PDA

Zobacz pełną wersję : TV i internet od NETIA - szukam użytkowników i mam pytania

Bangi
19-12-2014, 12:56
Witajcie,
czy są wśród Wad użytkownicy netu i TV od NETII?
Pytam bo u mnie w bloku się pojawili, UPC wreszcie ma konkurencję i generalnie oferta Netii jest o prawie 2/3 tańsza niż mam w UPC.

Moje pytania są takie:
1. Czy rzeczywiście jest problem jak się ogląda w HD z uciekającymi klatkami – pytam bo czytałem trochę o tym w necie.
2. Kwestia kanałów gwarantowanych i niegwarantowanych – czy zdarzyło się Wam, by wyłączali kanały niegwarantowane, tzw. u nich testowe i promocyjne?

A może jest tu Ktoś kto przeszedł z UPC do Netii – prośba o podzielenie się spostrzeżeniami.

Z góry dziękuję za wypowiedzi.

Merde
19-12-2014, 13:48
Witajcie,
czy są wśród Wad użytkownicy netu i TV od NETII?

Netia to jest chyba najgorszy z możliwych wyborów... Parę lat temu, jak wchodziła konieczność wybierania numerów kierunkowych dla rozmów lokalnych mieliśmy u nich wykupioną preselekcję. Na jednym z numerów usługa nigdy nie była aktywna (linia obsługiwała głównie fax, więc nie była intensywnie używana), ale Netia nie znalazła powodu do rozpatrzenia reklamacji, choć kasę pobierała ze dwa czy trzy lata.

Kolega próbował bezskutecznie rozwiązać z nimi umowę przez 3 czy 4 miesiące... Omijać szerokim łukiem, jeśli tylko masz wybór!

Pytam bo u mnie w bloku się pojawili, UPC wreszcie ma konkurencję i generalnie oferta Netii jest o prawie 2/3 tańsza niż mam w UPC.

Napisz co masz w tej chwili od UPC (jakie łącze, jaki pakiet TV) i ile za to płacisz, to może będę ci w stanie coś doradzić. Akurat jestem z UPC "na bieżąco" ;-)

p0lish
19-12-2014, 13:51
Netia to słaby serwis i paskudna obsługa klienta. Mieliśmy to rok zamiast TPSA i był dramat

namoamo
19-12-2014, 14:11
W UPC dramatem są awaryjne dekodery oraz skandaliczna infolinia. Mój rekord czasu oczekiwania na polaczenie wynosi ponad trzydzieści minut. Z drugiej strony, od wielu lat korzystam i raczej ich nie zmienię, bo w PL nie ma jednej porządnej firmy.

robson999
19-12-2014, 14:13
Mam internet z tv osobistą z netii. O ile z internetu jestem zadowolony to tv jestem zdruzgotany:cry:

Merde
19-12-2014, 14:59
W UPC dramatem są awaryjne dekodery
Trochę ich mają, o którym konkretnie mowa?
Ja mam takie Cisco:

https://canon-board.info/imgimported/2014/12/UPC_MediaBox_Neu_Bild_Top_670-2.jpg
źródło (http://www.sempre-audio.at/images/News/UPC/UPC_MediaBox_Neu_Bild_Top_670.jpg)

I generalnie zły nie jest, ale kilka minusów mogę wymienić:
- ze 3-4 razy zdarzyła się zawiecha, a wczoraj np. trzeba mu było wymusić czyszczenie Cache (bo HBO nie chciało "wskoczyć")
- nie da się przestawić kolejności kanałów
- przyciski pilota trzeba czasem dosyć mocno naciskać i kierować go bezpośrednio na tuner
- OSD ma w niskiej rozdzielczości - trochę trąci już myszką
- miewa problemy z wybudzeniem dysku, tj. czasem by coś nagrać lub odtworzyć trzeba tuner wyłączyć i włączyć ponownie

Poważniejszych awarii przez (chyba) trzy lata użytkowania nie stwierdziłem

oraz skandaliczna infolinia. Mój rekord czasu oczekiwania na polaczenie wynosi ponad trzydzieści minut
Tu akurat narzekać nie mogę, ale też korzystałem z infolinii może ze cztery razy.

