Zobacz pełną wersję : Problem z działaniem komputera podczas obróbek
Witam,
Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł
flipflap
16-10-2014, 02:44
Witam,
Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
Pozdrawiam,
Paweł
8 GB ramu to malutko. Minimum 16 dla CC a jak masz cos jeszcze powlaczane to potrzebujesz jeszcze wiecej. Przy PS CC kazdy bit z 16 jest uzywany. Ja mam Intel I7-4770@3.4 GHz z 32 RAM - DH87MC motherboard - i wszystko smiga bezproblemowo. Czesto gesto pracuje jednoczesnie na Photoshop, Lightroom, Premiere, After Effects i zadnych problemow. Ostatnio patrzylem na Gigbyte motherboard - GA-990FXA z i7-4930K procesor.i tez calkiem niezle wygladal ten zestaw.
Wygląda na to że powoli dysk się "kończy" i należy pomyśleć o jego zmianie. A jeżeli będziesz ją robił (tę zmianę) to już tylko na SSD. Tutaj (http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jaki_dysk_ssd_kupic_test_100_dyskow_ssd_i_polecane _dyski_ssd_2014?page=0,30) znajdziesz kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych. Co do pamięci operacyjnej to im więcej tym lepiej i na pewno powyżej 8GB. Ja działam na Mac mini z 16GB RAM w wersji z najmocniejszym prockiem Intel Core i7 2,6 GHz (nie jestem pewien konkretnego modelu ale chyba jest to i7-3720QM) oraz dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB i korzystając z najnowszej wersji LR i/lub DPP nie mam się za bardzo do czego przyczepić.
Wygląda na to że powoli dysk się "kończy" i należy pomyśleć o jego zmianie. A jeżeli będziesz ją robił (tę zmianę) to już tylko na SSD. Tutaj (http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jaki_dysk_ssd_kupic_test_100_dyskow_ssd_i_polecane _dyski_ssd_2014?page=0,30) znajdziesz kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych. Co do pamięci operacyjnej to im więcej tym lepiej i na pewno powyżej 8GB. Ja działam na Mac mini z 16GB RAM w wersji z najmocniejszym prockiem Intel Core i7 2,6 GHz (nie jestem pewien konkretnego modelu ale chyba jest to i7-3720QM) oraz dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB i korzystając z najnowszej wersji LR i/lub DPP nie mam się za bardzo do czego przyczepić.
Ciekaw jestem jak wypada taki "miniacz" w stosunku do retiny 15 np. Mowa o podobnych parametrach :)
--- Kolejny post ---
Witam,
Pozdrawiam,
Paweł
Wyglada to dokladnie na padajacy dysk. Zrob testy jakimis programami dyskowymi. Lepiej od razy wymienic niz ryzykowac katastrofe.
Druga rzecz to moze byc jakis problem z LR/PS lub samym systemem. Tez warto sprawdzic. Jesli objawy wystepuja tez w innych sytuacjach niz LR/PS to mamy odpowiedz.
Jakieś 3 miesiące temu nabyłem dysk SSD 120 czy 128 giga Crucial, jeśli dobrze pamiętam M500 pod system, do tego mam dwa dyski "talerzowe".
Szybkość zabaw ze zdjęciami zauważalnie wzrosła, nie piszę już o szybkości startu systemu i instalacji na dysku SSD programów, dla przykładu podam tylko, że instalacja Windy 7 trwała na klasycznym dysku ok. 1 godziny w porywach do 1,5, a na SSD trwało to ok. 15 minut !!! (mierzyłem stoperem ;)). Sam start systemu trwa ok. 5 razy krócej niż kiedyś.
RAMu ma 8GB i wyłączony plik stronicowania, bawię się zazwyczaj tiff-ami na Lr i PS, do tego DPP - nigdy mi system nie zawołał, że mam mało RAMu !!!
Największa zwiecha jest w momencie importu fot do Lr, po kliknięciu Importuj, jest widoczne zwolnienie, ale i tak jest szybciej niż kiedyś ;)
DPP produkuje TIFF-a podobnie jak kiedyś, ale tu chyba tylko procesor wtedy działa - nie wiem na ile to zależy od procesora, a na ile od DPP.
Dane trzymam na dyskach "talerzowych", a na SSD system + programy + pliki, nad którymi aktualnie pracuję.
