Zobacz pełną wersję : (przesiadka z 450d) - co wybrać, zostać przy 450d i zainwestować w szkło czy w 60d
tomaszoR
24-11-2014, 20:29
Czołem,
od miesiąca się waham co kupić. Dzisiaj stwierdziłem, że basta i proszę o radę.
Obecnie mam zestaw c450d + tamron 17-50 1 wersja + 50mm 1.8
Nie jestem zadowolony z osiągów sprzętu szczególnie pod kątem kolorów. Uważam, że są fatalne. Kiedyś miałem c40d (niestety musiałem sprzedać) i z 50mm radził sobie dobrze.
Mam budżet w okolicach 3000 tys.
Myślałem, aby sprzedać 450d, sprzedać tamrona i kupić 60d + ew. jakąś stałkę używaną. Druga opcja to zostanie przy 450d i zakupienie jakieś lepszej stałki - może 20mm 2.8 lub 24mm 2.8 lub 28 mm. (chodzi o stałkę uniwersalną).
Nie wiem co wybrać. Poradzicie?
trothlik
24-11-2014, 20:40
chodzi o stałkę uniwersalną
To to samo co "pomroczność jasna"?
Co do tematu. 60D w ręku nie miałem, mam 400D i z tego co wiem to jest to prawie identyczna zabawka jak 450D.
Ostatnio na spacer musiałem wziąć właśnie rzeczone 400D zamiast ukochanej 5DII.
Po zgraniu zdjęć na kompa wyszła katastrofa. 5D rozpieściło.
W twoim przypadku nie jestem pewny czy zmiana szkieł cokolwiek pomoże. Ja bym jednak celował chwilowo w lepszą puchę.
Wydaje mi się że opcja 60D+50 1.8 da radę na "dzień dobry"
tomaszoR
24-11-2014, 20:49
No właśnie też tak zacząłem myśleć, że warto wymienić puszkę i będą z tego lepsze efekty. Choć muszę przyznać, że uczono mnie zawsze, że to jednak szkło jest najistotniejsze...
trothlik
24-11-2014, 20:54
Choć muszę przyznać, że uczono mnie zawsze, że to jednak szkło jest najistotniejsze...
Ale na pochyłe drzewo to i Salomon nie naleje...
Zgadzam się, że bardziej wartało by inwestować w szkło, ale jak kolega pisze, a ja ze swej strony mogę potwierdzić, 400 czy 450 do hurra optymizmu nie zmusza.
słowiczek
24-11-2014, 22:08
To to samo co "pomroczność jasna"?
Co do tematu. 60D w ręku nie miałem, mam 400D i z tego co wiem to jest to prawie identyczna zabawka jak 450D.
Ostatnio na spacer musiałem wziąć właśnie rzeczone 400D zamiast ukochanej 5DII.
Po zgraniu zdjęć na kompa wyszła katastrofa. 5D rozpieściło.
W twoim przypadku nie jestem pewny czy zmiana szkieł cokolwiek pomoże. Ja bym jednak celował chwilowo w lepszą puchę.
Wydaje mi się że opcja 60D+50 1.8 da radę na "dzień dobry"
Pozwolę sobie nie zgodzić się z porównaniem 400d do 450d, jest między nimi sporo różnic, jednak zakres tonalny wysokich czułości wypada na korzyść 400d; w 450d to był niewypał, natomiast spotkałem się z opiniami zawodowych fotografów dobrze świadczącymi o 400d, sam zresztą posiadaną 400-rysetkę kupiłem od fotoreportera, starego znajomego ze szkolnych lat.
tomaszoR, a co focisz? Może 40-50d i do tego porządne szkło, lub 5dmkI i dozbierać do lepszego obiektywu?