Z drugiej strony, od wielu lat korzystam i raczej ich nie zmienię, bo w PL nie ma jednej porządnej firmy.
Ale wypowiedzieć umowę (jeśli ta na czas określony się już skończyła) zawsze warto.

Na pewno Netia nie jest godną polecenia alternatywą, a Vectra niestety w Krakowie nie jest obecna.

MC_
19-12-2014, 15:12
Nie masz czego żałować jeśli chodzi o Vectrę. O ile oferta TV jest jeszcze do zaakceptowania, to z internetu jestem bardzo niezadowolony.

salas
19-12-2014, 15:22
vectra w ogóle jest nieporozumienie, co chwile neta wyłączają, ciągłe awarie i maile, że mogą wystąpić problemy..
Kontakt z nimi to udręka a w mieście do ich biura są takie kolejki że cały dzień by trzeba stać :p

KuzynPit
19-12-2014, 15:48
Ja obecnie mam Orange funpack nie przez antene tylko kabel i czaaaasem niektóre kanały w HD smużą ale to nie jest reguła, chodzi sprawnie (Neostradę miałem od zawsze, teraz mam opcję do 20 mb). Miałem NC+(jeszcze cyfra+ jak nie było połączenia) i hmmm tam tylko kanały były. UPC mój ojciec testował przez jakiś czas i mówi że bardzo dobrze technicznie ale jakościowo to jednak ujdzie w tłoku-nawet w HD.

mariusz231
19-12-2014, 16:53
Dziwne mam vectre ponad 4 lata i zero problemow po za jakimis 2-3 awariami przez ten czas... Netie mialem 4 lata i nie polecam ciagle problemy z telefonem i internetem. Nawet po rozwiazaniu umowy dostalem wezwanie do zaplaty, bo rzekomo cos im bylem dluzny... Sprawa rozbila sie o uokik i uke i dyrektora netii. Do tej pory mam u nich konto na ktore moge sie zalogowac, a mialo byc skasowane po rozwiazaniu umowy... umowe podpisuje sie na 24 okresy rozilczeniowe nie na 24 miesiace i pelno kruczkow nie warto, chyba, ze ktos lub dzwonic na infolinie co chwile...

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Bangi
19-12-2014, 18:17
DOPRECYZOWUJĘ
Obecnie w UPC mam za 105 PLN
TV pakiet MAX Extra HD z dekoderem z nagrywarką (takim jak pokazał Merde)
Internet z Wi-fi do30 Mb/s
Telefon, z którego przez ostatni rok skorzystałem z 5 razy - tak naprawdę swego czasu mi wcisnęli bo w kupie było taniej...

Jeżeli chodzi o NETIA to byłoby w technologi HFC za 49,90
TV - sam bym sobie złożył kanały, które mi odpowiadają - to już mam rozgryzione i dla mnie w pełni jest to OK.
Co do TV to brak nagrywarki, ale do dekodera można dokupić dysk zewnętrzny.
Internet z Wifi do 100 Mb/s
Telefonu - brak - zresztą i tak nie chcę

W skali roku oszczędność względem UPC to ok. 660 zł minus jakieś 200 zł dysk, więc jakaś kasa to jest.

Mam gorącą prośbę by wypowiedzieli się przede wszystkim użytkownicy technologi HFC, bo to przede wszystkim mnie interesuje.

Co do UPC to jestem klientem od poand 6 lat i przez ten okres internetu nie było może łącznie ze 4 godziny ;) - tak więc zero zastrzeżeń, a dekoder raz mi wymieniali i było to bardzo szybko.
Poza ceną jestem ogólnie zadowolony, ale wszyscy kasę liczą to dlaczego ja nie mogę ;)

Merde
19-12-2014, 18:31
Obecnie w UPC mam za 105 PLN
TV pakiet MAX Extra HD z dekoderem z nagrywarką (takim jak pokazał Merde)
Internet z Wi-fi do30 Mb/s
Telefon, z którego przez ostatni rok skorzystałem z 5 razy - tak naprawdę swego czasu mi wcisnęli bo w kupie było taniej...
Proponuję ci zatem następujące rozwiązanie: wypowiedz im umowę i spokojnie czekaj na kontakt.