Jeśli zamierzasz kupić SSD to sugeruję od razu dołożyć parę gorszy i kupić co najmniej ponad 200 giga (ja żałuję, że nie dołożyłem).
Co do dysków talerzowych to bardzo ważne jest, szczególnie jeśli masz na nich duży ruch (częste usuwanie, kopiowanie, itd.) by regularnie je defragmentować - to realnie pomaga i wpływa na wydajność.
U ciebie pawlack problem może być też to, że masz zintegrowaną grafikę, bo wg mojej wiedzy Lr czy PS przy obróbce może wykorzystywać moc obliczeniową karty graficznej - u mnie w ustawieniach PS karta się pojawia i mogę coś tam ustawiać, mimo, że nigdy tego nie robiłem.
Możesz też sobie ściągnąć jakiś program do diagnostyki kompa - jest cała masa tego (trzeba tylko uważać, by Ci jakiegoś g...a nie zainstalowało przy okazji) i wtedy może to pomóc w zdiagnozowaniu "wąskiego gardła".
... Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają....
Jeśli wcześniej tak nie miałeś to proponuję zacząć od wymiany kabla SATA (o ile przez taki masz podpięty dysk). Padające kable (zwłaszcza te zwykłe czerwone) to norma. Daje to objawy m.in. zawiechy podczas odczytu/zapisu większych plików z dysku, znikające dyski itp.
Ciekaw jestem jak wypada taki "miniacz" w stosunku do retiny 15 np. Mowa o podobnych parametrach :)
Kupiłem sobie pewien benchmark i tak to wygląda jeżeli chodzi o mojego Mac mini:
Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/1016277)
Benchmark został zrobiony w trybie 64-bit Multi-Core.
W porównaniu do różnych modeli MacBook Pro z Retiną:
MacBook Pro (Retina) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/154860?baseline=1016277)
MacBook Pro (15-inch Retina Early 2013) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/275144?baseline=1016277)
MacBook Pro (15-inch Retina Late 2013) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/378668?baseline=1016277)
MacBook Pro (15-inch Retina Mid 2014) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/1008820?baseline=1016277)
MacBook Pro (15-inch Retina Mid 2014) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/894772?baseline=1016277) (najnowsza i najmocniejsza wersja MacBook Pro)
Ja mam w trzyletnim laptopie 8GB ramu, procesor i5 2,4GHz i grafikę GT540M i da się na tym bez większych problemów pracować w Lightroomie i Photoshopie, jedyne zwiechy mam przy obróbce dużych panoram w Autopano :) Polecam zamiast napędu wrzucić dysk SSD, ja coś takiego planuję zrobić, bo napędu i tak nie używam, a wiem co taki dysk potrafi zdziałać - cuda.
Myślę że u Ciebie wąskim gardłem jest zintegrowany układ graficzny, przy dedykowanych jest odczuwalna zmiana mocy obliczeniowej przy obróbce grafiki.
Ściągnij sobie program HD Tune > HD Tune website (http://www.hdtune.com/) i przetestuj wydajność dysku, dodatkowo możesz sprawdzić czy nie ma bad sektorów oraz czy S.M.A.R.T. nie wywala żadnych błędów.
flipflap, dobrze ale jaki jest wpływ takiego "wysiłku" dysku twardego na brak RAMu który wymieniłeś ?
Dodam że największe opóźnienia mają miejsce w Lightroomie gdy przeglądam kilka GB zdjęć - nie na miniaturkach tylko każde zdjęcie po kolei w dużym oknie. Po przewinięciu ok. 20 zdjęć ma miejsce 1 lub 2-minutowa zwiecha i słychać wysiłek dysku.
Co do teorii kończenia się dysku to chyba prędzej, ale z drugiej strony nie wiem czy ma on 3 lata za sobą. Kupiłem jako nowy 3 lata temu. Jak wrócę do domu to przeskanuję jakimś programem do testu HDD i zdefragmentuję - przyznam że nie robiłem tego jeszcze.
mkamelg, pracując wyłącznie na SSD, i7 i sporej ilości RAMu też raczej nie miałbym się do czego przyczepić. Nie jest to odpowiedź bo masz i lepszy dysk i więcej RAMu - siłą rzeczy musi działać dobrze.
