Zobacz pełną wersję : Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?
camilo1987
18-12-2014, 23:35
Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku
0: Automat
1: 1/250-1/60 sek.autom
2: 1/250 sek. (stały)
Ja wcześniej miałem na 0: Automat
Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne).
Warto przestawić opcję z AV na M. Wtedy będziesz miał do dyspozycji czas powiedzmy 1/15s do 1/250s i mniej, lub bardziej doświetlone tło, zamiast czarnego.
Warto przestawić opcję z AV na M. ...
Myślę, że wcześniej trzeba zdobyć choć minimalną wiedzę, dopiero wtedy na M. Przeczytaj choćby instrukcję od aparatu, tam jest wyjaśnione jakie są różnice przy poszczególnych ustawieniach.
Na razie ustaw na 1 - zmniejszysz ryzyko poruszenia zdjęcia, a i światła zastanego trochę złapiesz (oczywiście w zależności od pozostałych parametrów tj. ISO i przysłony, no i światła zastanego).
RobertON
19-12-2014, 00:44
Proponuję poczytać ten wątek i używać trybu M z lampą, a powinno być dobrze.
Vitez jasno to opisał.
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-dslr-pomiar-swiatla-lampa-tryby-av-tv-p-3785/
Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku
Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
Jeżeli korzystasz tylko z lampy wbudowanej, to zostaw na "0" (Automat).
Bechamot
19-12-2014, 10:41
najlepiej jest sie samemu przekonac i porownac wyniki w roznej sysuacji zdjeciowej
na nastwie zero w gorszych warunkach oswietleniowych bedziesz mial zdjecia poruszone.
automat dobierze jakis czas naswietlenia od reki i brakujace swiatlo uzupelni z lampy. to moga byc czasy np rzedu 1/ 15 sek i zdjecie bedzie poruszone.
wybierajac funkcje 1 ograniczasz mozliwosc poruszenia i automat dobiera najmniejsza konieczna ilosc swiatla z lampy , dzieki czemu zdjecia roba wrazenie naturalnie oswietlonach.Udzial swiatal blyskowego bedzie wiekszy niz w funkcji 0 , za to ryzyko poruszenia mniejsze .
funkcje 2 uzywaj do scen szybkich , dynamicznych ( np tanczaca para).
zero mozesz bez problemu stosowac w statycznych scenach , jesli wiesz ze nie poruszysz tez aparatu - np ze statywu . Czyli tam , gdzie nawet bez lampy zdjecie nie byloby poruszone. To moze byc przydatne np dp rozjasniania cieni , lagodzenia kontrastow itp.
troglodyta
19-12-2014, 12:19
camillo jeżeli, robiąc zdjęcia w trybie AV z lampą masz sporą cześć zdjęć poruszonych i nie do końca zwracasz uwagę, kontrolujesz czasy jakie dobiera Tobie aparat to warto jest włączyć opcję 1, przy Twoim c50 mm powinno załatwić sprawę i zdjęcia jakoś specjalnie nie stracą na jakości. Resztę Bechamot pięknie opisał.
camilo1987
20-12-2014, 18:19
Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo :p
Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo :p
Trochę dziwi mnie, że nie robisz zdjęć w takich warunkach na M. No i osobiście wolałbym ciemniejszy i bardziej uniwersalnego Tamrona 17-50/2,8, ale z VC.
A tak swoją droga lampa wbudowana to słaby wynalazek.
camilo1987
26-12-2014, 23:53
Używam i Tamrona ale on czeka na kalibracje bo ma FF. Póki co mam podpiętą C50mm 1.8 i tym obiektywem robię zdjęcia. Tryb M to dla mnie jeszcze ciężki temat. Najpierw tryb AV , a z czasem i tryb M będzie w użyciu :D
Używam i Tamrona ale on czeka na kalibracje bo ma FF. Póki co mam podpiętą C50mm 1.8 i tym obiektywem robię zdjęcia. Tryb M to dla mnie jeszcze ciężki temat. Najpierw tryb AV , a z czasem i tryb M będzie w użyciu :D
Tryb M jest prosty do ogarnięcia. Im wcześniej zaczniesz go używać tym lepiej dla Ciebie.