Ja wcześniej miałem łącze 50/5 Mbps + WiFi, Max Extra HD z nagrywarką (bez telefonu, bo stacjonarny telefon to teraz jak budka telefoniczna - przeżytek), za to łącznie płaciłem 136 złotych.
Niedawno dostałem pismo, że podwyższają mi prędkość łącza do 120/10 Mbps i w związku z tym abonament wzrośnie o 7 złotych.
Psychologiczną barierą jest dla mnie kwota 120 zł (tzn. płacenie więcej za TV i Internet wydaje mi się zdzierstwem) którą - jak widać - przekraczałem.
Dodatkowo podobny numer UPC wycięło mi już po raz drugi, więc tym razem moja cierpliwość się skończyła i złożyłem wypowiedzenie.
Teoretycznie powinienem odrzucić ich ofertę (złota zasada: dopiero trzecia propozycja jest sensowna), ale szczerze powiedziawszy spodziewałem się że "na dzień dobry" będą próbować mi wcisnąć za tamą kwotę jakiś "gratis" typu HBO na pół roku.

Ku mojemu zdziwieniu - oferta jaką dostałem była lepsza - mam pozostać przy tym co mam (tj. 120/10 Mbps z WiFi + Max Extra HD z nagrywarką) + 1 miesiąc HBO za friko (uwaga: trzeba przed upływem miesiąca zrezygnować) ale... za 105 złotych.
Zatem rachunek jest prosty - zamiast poprawić sobie rentowność o 5% UPC ją sobie pogorszyło o jakieś 26%. Genialne posunięcie :-)

Walcz, chłopie. Skoro nie potrzebujesz telefonu - zrezygnuj z niego.

PS: Na stronie Netii nie widzę takiej oferty jak opisujesz, za samo łącze do 100 Mbps chcą sześć dych...

Bangi
19-12-2014, 19:24
Dla mnie priorytetem jest przede wszystkim obniżenie ceny. Prędkość internetu tą co mam jest w pełni wystarczająca, tym bardziej że po wifi na kompie i tak mam ok 20 Mb/s, zresztą nie potrzebuję więcej. Wypowiedzenie złożyłem dziś ;)

Merde
19-12-2014, 19:47
Dla mnie priorytetem jest przede wszystkim obniżenie ceny.
W takim razie prowadź negocjacje dokładnie w tym kierunku. Ja dostałem więcej za mniej, więc ogólnie jestem zadowolony.

Prędkość internetu tą co mam jest w pełni wystarczająca, tym bardziej że po wifi na kompie i tak mam ok 20 Mb/s
Też tak miałem, na jakimś donglu od Asusa (w komputerze stacjonarnym) i przez długi czas zwalałem winę na router od UPC. Na kablu z bez problemu było 50 Mbps (bo takie łącze miałem wcześniej), po WiFi - 22-23 Mbps. A niby urządzenie 54 Mbps.

mariusz231
19-12-2014, 20:45
Jak wypowie umowe to nie jest tak, ze ma sie bana na 3 miesiace? Takie zabiezpiecznie w vectre jest... kiedys mialem aster takze tak bylo...

marfot
19-12-2014, 22:11
Na mojej wsi nie mam w czym wybierać.
Po wielu latach Dialogu odziedziczyłem Netię i jest normalnie. Net, TV., telefon.
Alternatywą jest tylko TPSA - po moim trupie :mrgreen:

Merde
19-12-2014, 22:28
Jak wypowie umowe to nie jest tak, ze ma sie bana na 3 miesiace? Takie zabiezpiecznie w vectre jest... kiedys mialem aster takze tak bylo...
Termin wypowiedzenia to 1 pełny cykl rozliczeniowy (w moim przypadku byłoby to blisko dwa miesiące), to daje dosyć dużo czasu na podjęcie ostatecznej decyzji. A że będą dzwonić z lepszą ofertą - to pewne.