Problemy z oprogramowaniem póki co możemy wykluczyć, ewidentnie czuć tu wadę hardware :D
tlustyx Serio kabel ? :roll:
Jeszcze co do laptopa na którym miałbym pracować, na co zwracać największą uwagę ? Procesor w miarę, karta w miarę, duużo RAMu i coś poza tym ?
FOTO-PAN
19-10-2014, 23:31
najczęściej za zamulanie odpowiada wolny dysk hdd wiec najlepiej laptop z ssd
filemoon
20-10-2014, 08:09
Ssd morzesz wrzucic tez do komputera stacjonarnego.
filemoon to wiem.
Co do laptopów, SSD 128 + 1TB HDD czy tylko SSD a większy ? Jak to się przekłada na szybkość w praktyce ?
Osobiście polecam SSD jak największy - problem tu jednak jest cena, gdyż w cenie SSD 128 G kupisz pewnie ok. 1 T HDD.
andrew84
20-10-2014, 14:18
flipflap, dobrze ale jaki jest wpływ takiego "wysiłku" dysku twardego na brak RAMu który wymieniłeś ?
Dodam że największe opóźnienia mają miejsce w Lightroomie gdy przeglądam kilka GB zdjęć - nie na miniaturkach tylko każde zdjęcie po kolei w dużym oknie. Po przewinięciu ok. 20 zdjęć ma miejsce 1 lub 2-minutowa zwiecha i słychać wysiłek dysku.
A może to kwestia ustawień podglądów w LR?
FOTO-PAN
20-10-2014, 15:01
ja mam laptopa msi gt780 procek i5 ram 8gb grafika gtx560m dysk systemowy ssd 120gb najtańszy na rynku Goodram Ssd C40 120Gb Sata Iii 2,5 Retail (SSDPR-C40-120) - Opinie i ceny na Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/30670942#mh=00dPrN6mi7wDcgsbwE5065W0ni_IjBrVPWFheY DVCcVtImYJ_hr5N-FOKSDo-9RYjSspIiFOcenlNS_VYk0iGZhwV4BtkO0PtL0) drugi 500gb 7200obr wszystko zasuwa jak trzeba żadnych zacięć czy coś takiego, system startuję w 15 sekund i gotowy do pracy
A jaki system operacyjny? Bo np. Win8 potrafi obciążać dysk do 100% - bo tak. I właśnie takie zwiechy są typowe. W 8.1 jest już lepiej.
System to Windows 7, czy to może być powód tych zawieszek ?
FOTO-PAN, zapoznałem się.
FOTO-PAN
20-10-2014, 21:02
miałem najpierw windows 7 64bit potem zaktualizowałem go do 8 a teraz mam 8.1 64bit na ssd każdy system śmigał mi aż miło
FOTO-PAN Domyślam się, masz ogólnie lepszy zestaw więc dziwiłbym się gdyby tak nie było. Interesuje mnie co w moim przypadku jest przyczyną.
FOTO-PAN
20-10-2014, 21:15
obstawiam wolny hdd może to wersja 5200obrotów ?
--- Kolejny post ---
zrób to i sam system Ci pokarze który element w kompie jest najwolniejszy http://www.centrumxp.pl/Windows7/2058,Klasyfikacja-systemu.aspx
Zazdroszczę Wam:
wciągać co chwilę setki fotek do przegladania/obróbki,no no fotografujecie ostro :lol: .
Ja mam tylko i5 1 12GB RAM.jednoczesnie chodzace PS ,LR i drobniejsze programy nie spowalniają pracy sprzetu.
Acer V3-571G
System to Windows 7, czy to może być powód tych zawieszek ?
Otwórz task managera i popatrz co ci tak na prawdę muli. Co ram zżera a co użycie dysku.
Też obstawiam wolny dysk z małym cachem. W pewnym momencie dysk mówi stop - muszę sobie wszystko poukładać zanim dalej się ruszę ;-)
Neferkare
24-10-2014, 20:59
Witam!
Moim zdaniem problemem jest tyko i wyłącznie słaba grafika. Zintegrowane biorą pamięć z RAMu (sprawdź w BIOSie ile masz przydzielone), dodatkowo soft zżera przy obróbce wysokiej rozdzielczości całą resztę ,a brak pamięci system uzupełnia plikiem wymiany. Plik wymiany ( pamięć wirtualna) to nic innego tylko zapisywanie danych na dysku (sprawdź jak masz ustawioną wielkość pliku wymiany, bo jeśli i ten jest za mały to powoduje to dodatkowe opóźnienia). Siłą rzeczy dysk musi szaleć powodując zwiechy i mulenie. Jeśli do tego dysk jest powolny (5200 rpm i mały cache) to zwiechy trwają dość długo. Ot i cała tajemnica - moim skromnym zdaniem.