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/prosba-o-pomoc-w-wyborze-aparatu-97597/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/przesiadka-z-eosa-350d-pomoc-w-wyborze-96721/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/co-po-400d-zgon-z-96823/
tak na początek,takich tematów jest już na forum mnóstwoitd,itp
trothlik
24-11-2014, 22:49
Pozwolę sobie nie zgodzić się z porównaniem 400d do 450d, jest między nimi sporo różnic, jednak zakres tonalny wysokich czułości wypada na korzyść 400d; w 450d to był niewypał, natomiast spotkałem się z opiniami zawodowych fotografów dobrze świadczącymi o 400d, sam zresztą posiadaną 400-rysetkę kupiłem od fotoreportera, starego znajomego ze szkolnych lat.
tomaszoR, a co focisz? Może 40-50d i do tego porządne szkło, lub 5dmkI i dozbierać do lepszego obiektywu?
Może i racja. Ja robiłem 400D przez ładnych kilka lat i było cacy. Ale jak porównałem z 5DII no to sam wiesz. Jak to mówi staropolskie przysłowie Indian apetyt rośnie w miarę jedzenia.
A co do wątku to są jeszcze szanse kupić 40D nie-trupa?
słowiczek
24-11-2014, 23:02
Może i racja. Ja robiłem 400D przez ładnych kilka lat i było cacy. Ale jak porównałem z 5DII no to sam wiesz. Jak to mówi staropolskie przysłowie Indian apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Pewnie. Sam kupiłem w lipcu w stanie bdb. z gripem, 50/1.8 Il, kablami, bateriami,kartami itp.z przebiegiem 40k, a oglądałem komisowego 40d z przebiegiem 1k, chyba za 800zł, ale był goły. Za swojego dałem tyśka.
trothlik
24-11-2014, 23:08
Pewnie. Sam kupiłem w lipcu w stanie bdb. z gripem, 50/1.8 Il, kablami, bateriami,kartami itp.z przebiegiem 40k, a oglądałem komisowego 40d z przebiegiem 1k, chyba za 800zł, ale był goły. Za swojego dałem tyśka.
No to faktycznie jest szansa. Czy prawdą jest że ostatnim dobrym aparatem serii xxD jest 50D? Bo tak drzewa szumiały...
RobertON
25-11-2014, 00:50
Czy prawdą jest że ostatnim dobrym aparatem serii xxD jest 50D? Bo tak drzewa szumiały...
Coś w tym jest, tylko klamot niezły i nerki mi obijał na rowerze... :) i tylko ISO używalne do 400.
Sprzedany i zastąpiony "plasticzanym" z gibanym ekranikiem.
Może faktycznie czas na zmiany - 60D jest już w przywoitych cenach, a 50D nie za mocno zajechane coraz trudniej będzie kupić.
słowiczek
25-11-2014, 07:40
No to faktycznie jest szansa. Czy prawdą jest że ostatnim dobrym aparatem serii xxD jest 50D? Bo tak drzewa szumiały...
Najlepszy stosunek jakości do ceny. Na pewno był ostatnim pancernikiem w tej serii, tworzywo w kolejnych pewnie miało wpłynąć na niższą cenę. Czy kolejne przez to są gorsze? Pewnie że nie, ale też nie sposób zrobić zestawienia porównawczego, chyba że w odniesieniu do lat świetności danej puszki, a te dla 70d wciąż trwają.
Oczywiście że tak.
Ja swojego EOS 40d kupiłem około 2 miesięcy temu, z przebiegiem niecałych 20 tys. klatek za 800 PLN.
Pozdrawiam,
Marcin
nie zastanawiałbym się długo tylko odkładał kasę i kupił kombo 60D + 50mm 1.4 ten obiektyw z tym body robi świetną robotę, ja sprzedałem 60D na rzecz 6D z wiadomych powodów ale gdybym nie musiał sprzedawać swojego staruszka zostawiłbym go jako body zapasowe by nie zmieniać obiektywów, no cóż coś za coś. Generalnie z 60D będziesz zadowolony jeśli zmienisz setup. Maksymalne ISO 3200 ale to już naciągane zależy do jakiej fotografii, ruchomy ekranik bardzo przydatny momentami. Polecam
adam1004a
25-11-2014, 12:40
Oczywiście że tak.