Bangi
19-12-2014, 23:32

Ja będę miał, ale żona nie ;)

Flotsam
21-12-2014, 22:55
Mam Internet od Netii, kiedyś miałem telefon. Infolinia to porażka, wydzwaniają o dziwnych porach, wciskają usługi, których się nie zamiawiało (co trudno udowodnić, gdy kontaktowali się przez telefon) i trudno się ich pozbyć (wreszcie mi się udało). Kontakt mailowy - obsługa bardzo miła, szybka, udzielają odpowiedzi, które kompletnie nic nie dają. Wcześniej był problem z drastyczną nierownościa: by włączyli usługę, wystarczyła deklaracja ustna (lub ich przekonanie, ze takowa miała miejsce), by to odwołać, trzeba było wysyłać listy polecone. Czekam z utęsknieniem na koniec umowy. Wybiorę konkurencję, choćby była droższa.

af-p
22-12-2014, 14:56
wypowiadaj umowę, zadzwonią na pewno, nie dogaduj się od razu, zadzwonią ponownie z lepszą ofertą...

YaneC
22-12-2014, 18:13
Miałem stacjonarny tel. (z darmową godziną :eek:) i net od Netii. Wysłałem faksem wypowiedzenie w ostatni dzień stycznia (miałem potwierdzenie). Przez kolejne miesiące tą godzinę darmową traciłem na... słuchanie muzyki w oczekiwaniu na rozmowę z konsultantem (rekordowy czas oczekiwania miałem 21min).
W połowie kwietnia wreszcie sygnał w telefonie przestał być słyszalny.
Więcej rekomendacji chyba nie potrzeba?

SZEROKIM ŁUKIEM OMIJAĆ!

Wytalkowane z GT-I9100

Bangi
22-12-2014, 20:40
Większość z Was jedzie po tej jakości obsługi, itd. itp. Nie miałem Netii, ale wszędzie gdzie mam infolinię to akurat jest bardzo podobne, czy to jakiś operator, czy duży sklep internetowy...

Ponownie doprecyzuje pytanie - jak z jakością obrazu w technologii HFC???

Bangi
07-02-2015, 00:14
Witajcie,

więc tak...
po zmianie umowy z UPC, odstąpieniu do tej zmiany, zawarciu umowy z Netia, odstąpieniu od umowy z Netia, zawarciu znów umowy z UPC (ale na ofercie "utrzymaniowej"), tygodniowej przerwie od neta i TV, mam... UPC za 59,90 PLN miesięcznie, a w tym:
TV MAX HD z nagrywarką
Internet 30 Mb/s
Telefon 60 min
umowa na 2 lata
za powyższe dotychczas płaciłem 105 PLN (co prawda w telefonie było więcej minut, ale on mi i tak służy do odbierania rozmów z zagranicy tylko)
+ w opcji HBO na miesiąc gratis, potem 25 PLN miesięcznie z możliwością rezygnacji kiedy chcę.

Jeśli nie macie już zobowiązań, to wypowiadajcie umowy i walczcie :)

Tajna promocja, którą dają w ostateczności nazywa się Wielka Rewia Usług II ;)

Merde
08-02-2015, 12:51
po zmianie umowy z UPC, odstąpieniu do tej zmiany, zawarciu umowy z Netia, odstąpieniu od umowy z Netia, zawarciu znów umowy z UPC (ale na ofercie "utrzymaniowej"), tygodniowej przerwie od neta i TV, mam... UPC za 59,90 PLN miesięcznie, a w tym:
TV MAX HD z nagrywarką
Internet 30 Mb/s
Telefon 60 min
umowa na 2 lata
za powyższe dotychczas płaciłem 105 PLN (co prawda w telefonie było więcej minut, ale on mi i tak służy do odbierania rozmów z zagranicy tylko)
+ w opcji HBO na miesiąc gratis, potem 25 PLN miesięcznie z możliwością rezygnacji kiedy chcę.

