PDA

Zobacz pełną wersję : Kolor zielony w cieniach.

Azztek
22-12-2014, 00:05
Witam serdecznie! Od pewnego czasu zauważyłem że w aparacie którego używam (canon 60d) da się zaobserwować pewne zjawisko. Na zdjęciach pomiędzy przejściem z fragmentów jasnych do fragmentów ciemnych (cienie) da się zaobserwować kolor zielony. Szczerze mówiąc nie wiem jak to opisać, dlatego załączam 3 zdjęcia prosto z puszki. Proszę przyjrzeć się zdjęciu 6222, wzdłuż całej ręki pojawia się kolor zielony. Rozumiem że kompresja ogranicza, ale chyba nie powinny powstawać aż takie 'artefakty'. Pozdrawiam i czekam na pomoc, ponieważ nie mam pojęcia co z tym zrobić. :confused:

https://www.dropbox.com/sh/9ct669sq77vx4i1/AAAd2X7HFDZNQGbp-iqgLXrCa?dl=0

salas
22-12-2014, 00:15
no patrzę na tym powiększeniu i nie widzę :o

Azztek
22-12-2014, 00:24
Cześć! Na zdjęciu 6222 jest przedstawiona dziewczynka trzymająca kulkę, na jej prawej ręce da się zaobserwować linię cienia, a wraz z nią linię o odcieniu zielonym. Na rawie tego nie ma, bądź jest w mniejszym stopniu.

Adlatus
22-12-2014, 01:30
Jedyne co zauważyłem, na wspomnianym przez ciebie zdjęciu, że jest niedoświetlone.

Azztek
22-12-2014, 01:46
Panowie, a może Ja mam coś z monitorem ? :lol:
Teraz bardzo dziwna sprawa. Otwierając zdjęcia (jpg i raw) w celu zaznaczenia miejsc i porównania ich zauważyłem że efekt nie występuje. Na zdjęciach pokazują się kolory zielone między innymi w przeglądarce dropboxa, 'przeglądarce zdjęć systemu windows', na facebooku. Problem laika, ale co robić ? Jak żyć ?
@Adlatus, zdjęcie niedoświetlone według histogramu, oczywiście się zgodzę. Wstawione tylko i wyłącznie w celu weryfikacji mojego błędu, bo tutaj zobaczyłem to po raz pierwszy.
Czekam na wasze propozycje i podejście do problemu.

jelcyk
22-12-2014, 06:58
Ja nic nie widze , ale ja stary jestem...

solti
22-12-2014, 09:55
Również nie widzę nigdzie wspomnianego zielonego.

bajker83
22-12-2014, 10:12
czysto, sprawdzałeś na innym Pc ?

eska
22-12-2014, 11:04
Kolego nie ma tam nic zielonego i nie było. Wszystkie trzy zdjęcia są słabe, zwykłe pstryki.

Aleximov
22-12-2014, 11:23
...Na zdjęciach pokazują się kolory zielone między innymi w przeglądarce dropboxa, 'przeglądarce zdjęć systemu windows', na facebooku. Problem laika, ale co robić ? Jak żyć ?...

A możesz zrobić "print-screen" tego zdjęcia z Twojego monitora, zapisać do JPGa i wrzucić na Dropbox?

Alex

PS: Oglądałem te zdjęcia (JPG, CR2) i również nie widać wyraźnego zielonego - ew. na upartego widać niewielką aberrację chromatyczną (zieloną) na przejściach biel-czerń (prawe krawędzie) - o to Ci chodzi?

Bechamot
22-12-2014, 12:16
A możesz zrobić "print-screen" tego zdjęcia z Twojego monitora, zapisać do JPGa i wrzucić na Dropbox?

?

jedyne co moze to zrobic do kalibracje monitora.
mozna za pomoca kalibratora , albo i glebsze bledy usunac recznie , o ile taka mozliwosc daje monitor.

na roznie skalibrowanych monitorach , to samo zdjecie bedzie wygladac inaczej.
U pytajacego sreen bedzie zazieleniony , u Ciebie - prawidlowy.

dobrze jest tez w calej lini programow obrobczych ustalic te sama przestrzen barwna - sugerowalbym sRGB.

Aleximov
22-12-2014, 12:48
...Na zdjęciach pomiędzy przejściem z fragmentów jasnych do fragmentów ciemnych (cienie) da się zaobserwować kolor zielony. ...

No, nie wiem, czy kalibracja pomoże... Autor pisze o zazielenieniu JEDYNIE na krawędziach, a nie całego zdjęcia. Z postu wynika, że kolory są raczej prawidłowe, a problem dotyczy jedynie krawędzi (no chyba, że Autor nieprecyzyjnie się wyraził).

Mimo wszystko (dla ciekawości) proszę o zamieszczenie 'print-screena' z powiększonym fragmentem zdjęcia, na którym ów problem zielonych krawędzi występuje.

A oczywiście kalibracja monitora jest jak najbardziej wskazana. :)

Alex

Bechamot
22-12-2014, 12:59
no tak , mozliwe ze nie doczytalem dokladnie.

jesli tylko na krawedziach jest inny kolor , to screen moze pomoc - da odpowiedz czy to kwestia monitora , czy moze np optyki.

ja u siebnie zazielenien nie widze, czyli jakby to byla kwestia monitora pytajacego .

Azztek
22-12-2014, 14:19
Witam! Poczytałem trochę o zarządzaniu kolorem, kalibracja pomogła. Bardzo dziękuję za pomoc, była bardzo pomocna oraz szybka. Pozdrawiam! :)

Aleximov
22-12-2014, 16:24
Miałeś rację, Bechamot :)

Pewnie przy poprzednich ustawieniach monitora biały był przepalony (więc biały), czarny był całkiem wygaszony (więc czarny), a wszystkie pośrednie zazielenione...

Stąd prosty wniosek, że w razie problemów z kolorami ZAWSZE zaczynamy od kalibracji monitora.

Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt,

Alex