Co ja bym zrobił - sprawdził ilość RAMu przydzielone grafice, zwiększył wielkość pliku wymiany - choć uważam, że to niewiele da.
Jak na moj gust to autor ma problem albo z dyskiem albo z kablem.
flipflap
26-10-2014, 00:22
Neferkare ma dracje. Zobacz ile ramu jest przydzielone w Bios. Reszta to co koedzy wspominali.
Neferkare
26-10-2014, 12:10
Witam!
Gdyby to był problem z kablem lub dyskiem, to system muliłby cały czas, a nie tylko przy obróbce zdjęć wysokiej rozdzielczości, gdy zapotrzebowanie na zasoby jest ekstremalnie wysokie
pozdra - Tomek
Witam!
Gdyby to był problem z kablem lub dyskiem, to system muliłby cały czas, a nie tylko przy obróbce zdjęć wysokiej rozdzielczości, ...
I tu się mylisz. Bo jeżeli jest to wina kabla od dysku na którym mamy fotki, a nie system, to zamula przy odczycie/zapisie tych właśnie plików, a sam system śmiga bez problemu.
Wiem bo sam to przerabiałem już kilka razy np. zgrywam zdjęcia z karty na dysk i co powiedzmy 10 zdjęcia zacinka - zdjęcia zgrywa się minutę (gdy normalnie 1-2s). Gdy otworzę okno ze zdjęciami to przy każdej przycince u góry w pasku ścieżki przesuwa się zielony pasek, gdy dojdzie do końca, zdjęcia znów zgrywają się normalnie i tak co chwile. Poza tym znikające dyski, pliki itp. Po wymianie kabla problemy znikają, pliki się odnajdują i taka do następnego razu. Kupiłem właśnie żółte kable, zobaczę jak będzie.
Ja na pierwszy ogien sprawdzilbym status SMART. Jesli dysk pada na 100% bedzie tam jakis kwiatek.
Instalowanie SSD to dobry pomysl ale z C2D i przecientnym chipsetem plyty to jak instalacja V12 w polonezie na gazie.
Moja rada, ogarnij smart'a i zacznij odkladac na nowego kompa.
marcin_g
11-11-2014, 23:53
To nie musi być dysk ani kable. Możliwe że zasilanie jest zbyt słabe i nie podaje odpowiedniego napięcia. Zacząłbym od zasilania, później zaktualizował bios i dopiero sprawdzał dyski i kable.
To nie musi być dysk ani kable. Możliwe że zasilanie jest zbyt słabe i nie podaje odpowiedniego napięcia. Zacząłbym od zasilania, później zaktualizował bios i dopiero sprawdzał dyski i kable.
Nie mowisz chyba powaznie. Stary zastanow sie nad tym co napisales :)
RobertON
12-11-2014, 12:27
Co post to inna rada - od napięcia po dyski.
SSD to drugie życie dla starego kompa, ale nie zawsze to wystarczy jak RAM-u zabraknie, a chipset nie najnowszy.
Procesor nie jest zbyt żwawy.
http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/intel-pentium-g840
Może wpierw należy spróbować programów diagnostycznych i za pomocą benchmarków spróbować okreslić "słabe" miejsce kompa.
Można określić wydajność prawie każdego elementu składowego... :) ... i zbierać na nowy sprzęt.
adam1004a
12-11-2014, 12:38
mam podobny konfig tyle, że grafe gtx 260 i 16gb ram i SSD (na nim winde i soft)- procek praktycznie identyczny - 2 jaja. Co do zmiany na laptopa i5 - bez sensu, nic to nie zmieni, z tego co wiem one też są 2 jajowe.
pytanie jakie raw-y ładujesz?
ja jak ładuje raw z 40D, 350D lub 5Dc to jest luzik, responsywność sytemu jest wysoka, jednak jak ładuje raw z 70D to już jest gorzej, trzeba swoje odczekać.
raw z 40D, 350D, 5D mogę przeglądać jak jpg, szybko się renderują natomiast z 70D jest lekka zwiecha, pixeloza i pojawia się obraz. Wdaje mi się, że jest to kwestia proca. Lepiej dołóż do swojego kompa jakąś i5 2500K, nie chodzą teraz ultra drogo i deka ram-u.