Jeśli nie macie już zobowiązań, to wypowiadajcie umowy i walczcie :)

No to całkiem niezły deal wyszedł, ale po co było to zamieszanie z Netią w ogóle?

Bangi
08-02-2015, 19:10
No to całkiem niezły deal wyszedł, ale po co było to zamieszanie z Netią w ogóle?

No cena niezła, a co do pytania o Netię - bo zgłupiałem przez chwilę !? :mrgreen:
Kusiło mnie coś nowego ;)

bobi1326
22-02-2015, 09:19
Mam internet i telewizję od netii od pół roku. Do dziś zero problemów tak z internetem jak i z telewizją. Mogę polecić. Chociaż cena oferty utrzymaniowej wyżej podanej jest chyba bezkonkurencyjna ;)

mariusz231
23-02-2015, 02:11
Przy pierwszej umowie tez mialem malo problemow, po przedluzeniu zaczely sie konkretne, bylem oskarazny i straszony komornikiem :) Sprawa rozbila sie o dyrekcje Netii, bo powiedzialem sobie, ze nie odpuszcze. Rok po zakonczeniu calej sprawy dzwonili i wramach przeprosin dawali super waruk... :)

ATBFLASH
24-02-2015, 23:30
Netia - never again! Próbowali kombinować ze ścinaniem łącza do 10% i udawali głupich parę dni. Dopiero jak udowodniłem screenami z testów to w ramach rekompensaty zrobili mi abonament za 1zł za miesiąc gdzie miałem kiepskie transfery. Ale to nie koniec, ich BOK to żenada i delikatnie mówiąc biegunowe odmienne od profesjonalizmu. Rozłożył mnie telefon pani z Netii, która chce mi zaoferować nowe warunki umowy (obecna się na szczęście kończy) - na moje słowa że nie jestem zainteresowany oburzony głos w słuchawce "no ale przecież się panu umowa kończy!".... koniec rozmowy nastąpił natychmiast z mojej strony.
Wg moich doświadczeń - kiszka,,, do tego na starej gazecie podana....

Merde
25-02-2015, 09:41
No cena niezła, a co do pytania o Netię - bo zgłupiałem przez chwilę !? :mrgreen:
Kusiło mnie coś nowego ;)
A propos UPC - po moich bojach poradziłem koledze żeby również złożył wypowiedzenie. Zgodnie z oczekiwaniami - poskutkowało to znacznie lepszymi warunkami.
I teraz najlepsze - może z miesiąc po podpisaniu nowej umowy dostał pismo, że podnoszą mu prędkość łącza do 120 Mbps i zarazem abonament o 7 zł.
Czyli dokładnie takie samo pismo, które było powodem wypowiedzenia umowy przeze mnie.
Nie wiem czy to jeszcze w ramach starej akcji, czy tam po prostu pracują idioci...

Bangi
26-02-2015, 01:41
Tam po prostu jest masówka i nie ogarniają tego czasem ;)

MariuszM
27-02-2015, 13:53
Witajcie,

więc tak...
TV MAX HD z nagrywarką
Internet 30 Mb/s
Telefon 60 min
umowa na 2 lata

Przeszedłem podobną drogę.
Od 125 PLN (30Mb/s z Wifi, telefon 240 min i TV z nagrywarką) do 66PLN (60Mb/s, TV MAX HD z nagrywarką, multiroom, bez telefonu...)

Na plus: wymienili mi router (z wifi, 5Ghz), dzięki czemu transfery po wifi w sieci domowej poszybowały w górę (zapis pliku na NAS z 2 MB/s do 20MB/s!). Dla mnie to cholernie ważne.

Brałem pod uwagę Netię, ba, nawet dziś miał przyjść monter i mi instalować. W ostatniej chwili telefon z UPC i pozamiatane.....

Warunek negocjacji jest jeden: trzeba koniecznie wypowiedzieć umowę i czekać na telefon. Pierwsza konsultantka zaproponowała 80PLN, pożegnaliśmy się. Dopiero drugi telefon, tuż przed odłączeniem usług UPC, był z poważną propozycją przedłużenia umowy.