Ja swojego EOS 40d kupiłem około 2 miesięcy temu, z przebiegiem niecałych 20 tys. klatek za 800 PLN.
Pozdrawiam,
Marcin
pewnie ja kupiłem 40d za 800zł z przebiegiem koło 20 tys strzałów i po roku go opyliłem, a na liczniku miał koło 32 tys strzałów, też za 800zł. Jedyne co zrobiłem to naprawiłem spust, przez umycie go Izopropanolem wg poradnika na YT. Nawet akku trzymał bardzo długo. Sprzęt był jak nowy. Śmieszne było to, że na karcie CF, którą dorzucił sprzedający były fotki rozebranej laski ;)
Bechamot
26-11-2014, 14:10
pewnie ja kupiłem 40d za 800zł z przebiegiem koło 20 tys strzałów i po roku go opyliłem, a na liczniku miał koło 32 tys strzałów, też za 800zł. Jedyne co zrobiłem to naprawiłem spust, przez umycie go Izopropanolem wg poradnika na YT. Nawet akku trzymał bardzo długo. Sprzęt był jak nowy. Śmieszne było to, że na karcie CF, którą dorzucił sprzedający były fotki rozebranej laski ;)
ha , ha , ha
przed paru dniami czytam w onecie , ze gosciu , fotograf , kupil na placu ze starociami pod hala tagowa stary aparat.
jak sie okazalo wewnatrz byl naswietlony film.
wywolalal i teraz opublikowal te zdjecia w sieci - szuka przez siec osob wowczas sfotografowanych.
moze przeprowadzisz podobna akcje ? ;-))
słowiczek
26-11-2014, 17:14
ha , ha , ha
przed paru dniami czytam w onecie , ze gosciu , fotograf , kupil na placu ze starociami pod hala tagowa stary aparat.
jak sie okazalo wewnatrz byl naswietlony film.
wywolalal i teraz opublikowal te zdjecia w sieci - szuka przez siec osob wowczas sfotografowanych.
moze przeprowadzisz podobna akcje ? ;-))
mogłoby się skończyć dwoma tygodniami na ojomie:D
Daimon Frey
29-11-2014, 12:17
Jakis czas temu bylem przed podobnym problemem czy zmieniać puche, czy kupić lepsze szkło itd.
Przeczytałem baaardzo duzo tematów na forum i zdecydowalem sie na wymiane 400D na 60D.
Też bylem zdania, że ważniejsze sa szkła, dobre jakościowo, jasne itd. Ale jednak wszystko jest ważne te "lepsze" szkła lepiej bedzie można wykorzystac na nowszym korpusie.
Ja z przesiadki na 60D jestem bardzo zadowolony. Lubilem moja stara 400setke, ale przyszedł czas na zmiany. Zdecydowanie lepsza ergonomia. To bez dwóch zdań. Nawet dla tego lepiej kupić nowa puche. Lepsze iso, af. Górny wyświetlacz. I inne bajery, które nie byly dla mnie ważne, a teraz chetnie z nich korzystam np ruchomy ekran.
Zmnienilem puche i obiektywy. Mialem sigme 17-70. Teraz sigma 18-35mm, 50mm 1.8. Sigma 10-20mm i samyang 8mm.
Tylko, ze po zmianie na 60D, chetnie bym wskoczył na FF i 6D, ale kolejna zmiana puchy i obiektywów to za duzy wydatek.
Na Twoim miejscu, jesli jest kasa i Ci nie zal jej wydac to FF, albo kup uzywane 60D.
50mm i tego tamrona bym zostawił i zobaczył po zmianie body co kupic/zmienic.
Pozdrawiam