Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: (przesiadka z 450d) - co wybrać, zostać przy 450d i zainwestować w szkło czy w 60d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie (przesiadka z 450d) - co wybrać, zostać przy 450d i zainwestować w szkło czy w 60d

Czołem,
    od miesiąca się waham co kupić. Dzisiaj stwierdziłem, że basta i proszę o radę.
    Obecnie mam zestaw c450d + tamron 17-50 1 wersja + 50mm 1.8
    Nie jestem zadowolony z osiągów sprzętu szczególnie pod kątem kolorów. Uważam, że są fatalne. Kiedyś miałem c40d (niestety musiałem sprzedać) i z 50mm radził sobie dobrze.

Mam budżet w okolicach 3000 tys.
    Myślałem, aby sprzedać 450d, sprzedać tamrona i kupić 60d + ew. jakąś stałkę używaną. Druga opcja to zostanie przy 450d i zakupienie jakieś lepszej stałki - może 20mm 2.8 lub 24mm 2.8 lub 28 mm. (chodzi o stałkę uniwersalną).
    Nie wiem co wybrać. Poradzicie?

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: (przesiadka z 450d) - co wybrać, zostać przy 450d i zainwestować w szkło czy w

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    chodzi o stałkę uniwersalną
    To to samo co "pomroczność jasna"?
    Co do tematu. 60D w ręku nie miałem, mam 400D i z tego co wiem to jest to prawie identyczna zabawka jak 450D.
    Ostatnio na spacer musiałem wziąć właśnie rzeczone 400D zamiast ukochanej 5DII.
    Po zgraniu zdjęć na kompa wyszła katastrofa. 5D rozpieściło.
    W twoim przypadku nie jestem pewny czy zmiana szkieł cokolwiek pomoże. Ja bym jednak celował chwilowo w lepszą puchę.
    Wydaje mi się że opcja 60D+50 1.8 da radę na "dzień dobry"
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Aglomeracja Poznańska

Domyślnie Odp: (przesiadka z 450d) - co wybrać, zostać przy 450d i zainwestować w szkło czy w

No właśnie też tak zacząłem myśleć, że warto wymienić puszkę i będą z tego lepsze efekty. Choć muszę przyznać, że uczono mnie zawsze, że to jednak szkło jest najistotniejsze...

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    Choć muszę przyznać, że uczono mnie zawsze, że to jednak szkło jest najistotniejsze...
    Ale na pochyłe drzewo to i Salomon nie naleje...
    Zgadzam się, że bardziej wartało by inwestować w szkło, ale jak kolega pisze, a ja ze swej strony mogę potwierdzić, 400 czy 450 do hurra optymizmu nie zmusza.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    To to samo co "pomroczność jasna"?
    Co do tematu. 60D w ręku nie miałem, mam 400D i z tego co wiem to jest to prawie identyczna zabawka jak 450D.
    Ostatnio na spacer musiałem wziąć właśnie rzeczone 400D zamiast ukochanej 5DII.
    Po zgraniu zdjęć na kompa wyszła katastrofa. 5D rozpieściło.
    W twoim przypadku nie jestem pewny czy zmiana szkieł cokolwiek pomoże. Ja bym jednak celował chwilowo w lepszą puchę.
    Wydaje mi się że opcja 60D+50 1.8 da radę na "dzień dobry"

Pozwolę sobie nie zgodzić się z porównaniem 400d do 450d, jest między nimi sporo różnic, jednak zakres tonalny wysokich czułości wypada na korzyść 400d; w 450d to był niewypał, natomiast spotkałem się z opiniami zawodowych fotografów dobrze świadczącymi o 400d, sam zresztą posiadaną 400-rysetkę kupiłem od fotoreportera, starego znajomego ze szkolnych lat.

tomaszoR, a co focisz? Może 40-50d i do tego porządne szkło, lub 5dmkI i dozbierać do lepszego obiektywu?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z porównaniem 400d do 450d, jest między nimi sporo różnic, jednak zakres tonalny wysokich czułości wypada na korzyść 400d; w 450d to był niewypał, natomiast spotkałem się z opiniami zawodowych fotografów dobrze świadczącymi o 400d, sam zresztą posiadaną 400-rysetkę kupiłem od fotoreportera, starego znajomego ze szkolnych lat.

tomaszoR, a co focisz? Może 40-50d i do tego porządne szkło, lub 5dmkI i dozbierać do lepszego obiektywu?
    Może i racja. Ja robiłem 400D przez ładnych kilka lat i było cacy. Ale jak porównałem z 5DII no to sam wiesz. Jak to mówi staropolskie przysłowie Indian apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    A co do wątku to są jeszcze szanse kupić 40D nie-trupa?
    trothlik

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Może i racja. Ja robiłem 400D przez ładnych kilka lat i było cacy. Ale jak porównałem z 5DII no to sam wiesz. Jak to mówi staropolskie przysłowie Indian apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    A co do wątku to są jeszcze szanse kupić 40D nie-trupa?
    Pewnie. Sam kupiłem w lipcu w stanie bdb. z gripem, 50/1.8 Il, kablami, bateriami,kartami itp.z przebiegiem 40k, a oglądałem komisowego 40d z przebiegiem 1k, chyba za 800zł, ale był goły. Za swojego dałem tyśka.

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Pewnie. Sam kupiłem w lipcu w stanie bdb. z gripem, 50/1.8 Il, kablami, bateriami,kartami itp.z przebiegiem 40k, a oglądałem komisowego 40d z przebiegiem 1k, chyba za 800zł, ale był goły. Za swojego dałem tyśka.
    No to faktycznie jest szansa. Czy prawdą jest że ostatnim dobrym aparatem serii xxD jest 50D? Bo tak drzewa szumiały...
    trothlik

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Czy prawdą jest że ostatnim dobrym aparatem serii xxD jest 50D? Bo tak drzewa szumiały...
    Coś w tym jest, tylko klamot niezły i nerki mi obijał na rowerze... i tylko ISO używalne do 400.
    Sprzedany i zastąpiony "plasticzanym" z gibanym ekranikiem.

Może faktycznie czas na zmiany - 60D jest już w przywoitych cenach, a 50D nie za mocno zajechane coraz trudniej będzie kupić.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-11-2014 o 01:03

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów