Zobacz pełną wersję : obiektyw do robienia zdjęć części samochodowych
lukaszfatyga
14-12-2014, 22:32
Witam wszystkich tu zaglądających :)
Poszukuję od kilku dni obiektywu do robienia zdjęć ostrych jak żyletka, tak jak w temacie identyczne części jakie będę fotografował znajdują się pod adresem poniżej (zamieściłem akurat tą stronę ponieważ uważam że spośród wielu firm specjalizujących się w regeneracji, zdjęcia części są ostre).
TTT Otomotiv LTD. ĹTİ. Caliper repair kit, caliper repair kits, brake caliper, brake caliper repair kits, brake caliper repair, truck trailer parts (http://www.ttt-caliper.com)
Szukam szkła do 1500 złotych, troszkę jak przeskoczy budżet nic się nie stanie.
Po przejrzeniu i zapoznaniu się z niektórymi postami podam obiektywy, na które zwróciłem uwagę, przejrzałem też mnóstwo zdjęć na www.flickr.com
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 50mm f/1.4 USM
Canon EF-S 60 mm f2.8 Macro USM
Canon EF 40mm f/2.8 STM
o mały włos nie kupiłem
Canon EF 50MM 1.8II
Mam dylemat ponieważ szukam obiektywu, który będę też wykorzystywał do portretowania.
Dodatkowo myślę o stole bezcieniowym oświetlanym z lewej, prawej strony i pod stołem + Lampa błyskowa Delta Macro LED FC 110 RING (pomysł na pierścień wziął się po przeczytaniu posta związanego ze zdjęciami robionymi przez stomatologa)
Znalazłem na forum odpowiedź jaki obiektyw do fotografii wnętrz, Tokina 11-16 mm f/2,8 AT-X PRO DX II.
Czekam cierpliwie na udzielenie cennych na wagę złota wypowiedzi.
statyw i kitem takie zrobisz, zdjęcia są malutkie a po kliknięciu "pokaz obrazek" już są mega nieostre i jak masz je robić w takich rozdzielczościach to poważnie kit w zupełności wystarczy.
a do portretów i ewentualnie pod te części to 60tka macro
Tamron 60 macro jest mega ostry i nada się i do macro i do portretów. Nówki nie opłaca się kupować ale używkę za mniej niz 1000zł bez problemu można złapać. Canon 60 macro też będzie OK. Tamron jest jaśniejszy o cały 1EV i ostry od pełnej dziury ale za to w przeciwieństwie do Canona ma kapryśny AF. W fotografii obiektów statycznych można ostrzyc ręcznie albo na kontrast.
Oczywiście kit Canon 18-55 STM także jest mega ostry i mega tani i z mega skuteczną stabilizacją i do tego ma szybki i celny AF. Ma niewielką odległość ostrzenia i do pseudo macro też się nadaje Jeśli nie potrzeba małej głębi ostrości to będzie idealny wybór.
RobertON
16-12-2014, 12:09
Cykam foty różnych detali samochodowych i jak potrzebuję macro i AF, to najczęściej Canon 60/2,8 Macro.
Pękniety kadłub silnika czy wał - nie ucieka, w przeciwieństwie do robali :) więc zbliżyć można na kilka centymetrów.
Do tego jakaś lampa, może pierścieniowa, dyfuzor na kukułkę czy inną lampę - możliwości jest wiele.
Do portretu na cropie 60-tka również się nadaje, może nie mega, ale da się użyć, nawet za ostra.
Bechamot
16-12-2014, 12:31
Witam wszystkich tu zaglądających :)
Poszukuję od kilku dni obiektywu do robienia zdjęć ostrych jak żyletka, tak jak w temacie identyczne części jakie będę fotografował znajdują się pod adresem poniżej (zamieściłem akurat tą stronę ponieważ uważam że spośród wielu firm specjalizujących się w regeneracji, zdjęcia części są ostre).
TTT Otomotiv LTD. ĹTİ. Caliper repair kit, caliper repair kits, brake caliper, brake caliper repair kits, brake caliper repair, truck trailer parts (http://www.ttt-caliper.com)
Szukam szkła do 1500 złotych, troszkę jak przeskoczy budżet nic się nie stanie.
Po przejrzeniu i zapoznaniu się z niektórymi postami podam obiektywy, na które zwróciłem uwagę, przejrzałem też mnóstwo zdjęć na www.flickr.com
Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Canon EF 50mm f/1.4 USM
Canon EF-S 60 mm f2.8 Macro USM
Canon EF 40mm f/2.8 STM
o mały włos nie kupiłem
Canon EF 50MM 1.8II
Mam dylemat ponieważ szukam obiektywu, który będę też wykorzystywał do portretowania.
Czekam cierpliwie na udzielenie cennych na wagę złota wypowiedzi.
takie zdjecia robisz doslownie wszystkim.
nawet komorka.
wielkosc paruset pixeli oznacza ze nie ma wymagan w stosunku do jakosci.
najwygodniej robi sie takie cos w tej jakosci/wielkosci hybryda na macro.- zero stresu , bedzie ostro , duza GO. ´
do portetu :
min 50mm na aps-c
gdybys chcial upiec 3 pieczenie na jednym ogniu to tamron 90/2,8 macro.
bedziesz mial macro objektyw na aps -c , nada sie do portretu na aps , ale i na FF takze - gdybys kiedys chcial przejsc na wiekszy format matrycy.
Bartek Dziedzic
17-12-2014, 00:32
Ja też polecam Canon EF-S 60 mm f2.8 Macro USM ewentualnie 100 macro od Canona. Jeśli chodzi o tamrona macro, używałem go do jednego zlecenia i z wyników byłem bardzo zadowolony.
lukaszfatyga
26-12-2014, 17:07
Dziękuję Panowie za wypowiedzi :)
Właśnie kończę pracę nad drugim katalogiem z takimi zestawami części z użyciem obiektywu kitowego i 550d. W następnym roku na pewno użyję 60 canona ponieważ dużo ma zwolenników tutaj na forum i sample na flickr są bardzo ładne. Pierwszy katalog w 2013 robiłem Lumixem DMC-FZ18. Odłożę na obecną chwilę zakup tej 60 i pieniądze przeznaczę na 50 1.8 jednak do portretów + Canon 55-250 mm f/4-f/5.6 EF-S IS II (OEM) z myślą o paningu czy też uchwyceniu szybkich małych zwierzaków a do macro przed kolejnym katalogiem na 2015 rok. Nie zapominajmy że jestem początkującym amatorem, który chce rozwijać się dalej a kit po przeczytaniu wielu wypowiedzi ma kiepską optykę.
Przemek_PC
26-12-2014, 20:41
Ale kit ma kiepska optyke po przeczytaniu wypowiedzi czy po prostu widzisz ta kiepska jakosc na zdjeciach?
lukaszfatyga
27-12-2014, 03:38
Ale kit ma kiepska optykę po przeczytaniu wypowiedzi czy po prostu widzisz ta kiepska jakość na zdjęciach?
Przepraszam jeśli kogoś zdenerwowałem tą wypowiedzią, nawet nie należy do mnie. Kit zostawiam jak najbardziej do zdjęć na wyjazdach, wakacje z przyjaciółmi, różnego rodzaju targi, idąc ulicą i użyć w miejscu w którym coś się wydarzyło, ma szybki AF. Przymknięta przysłona w kicie daje ostry obrazek. Miałem tylko używać go i do tego celu był kupiony do dokumentacji realizacji projektów wnętrz, a zupełnie zacząłem od czegoś innego, amatorska fotografia studyjna. Wykonałem jedną sesję kitem wnętrz, tragedia dowiedziałem się co to zniekształcenia beczkowe i jak można w PS skorygować to zjawisko. Siedząc na przeróżnych forach zacząłem czytać, patrzyłem na prace fotografów w miejscach w których bywam, imprezy sportowe, zawsze ktoś prosił mnie żebym zrobił mu zdjęcie może dlatego że jestem cierpliwy i nie zrażając się po pierwszym nieudanym zdjęciu wykonywałem taką ilość aż w którymś momencie spodobało mi się. Potrzebuję więcej narzędzi dedykowanych do odpowiedniej sytuacji, do kontynuowania nauki i rozwijania umiejętności.
Kit ma szybki AF? Nie sądzę. Tamron 17-50 też nie ma szybkiego AF, ale światło 2,8 robi swoje.
Szybki AF ma Canon 17-55/2,8 i Sigma 17-50/2,8.
Na imprezach sportowych kitem możesz oczywiście zdjęcia znajomym (publiczności), bo chyba nie zawodnikom :).
Z czasem sam do wszystkiego dojdziesz. Kupisz pierwszą dobrą e-Lkę to nie będziesz chciał już nic innego.