Zobacz pełną wersję : Trzeszczący spust migawki 60D
Witam, kupiłem używanego 60D i jestem z jego stanu ogólnie zadowolony. Denerwuje mnie jedynie trzeszczący spust migawki, jest to mój drugi 60D i w tamtym wszystko było cicho. Z samym spustem poza dźwiękami jakie wydaje nie dzieje się nic złego. Czytałem o sposobie z zalewaniem alkoholem, ale dotyczył on 40D. Teraz moje pytanie, da się coś z tym trzeszczeniem zrobić? czy ten sposób z zalaniem aparatu alkoholem (filmik z 40D) nadaje się do 60D?
Element7th
23-12-2014, 19:57
Możesz śmiało zalewać (Izopropanolem)
Witam, kupiłem używanego 60D i jestem z jego stanu ogólnie zadowolony. Denerwuje mnie jedynie trzeszczący spust migawki, jest to mój drugi 60D i w tamtym wszystko było cicho. Z samym spustem poza dźwiękami jakie wydaje nie dzieje się nic złego. Czytałem o sposobie z zalewaniem alkoholem, ale dotyczył on 40D. Teraz moje pytanie, da się coś z tym trzeszczeniem zrobić? czy ten sposób z zalaniem aparatu alkoholem (filmik z 40D) nadaje się do 60D?
Zalewałem 350D i 40D. Wszystko było ok. Nie wiem jaki to filmik ale ja po wyjęciu wszystkich baterii, wlewałem Izo przez komorę baterii stawiając aparat na spuście "do góry nogami". W 350 d nie pomogło do końca za 1 razem, więc przez atomizer wpsikiwałem izo jednocześnie naciskając spust - pomogło. Dobrze odczekać z godzinę przed włączeniem aparatu na wypadek gdyby się coś tam izo ostało.
Byłem we wszystkich sklepach w mieście w których wydawało mi się, że może być izopropanol ale niestety nigdzie go nie mieli. Spróbowałem szczęścia jednak jeszcze w serwisie komórkowym i zgodził się serwisant odlać mi mały słoiczek 100ml (za darmo, jako że święta idą):) 60D już po płukance, teraz czekam aż wszystko odparuje i potem napisze czy pomogło;)
Okej, zrobiłem płukankę dwa razy i trzeszczenie przeszło, tak więc dzięki za odpowiedzi i wesołych świąt:)