PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 uszkodzona soczewka

WiktorB
07-11-2014, 00:36
Witajcie,

Nowicjusz więc wybaczcie jak się okaże że pytam o oczywistości, ale szukałem - nie znalazłem. Otóż mam Tamrona 17-50. Kupiłem z drugiej ręki i okazało się, że między soczewkami był piasek/pył. Wyczyszczenie soczewki skończyło się starciem powłoki antyrefleksyjnej. Piasek/pył ją uszkodził. W jednym zakładzie powiedzieli, że nie mogą znaleźć części zamiennych, w innym powiedzieli, że się nie opłaca. Pan próbował doczyścić, ale przyznał mi rację, że to powłoka jest już do bani.

Czy wie ktoś gdzie można kupić/zamówić taką soczewkę? Czy to się opłaca? Czy zna ktoś miejsca sprzedaży używanego sprzętu poza allegro i ebay? Może trafiłaby się jakaś sztuka na części.... :roll:

FOTO-PAN
07-11-2014, 00:57
napisz do serwisu ile to kosztuję Foto-Technika: Obiektywy, statywy, aparaty fotograficzne, akcesoria fotograficzne (http://www.foto-technika.pl/kontakt.html) ale pewnie taniej będzie kupić uszkodzony egzemplarz jako "dawce organów" lub pomyśl o czymś nowym

--- Kolejny post ---

chodzi o tą soczewkę http://www.ebay.com/itm/TAMRON-17-50MM-2-8-LENS-FRONT-OPTICAL-LENS-UNIT-REPAIR-PART-Glass-1ST-GROUP-/281489603140?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item418a167a44

WiktorB
07-11-2014, 01:02
Pisałem już do nich - kazali przysłać do wyceny - trochę się to mija z celem, bo albo mogą wymienić albo nie.

I nie chodzi o tą soczewkę, a o tą następną, zaraz pod nią ;)

Tak właśnie myślałem o jakimś trupie, ale trupy poniżej 500 setek nie schodzą... To dużo...

jelcyk
23-12-2014, 13:48
I co , udalo sie zreanimowac ? Czy moze do sprzedania ? :lol:

WiktorB
23-12-2014, 14:14
Wysłałem do naprawy. Trzeba było wymienić wszystkie soczewki, ustawić itp. Prawie 500zł. Obiektyw wrócił, zrobił 10 zdjęć i padła cała przysłona. Reklamacja uznana, odesłałem z powrotem, naprawili. Obiektyw doszedł i jak go rozpakowałem to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać - jedna z wewnętrznych soczewek jest umorusana smarem.... W ramach przeprosin powiedzieli że wezmą znów do naprawy z przesyłką na swój koszt.... No i w tym miejscu jak na razie historia się kończy...

salas
23-12-2014, 14:36
To oficjalny serwis tamrona ten z Gdańska?
masakra

namoamo
23-12-2014, 16:38
Do trzech razy sztuka! :)

WiktorB
23-12-2014, 19:15
Tak, to oficjalny serwis Tamrona... Każdemu się może zdarzyć, ale dlaczego akurat mi???

salas
23-12-2014, 19:25
Tak, to oficjalny serwis Tamrona... Każdemu się może zdarzyć, ale dlaczego akurat mi???

fuszerke odwalają :p mi jak kalibrowali to plz :mrgreen: "kalibracja przeprowadzona zgodnie z wymogami" dziękuję, dobranoc i tyle :p

Tom77
23-12-2014, 19:57
Wysłałem do naprawy. Trzeba było wymienić wszystkie soczewki, ustawić itp. Prawie 500zł. Obiektyw wrócił, zrobił 10 zdjęć i padła cała przysłona. Reklamacja uznana, odesłałem z powrotem, naprawili. Obiektyw doszedł i jak go rozpakowałem to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać - jedna z wewnętrznych soczewek jest umorusana smarem.... W ramach przeprosin powiedzieli że wezmą znów do naprawy z przesyłką na swój koszt.... No i w tym miejscu jak na razie historia się kończy...

Serwisanci tez się pewnie tam zmieniają. Ja naprawiałem 17-50 2 lata temu, nie działał pierścień ogniskowej, guma wyciągnięta, luzy, itd. Po 3 dniach dostałem obiektyw i gdyby nie numer seryjny to nie uwierzyłbym że obiektyw jest mój. Szkła wyczyszczone idealnie, na gumach zero śladu użytkowania, działał jak nowy. Może to dlatego, że zaniosłem osobiście :)

kajko
10-01-2015, 18:00
Serwisanci tez się pewnie tam zmieniają. Ja naprawiałem 17-50 2 lata temu, nie działał pierścień ogniskowej, guma wyciągnięta, luzy, itd. Po 3 dniach dostałem obiektyw i gdyby nie numer seryjny to nie uwierzyłbym że obiektyw jest mój. Szkła wyczyszczone idealnie, na gumach zero śladu użytkowania, działał jak nowy. Może to dlatego, że zaniosłem osobiście :)
Lub serwisanci przeszli na emeryturę ;-) Ze wszystkimi serwisami tak bywa, jeden jest super zadowolony inny odwrotnie.