego taśma? Bo da się ją w końcu jakoś odkleić jak by była taka potrzeba. Butapren i inne na rozpuszczalnikach wejdą w reakcje z okładziną.

becekpl
29-12-2014, 21:21
kropelka

Merde
29-12-2014, 21:41
kropelka
Świetna rada, naprawdę.
A może lepiej zgrzać w piekarniku albo jeszcze lepiej mikrofali?

becekpl
29-12-2014, 21:43
Świetna rada, naprawdę.
A może lepiej zgrzać w piekarniku albo jeszcze lepiej mikrofali?
nie spotkalem jeszcze przedmiotu z ktorym kropelka by sobie nie poradzila
a ze potrzeba naprawde jej nieduzo to jest idealnym rozwiazaniem
to jest tylko aparat fotograficzny

cubbus
29-12-2014, 21:44
kropelka

kropelka w żelu
nie zalejesz nic w około

PMP
29-12-2014, 21:54
nie spotkalem jeszcze przedmiotu z ktorym kropelka by sobie nie poradzila "Kropelka" nie skleja wielu materiałów. Ja bym jednak spróbował dobrą taśmą dwustronną.

becekpl
29-12-2014, 21:58
ok,ja zanimbym otworzył temat skleił bym kropelka i dopiero jak by nie zadziałało to może bym szukał pomocy na forum
ale mogę się o piwo założyć ze kropelka wystarczy
i nawet jakby weszła w "reakcje" z tworzywem to co? ludzie to tylko guma na body
ale zeby byla jasnosc
jak guma na wacku to kropelki nie polecam;)

rojo
29-12-2014, 22:20
kropelka nie wystarczy, klej do obuwia również. Taśmę dwustronną przećwiczę jutro.

Merde
29-12-2014, 22:58
i nawet jakby weszła w "reakcje" z tworzywem to co? ludzie to tylko guma na body
Kropelka niszczy klejone powierzchnie (nie tylko gumę, plastik również) i takie połączenie również może nie być super trwałe i wymagać poprawki (np. guma może dalej się rozciągać).
Próbowałeś kiedyś kleić kropelką to kilka razy w tym samym miejscu?

guziec
31-12-2014, 12:26
Klej to najgłupszy pomysł jaki może być.
Bo jak kiedyś trzeba będzie rozkręcić body, to gumy są od razu do kosza.
Tu na forum był już wątek o odklejających się gumach. Jeden z kolegów polecił konkretny model taśmy 3M.
To była jakaś specjalna taśma co wytrzymuje i trzyma swoje właściwości do temperatury 80st.C. Sam ją ściągałem od chińczyka, bo u nas była niedostępna.
U mnie też odklejała się guma na gripie w 5D. Przykleiłem kilka tygodni temu, jak na razie nic się nie odkleja.

tomcio.13
31-12-2014, 14:04
Ja bym polecił taśmę dwustronną NITTO. Świetne właściwości klejenia. Szkoda, że kolega z Gdańska w pracy bardzo duzo korzystam z tej taśmy także mógłbym się podzielić na próbe. Przedewszystkim nie wysycha z niej klej i jest bardzo cienka na podłożu PET.Klej wytrzymuje do 175 st. Na PW wysłałem namiar na dostawcę.

Nemo
31-12-2014, 15:40
W ręcznej nawigacji Garmin notorycznie odklejała się gumowa "okładzina". Testowałem rożne taśmy ale najskuteczniejszym rozwiązaniem okazał się silikon akwarystyczny. Metoda przetestowania przez wielu garminowców :) Jedyny minus to, że długo chwyta.

becekpl
01-01-2015, 14:26
Kropelka niszczy klejone powierzchnie (nie tylko gumę, plastik również) i takie połączenie również może nie być super trwałe i wymagać poprawki (np. guma może dalej się rozciągać).
Próbowałeś kiedyś kleić kropelką to kilka razy w tym samym miejscu?nie pomyślałem, faktycznie nie mam racji
ale znając siebie to pewnie bym kleił a potem sie zastanawiał

5pirit
02-01-2015, 10:33
Ostatnio wykopałem z piwnicy stary aparacik, który był obklejony skórą praktycznie na każdej ściance. Z racji czasu, skóra ta w większości na brzegach zaczęła się odklejać więc postanowiłem, że ściągnę ją całkowicie i przykleję na nowo. Obudowa aparatu metalowa, więc musiałem poszukać czegoś co chwyci skórę i metal ze sobą.

Po szukaniu różnych opcji w marketach budowlanych, postanowiłem nie szaleć i zakupiłem taki klej:

Market - sklep budowlany - NOMI blisko domu (http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/Klej-Klej-uniwersalny-50ml-Dragon--,476482,934.html)

Wszystko ładnie poczyściłem, nałożyłem klej i wszystko piknie wyszło, jak oryginał!

Klej bardzo ładnie trzyma, nigdzie nic nie odchodzi, jedną część musiałem na drugi dzień odkleić i przykleić na nowo gdyż krzywo przyłożyłem, i bez problemu dało się odkleić jak i sam klej bez problemu dał się usunąć żeby nałożyć nową warstwę, klej po przyciśnięciu palca i przesunięciu ładnie się roluje i schodzi.

Opisany jest jako uniwersalny, więc myślę, że między gumą i plastikiem też nie będzie problemu, i w żadną reakcję z jednym jak i drugim nie powinien wejść.

jelcyk
07-01-2015, 15:40
Tasma dwustronna Tesa 4970. Trzyma nawet gumy Nikona :-)