Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Kolor zielony w cieniach.

Mieszany widok

Lightbulb Kolor zielony w cieniach.

Witam serdecznie! Od pewnego czasu zauważyłem że w aparacie którego używam (canon 60d) da się zaobserwować pewne zjawisko. Na zdjęciach pomiędzy przejściem z fragmentów jasnych do fragmentów ciemnych (cienie) da się zaobserwować kolor zielony. Szczerze mówiąc nie wiem jak to opisać, dlatego załączam 3 zdjęcia prosto z puszki. Proszę przyjrzeć się zdjęciu 6222, wzdłuż całej ręki pojawia się kolor zielony. Rozumiem że kompresja ogranicza, ale chyba nie powinny powstawać aż takie 'artefakty'. Pozdrawiam i czekam na pomoc, ponieważ nie mam pojęcia co z tym zrobić.

https://www.dropbox.com/sh/9ct669sq7...-iqgLXrCa?dl=0

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Kolor zielony w cieniach.

no patrzę na tym powiększeniu i nie widzę
    SONY

Cześć! Na zdjęciu 6222 jest przedstawiona dziewczynka trzymająca kulkę, na jej prawej ręce da się zaobserwować linię cienia, a wraz z nią linię o odcieniu zielonym. Na rawie tego nie ma, bądź jest w mniejszym stopniu.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Jedyne co zauważyłem, na wspomnianym przez ciebie zdjęciu, że jest niedoświetlone.

Panowie, a może Ja mam coś z monitorem ?
    Teraz bardzo dziwna sprawa. Otwierając zdjęcia (jpg i raw) w celu zaznaczenia miejsc i porównania ich zauważyłem że efekt nie występuje. Na zdjęciach pokazują się kolory zielone między innymi w przeglądarce dropboxa, 'przeglądarce zdjęć systemu windows', na facebooku. Problem laika, ale co robić ? Jak żyć ?
    @Adlatus, zdjęcie niedoświetlone według histogramu, oczywiście się zgodzę. Wstawione tylko i wyłącznie w celu weryfikacji mojego błędu, bo tutaj zobaczyłem to po raz pierwszy.
    Czekam na wasze propozycje i podejście do problemu.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Azztek Zobacz posta
    ...Na zdjęciach pokazują się kolory zielone między innymi w przeglądarce dropboxa, 'przeglądarce zdjęć systemu windows', na facebooku. Problem laika, ale co robić ? Jak żyć ?...
    A możesz zrobić "print-screen" tego zdjęcia z Twojego monitora, zapisać do JPGa i wrzucić na Dropbox?

Alex

PS: Oglądałem te zdjęcia (JPG, CR2) i również nie widać wyraźnego zielonego - ew. na upartego widać niewielką aberrację chromatyczną (zieloną) na przejściach biel-czerń (prawe krawędzie) - o to Ci chodzi?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    A możesz zrobić "print-screen" tego zdjęcia z Twojego monitora, zapisać do JPGa i wrzucić na Dropbox?

?
    jedyne co moze to zrobic do kalibracje monitora.
    mozna za pomoca kalibratora , albo i glebsze bledy usunac recznie , o ile taka mozliwosc daje monitor.

na roznie skalibrowanych monitorach , to samo zdjecie bedzie wygladac inaczej.
    U pytajacego sreen bedzie zazieleniony , u Ciebie - prawidlowy.

dobrze jest tez w calej lini programow obrobczych ustalic te sama przestrzen barwna - sugerowalbym sRGB.

Uzależniony

Ja nic nie widze , ale ja stary jestem...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Również nie widzę nigdzie wspomnianego zielonego.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

czysto, sprawdzałeś na innym Pc ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów