Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50d - problem z przełącznikiem zasilania

gpl
09-12-2014, 09:38
Witajcie,

od pewnego czasu mam problem z moim Canonem 50d - zepsuł się włącznik/wyłącznik. Na szczęście w pozycji "on" - czyli aparat jest wiecznie włączony i nie da się go wyłączyć bez wyjęcia baterii. Oczywiście nie jest to wielki problem, bo po minucie aparat wyłącza się sam i szczerze mówiąc rzadko go wyłączałem przełącznikiem - jednak przydałoby się to naprawić, bo obawiam się że kiedyś aparat przejdzie w tryb off i go nie włączę...

Stało się to, gdy aparat miałem w plecaku (nie fotograficznym, ale aparat owinięty był bluzą dla zabezpieczenia) podczas bieszczadzkich wędrówek. Podejrzewałem uszkodzenie mechaniczne w plecaku, ale na "oko" wszystko z przełącznikiem wygląda ok.

Czy miał ktoś z Was podobny przypadek?

Zanim wyślę do serwisu warto zapytać... z góry dzięki za pomoc.

adawro
09-12-2014, 09:59
A działa blokowanie tylnego koła nastaw?

Jak już będzesz ekstremalnie zdesperowany to może czyszczenie izopropanolem pomoże?

gpl
09-12-2014, 10:43
Szczerze mówiąc nie wpadłem na to, żeby to sprawdzić, bo nigdy nie używałem tej opcji (nawet nie bardzo rozumiem po co ona w ogóle jest ;) ). Dziś to sprawdzę - dzięki.

Aparat rozbierałem, cały tylny panel zdjąłem, jego taśmy odpinałem, przełącznik i styki czyściłem izopropanolem. On na oko wygląda ok - styk jest i styku nie ma w zależności od położenia przełącznika. Tam po prostu nie ma co się zepsuć - przynajmniej mechanicznie. Myślałem, że dostała się jakaś wilgoć, albo paproch, który zwarł styki - ale nic z tych rzeczy. Dziś jeszcze raz rozbiorę i przyjrzę się za pomocą lupy, bo ostatnio nie miałem tego wynalazku. Może jednak coś zwiera styki w pozycji off.

Podejrzewam, że to jest problem programowy, a nie mechaniczny. Dlatego postanowiłem napisać tutaj zamiast od razu odesłać body do serwisu.

Szukając w sieci znalazłem tylko 1 identyczny wątek na jakimś anglojęzycznym forum. Tam tez ktoś sugerował, że to problem programowy, ale nie było żadnego rozwiązania tematu...

jotes25
09-12-2014, 11:16
Może warto wyciągnąć baterię potrzymującą? A jeszcze wcześniej oczywiscie przywrocić ustawienia fabryczne.

--- Kolejny post ---

Co do baterii podtrzymującej, to nie pamiętam na jak długo, ale sprawdzisz to empirycznie...

gpl
09-12-2014, 11:28
Próbowałem, kiedyś nawet cały tydzień aparat leżał bez obu baterii, bo łudziłem się że załapał jakąś wilgoć i się wysuszy jak pootwieram wszystkie klapki.

Niestety wygląda na to, że czeka go wizyta w serwisie. Ciekawe jaki będzie koszt tej zabawy.

Jeszcze dziś go rozbiorę i może zrobię parę zdjęć jak to wygląda od wewnątrz - może komuś się przyda.

Mimo wszystko, gdybyście mieli jakieś pomysły jeszcze to piszcie śmiało :)

jotes25
09-12-2014, 21:00
A próbowałeś wgrać inną wersję firmware?

gpl
10-12-2014, 08:41
A działa blokowanie tylnego koła nastaw?
Sprawdziłem wczoraj - nie działa, aparat pracuje cały czas w trybie przełącznika "2x w górę".

A próbowałeś wgrać inną wersję firmware?
Tak, miałem 1.0.9 + magic lantern. Najpierw usunąlem ML. Potem instalowałem 1.0.8, a potem znów 1.0.9. Może spróbuje jeszcze jakiś starszy soft zainstalować, ale chyba niewiele to da ;)

mkamelg
10-12-2014, 11:09
Podejrzewam, że to jest problem programowy, a nie mechaniczny. Dlatego postanowiłem napisać tutaj zamiast od razu odesłać body do serwisu.

Spróbuj zrobić mu hard reset.

ModelMayhem.com - Canon 50D won't power up, HELP! (http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=637895&page=1#post13903844)

Ta mała bateria siedzi zaraz obok akumulatora Canon Professional Network - Care of batteries (http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/batteries/care_of_batteries.do) Jak aparat ma już z kilka lat to może przy okazji wypadałoby ją sobie wymienić na nową?

gpl
10-12-2014, 11:42
Tak jak pisałem - wyjmowałem obie baterie. Próbowałem też tej metody z linku powyżej.

Ale baterii nie wymieniałem, mam też 7D - jeśli jest taka sama to sprawdze z tą drugą. Nie spodziewam się efektu, ale kto wie :)

W odróżnieniu od linku powyżej u mnie aparat działa normalnie, tylko nie mogę go wyłączyć. Więc baterie są raczej sprawne.