Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku
    0: Automat
    1: 1/250-1/60 sek.autom
    2: 1/250 sek. (stały)

Ja wcześniej miałem na 0: Automat
    Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
    Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez camilo1987 ; 18-12-2014 o 23:40

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Cytat Zamieszczone przez camilo1987 Zobacz posta
    Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne).
    Warto przestawić opcję z AV na M. Wtedy będziesz miał do dyspozycji czas powiedzmy 1/15s do 1/250s i mniej, lub bardziej doświetlone tło, zamiast czarnego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Warto przestawić opcję z AV na M. ...
    Myślę, że wcześniej trzeba zdobyć choć minimalną wiedzę, dopiero wtedy na M. Przeczytaj choćby instrukcję od aparatu, tam jest wyjaśnione jakie są różnice przy poszczególnych ustawieniach.
    Na razie ustaw na 1 - zmniejszysz ryzyko poruszenia zdjęcia, a i światła zastanego trochę złapiesz (oczywiście w zależności od pozostałych parametrów tj. ISO i przysłony, no i światła zastanego).
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 19-12-2014 o 00:36
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Proponuję poczytać ten wątek i używać trybu M z lampą, a powinno być dobrze.

Vitez jasno to opisał.

http://www.canon-board.info/dla-pocz...-av-tv-p-3785/
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-12-2014 o 00:45

Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku

Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
    Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
    Jeżeli korzystasz tylko z lampy wbudowanej, to zostaw na "0" (Automat).
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

najlepiej jest sie samemu przekonac i porownac wyniki w roznej sysuacji zdjeciowej
    na nastwie zero w gorszych warunkach oswietleniowych bedziesz mial zdjecia poruszone.
    automat dobierze jakis czas naswietlenia od reki i brakujace swiatlo uzupelni z lampy. to moga byc czasy np rzedu 1/ 15 sek i zdjecie bedzie poruszone.
    wybierajac funkcje 1 ograniczasz mozliwosc poruszenia i automat dobiera najmniejsza konieczna ilosc swiatla z lampy , dzieki czemu zdjecia roba wrazenie naturalnie oswietlonach.Udzial swiatal blyskowego bedzie wiekszy niz w funkcji 0 , za to ryzyko poruszenia mniejsze .
    funkcje 2 uzywaj do scen szybkich , dynamicznych ( np tanczaca para).

zero mozesz bez problemu stosowac w statycznych scenach , jesli wiesz ze nie poruszysz tez aparatu - np ze statywu . Czyli tam , gdzie nawet bez lampy zdjecie nie byloby poruszone. To moze byc przydatne np dp rozjasniania cieni , lagodzenia kontrastow itp.

Dopiero zaczyna

camillo jeżeli, robiąc zdjęcia w trybie AV z lampą masz sporą cześć zdjęć poruszonych i nie do końca zwracasz uwagę, kontrolujesz czasy jakie dobiera Tobie aparat to warto jest włączyć opcję 1, przy Twoim c50 mm powinno załatwić sprawę i zdjęcia jakoś specjalnie nie stracą na jakości. Resztę Bechamot pięknie opisał.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aberdeen

Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo

Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo
    Trochę dziwi mnie, że nie robisz zdjęć w takich warunkach na M. No i osobiście wolałbym ciemniejszy i bardziej uniwersalnego Tamrona 17-50/2,8, ale z VC.
    A tak swoją droga lampa wbudowana to słaby wynalazek.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aberdeen

Używam i Tamrona ale on czeka na kalibracje bo ma FF. Póki co mam podpiętą C50mm 1.8 i tym obiektywem robię zdjęcia. Tryb M to dla mnie jeszcze ciężki temat. Najpierw tryb AV , a z czasem i tryb M będzie w użyciu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów