Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 - upadł i nie działa zoom
Witam
Dopadło mnie dziś nieszczęście :( Otóż przy wymianie obiektywu, z sofy zjechał mi mój tamron 70-300 i po upadku z wysokości ok 40cm przestał działać zoom. Coś w środku lata. Działa pierścień ostrzenia, a nie działa zoom tzn koło zooomu się kręci lecz nie zmienia ogniskowej, tak jak by coś z mechanizmu zoomowania wypadło. Coś w środku obiektywu lata.
Czy ktoś z Was miał już taką "przygodę" ? Gdzie na terenie Krakowa można się z tym zgłosić i ile może kosztować naprawa i czy w ogóle naprawa ma sens czy lepiej kupić nowy obiektyw bo koszty naprawy są zbyt wysokie?
Krew mnie zalewa, bo zawsze bardzo uważam na sprzęt, a tu taka mina mi się trafiła :evil: :evil: :evil:
Znając cenę tego szkła to lepiej kupić nowe. Mam na zbyciu starą wersję 75-300 w stanie jak nowa ;) A tak serio to wątpie w opłacalność naprawy w prawdziwym serwisie. Jeżeli nie naprawi tego jakaś "złota rączka" i nie poskleja to.... zostaje kupno czegoś nowego albo komisowego.
Coś mi mówi, że tą "złotą rączką" zostanę ja, skoro serwis jest tak drogi :evil:
Czy ktoś z Was ma dostęp do schematu szkiełka ? To by mi ułatwiło rozkręcanie i składanie obiektywu. Nigdy tego jeszcze nie robiłem ale zawsze jest ten pierwszy raz. Zanim się za to wezmę poszukam jeszcze innego rozwiązania...
Czy ktoś z Was miał już taką "przygodę" ?
Ja mialem. 70-200 2.8 IS L stoczyl sie z wersalki (ok 60cm nad podloga) na twarda podloge (nie mam dywanow).
Nic mu sie nie stalo i nie wymaga naprawy choc zawal przezylem wtedy chyba :roll:
Ja mialem. 70-200 2.8 IS L stoczyl sie z wersalki (ok 60cm nad podloga) na twarda podloge (nie mam dywanow).
Nic mu sie nie stalo i nie wymaga naprawy choc zawal przezylem wtedy chyba :roll:
Vitez, weź przestań z takimi horrorami :wink: Gdzie tam mój tamron do twojego canona... no i widać różnicę w jakości wykończenia, co? :)
no i widać różnicę w jakości wykończenia, co? :)
No... ty swojego skuteczniej wykonczyles ;)
o :) jak rozkrecisz i poskladasz pozniej to bede prosil o rade :)
Bo u mnie zacina sie przyslona,i musialbym sie do niego dobrac, juz nawet go czesciowo rozkrecilem ale jak zajrzalem to sie przestraszylem i skrecilem :)
Póki co zaniosłem go do Fotojokera, bo tam go kupiłem i przygrałem głupa, że coś się stało podczas focenia i nie działa zoom, a w środku coś lata :mrgreen:
Gość wpisał na zgłoszeniu reklamacyjnym po oględzinach, że obiektyw bez uszkodzeń zewnętrznych, stan idealny, brak śladów nieprawidłowego użytkowania... i pojechał do naprawy gwarancyjnej :twisted:
Zobaczymy czy serwis naprawi w ramach gwarancji, czy też coś wymyślą...
za 14 dni coś się dowiem
hihi :) no to oby Ci sie udalo :) ja niestety kupilem uzywke juz bez gwarancji...
Te tamroniki lubią sobie spadać z wysokości chyba.... ;). Miałem kiedyś taki ale do Nikona - trzeba przyznać optycznie bardzo porządne szkło... i wyślizgnął mi sie kiedyś taki jeden z dłoni na mostku nad strumieniem w górach..i padł na deski (mostek na szczęście był drewniany) i potoczył się na skraj mostku i już widziałem jak odpływa.... ale nie.. mostek na swej krawędzi miał nabitą długą deską wzdłuż... i tamronik się zatrzymał.... zawał był blisko....ale jeszcze nie teraz pewnie czas... :)
Noooo chłopaki.... muszę pochwalić serwis na Żytniej. Naprawili mi na gwarancji pomimo tego, że uszkodzenie było mechaniczne. A warunki gwarancji wykluczają naprawę gwarancyjną min wtedy kiedy jest uszkodzenie mechaniczne.
Wpisali mi w karcie że naprawa warunkowa i nic za to nie płaciłem
A i naprawa trwała zaledwie tydzień od dostarczenia do FotoJokera.
Pełen szacuneczek i podziękowania dla serwisu. Miłe zaskoczenie.
hmm Tamrona naprawili w serwisie Canona? :) Czy moze na zytniej tez sie w innych markach specjalizuja?
hmm Tamrona naprawili w serwisie Canona? :) Czy moze na zytniej tez sie w innych markach specjalizuja?
Dokładnie. Z tego co patrzyłem na papiórek z swerwisu mają tam canona, tamrona, sigme, tokine i jeszcze jakieś 3 lub 4 inne marki. nie pamiętam dokładnie, ale mogę w domu sprawdzić i podac wszystkie.
http://www.e-csi.pl/