PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 40d i stara lampa Achiever 260AF

marcpro
20-11-2014, 09:34
Kilka dni temu znalazłem w szafce starą lampe Achiever 260AF którą używałem z moim analogowym EOS'em 300.
Lampę tę kupiłem w 2000 r. i od ponad 10 lat leżała nieużywana.
Ale wydaje się być sprawna, bo po włożeniu baterii i wciśnięciu guzika "test" błyska.

I tak się zastanawiam czy mogę ją podpiąć do 40d i używać jej do momentu dopóki nie kupię sobie czegoś lepszego?
Największy zgryz jaki mam przed podpięciem jej do aparatu jest taki, że lampa może coś uszkodzić w aparacie (że jest niesprawna, że pójdzie zbyt duże napięcie na stopkę i coś się spali, itp).

Tyle moich obaw i teorii.
A jak to wygląda w praktyce?
Czy rzeczywiście istnieje ryzyko uszkodzenia aparatu, czy mogę bez problemów podpiąć ją do body?

Pozdrawiam,
Marcin

kulek855
20-11-2014, 10:36
Photo Strobe Trigger Voltages (http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html) Musisz sprawdzić jakie napięcie na stopce ma lampa i jakie toleruje korpus czyli w twoim przypadku 40d. Jeżeli napięcie na stopce będzie większe można zastosować pewien układ obniżające napięcie.

r_m
20-11-2014, 11:48
Jeśli sprawdzała się z EOSem 300, który też jest aparatem "z elektroniką", nie miałbym żadnych oporów przed założeniem na cyfrę.

kulek855
20-11-2014, 12:44
Jeżeli to faktycznie lampa Achiever 260AF to napięcie wynosi według strony 3V. Napięcie tolerowane na stopce w EOS 40d podane przez canona wynosi 6v. Czyli wedle tych danych wynika to, że można śmiało podłączyć lampę Achiever 260AF do canona EOS 40d.

Ligo
21-11-2014, 00:10
Mimo to przed założeniem zmierzyłbym napięcie na stopce. Jeśli leżała 10 lat, nie wiadomo, w jakim stanie są kondensatory i cała elektronika.

marcpro
21-11-2014, 09:48
Podłączyłem lampę i okazało się że aparat nie ma nad nią żadnej kontroli.
Przy wyzwoleniu migawki lampa błyska pełną mocą i każde zdjęcie to biała plama :evil:

Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc, ale tym razem się nie udało :D

Pozdrawiam,
Marcin