A ja bym skorzystał z tematu i zapytał fachowców jaki komputer najlepiej zakupić pod obrabianie zdjęć ? Nie znam się za dobrze na sprzecie a chciałbym kupić jakis dobry zestaw zeby miec na czym pracowac/uczyc/rozwijac sie zeby nie muliło. Chcodzi mi o mocny procesor , dobra karte graficzna, odpowiednią ilość ramu i dysk czy też jak czytam dwa dyski ( jeden pod system drugi pod dane)
Czy sa może gdzieś jakieś gotowe zestawy czy lepiej poskładać samemu ?
Grafika dowolna procek 4-6-8 rdzeni ram 16-32gb ssd na system i temp lightrooma hdd na zdjecia, porzadna plyta i zasilacz do tego dobry monitor eizo i juz .....
Dzieki,
A porządna płyta to jaka ? Ile trzeba na taki zestawik wydać oprócz monitora oczywiscie ?
RobertON
12-11-2014, 23:21
A porządna płyta to jaka ? Ile trzeba na taki zestawik wydać oprócz monitora oczywiscie ?
Proszę oto gotowce:
Jaki komputer kupić? Zestawy komputerowe na Sierpień 2014 | PurePC.pl (http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpie n_2014)
http://www.purepc.pl/o_serwisie/jaki_komputer_kupic_aktualizacja_zestawow_na_pazdz iernik_2014
Kierunek to dobre CPU np. Intel Core i7-4790K BOX, za to grafika nie ma wielkiego znaczenia, może być z "dolnej półki".
Zestaw powinien się zamknąć 3000-3500, za naprawdę mocną maszynę, ale bez monitora.
Bardzo dziekuję, juz mam o czym myslec ;]
jan pawlak
13-11-2014, 07:50
Są 3 wyraźnie różne cykle pracy z plikami w programach graficznych.
1.
Wczytanie pliku z dysku do pamięci operacyjnej
2.
Praca programów graficznych na plikach które są w pamięci operacyjnej
3.
Wczytanie pliku z pamięci operacyjnej na dysk
Jeśli pliki otwierają się i zamykają powoli ale praca z nimi jest rozsądnie szybka to masz kłopot z dyskiem.
Jeśli we wszystkich 3 cyklach jest wolno to masz kłopot z pamięcią karty, kompa
jp
PS
Mam nadzieję, że sprawdziłeś/oczyściłeś jakimś programem rejestr
Mam nadzieję, że sprawdziłeś/oczyściłeś jakimś programem rejestr
czyszczenie rejestru nic nie da. Na 200 000 kluczy usunie 4000. Jedynie co mozna zrobic w ten sposob to destabilizowac system. Inne gusla jak zmiane priorytetu cpu tez bym odpuscil :)
Jesli chcesz mozesz przeinstalowac windowsa i zobaczyc czy problem nadal wystepuje.
Co kupic? Minimum 4 rdzenie intela, jesli duzo siedzisz w PS grafe nvidii z cuda.
Ram minimum 16gb. Dobre plyty robi asus, dyski ssd samsung (nie kupuj 128 bo sa lipne 265 to rozsadne minimum).
Nie zaluj kasy na dobry zasilacz, kupisz tani mozesz (ale nie musisz) miec problemy w przyszlosci z restartami. Dodatkowo przy smierci koles moze pociagnac ze soba polowe zestawu.
Poczytaj o ustawieniach windowsa przy ssd, nie wszystkie opcje dzialaja wtedy na jego korzysc.
Co do monitora nie bede sie wypowiadal, bo normalnie lamie temat. Na szczescie chlopaki na forum dobrze go ogarniaja.
Good luck.
U mnie jest tak:
Płyta główna - ASUS P8H61-M LE
Procesor - Intel Pentium G850 2.9 GHz
RAM - Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) - 2 x 4 GB
Grafika Gainward GTS450 CUDA 512MB DDR5 128bitChieftec CTG-500-80P bulk
Napęd optyczny Sony AD-7280S-0B
za powyższe w lutym 2012 zapłaciłem ok. 1250 PLN.
2 dyski SATA (magazyny, tradycyjne dyski)
1 dysk SSD pod system ten, o którym pisałem, tj. CRUCIAL M500 DYSK SSD 120GB 2.5" SATA3 CT120M500SSD1
Do tego jeszcze podpowiem, że dużo pomogli mi użytkownicy tego forum:
Forum Komputerowe ForumPC.pl (http://www.forumpc.pl/), a dokładnie tu jest taki wątek, co można pytać Zestawy komputerowe - Forum Komputerowe ForumPC.pl (http://www.forumpc.pl/forum/90-zestawy-komputerowe/)
Forum jest "sponsorowane" przez morele, ale to nie przeszkadza, bo ja część rzeczy kupiłem w różnych miejscach.
Ponadto posiłkowałem się też tą stroną Strona główna - infoBIT.pl - testy sprzętu komputerowego, recenzje oprogramowania, porady (http://infobit.pl/)
Działa to bardzo płynnie i nie mam potrzeby zmieniać, mam to od ok. roku, z tym, że dysk SSD od paru miesięcy.
Jedyne co mi teraz brakuje to USB 3.0 w płycie, bo ma dysk zewnętrzny taki i nie w pełni mogę go wykorzystać
Aha i zasilacz jest bardzo ważny, stary jakiś noname spalił mi kiedyś grafikę i płytę główną
Jeśli mozna zapytac. Co sądzicie o takim zestawie pod obróbke ?
PROWORX Enthusiast DT12 GT35 Desktop PCs kaufen bei Saturn (http://www.saturn.at/mcs/product/PROWORX-Enthusiast-DT12-GT35,90452,384067,1755057.html?langId=-15#technische-daten)
Typowy gaming pc, nada sie :)
Jeszcze jedno pytanie co do RAMu. Czy odczuje roznice pomiedzy 8 a 16 GB Ramu ??
Mam 8 i wyłączony plik stronicowania - nigdy nie miałem komunikatu, że za mało RAM-u.
Windows 7 Enterpise
Musiałem doczytać, czym jest owy "plik stronicowania". Natknąłem sie wlasnie na opinie ze Photoshop nie wystartuje bez tego pliku. Prawda to ?
Załózmy wiec ze mam 8 Gb ramu i nie wylaczam pliku stronicowania bo nie wien za bardzo co to jest. Jaka wtedy jest roznica pomiedzy 8 a 16 GB ram ?
Przemek_PC
16-01-2015, 17:18
Zadna.
Edit:
Przepraszam, jest roznica. 8GB mniej miejsca na dysku gdzie zloklizowany jest plik wymiany.
Nie ruszaj pliku wymiany. Wylaczyc go mozesz ale przy 8GB to raczej zly pomysl. Sam mam 16GB i swap'a ustawionego na sztywno.
Skoro to zły pomysł to dlaczego nigdy tego nie odczułem?
Dodam że mniej więcej rok temu doczytałem dlaczego wyłączyć ;)
Skoro to zły pomysł to dlaczego nigdy tego nie odczułem?
Bo miałeś farta i nie trafiłeś akurat takiej sytuacji, że był on niezbędny. Windoza jest tak zbudowana, że plik wymiany powinien być jednak włączony, bo choć to mało prawdopodobne, ale jednak ram może się skończyć i wtedy od razu masz freeza. Sam mam kompa z procem i7 i 16gb ramu, ale jednak pliku wymiany nie wyłączam.
To się podziel, bo oprócz zwolnienia miejsca na dysku nie widzę ani jednego powodu, dla którego dobrze jest wyłączyć plik wymiany.
To się podziel, bo oprócz zwolnienia miejsca na dysku nie widzę ani jednego powodu, dla którego dobrze jest wyłączyć plik wymiany.
Bo miałeś farta i nie trafiłeś akurat takiej sytuacji, że był on niezbędny. Windoza jest tak zbudowana, że plik wymiany powinien być jednak włączony, bo choć to mało prawdopodobne, ale jednak ram może się skończyć i wtedy od razu masz freeza. Sam mam kompa z procem i7 i 16gb ramu, ale jednak pliku wymiany nie wyłączam.
Tak samo jak RAM może się skończyć plik wymiany. To tylko tani sposób powiększenia RAM, przy wolnych dyskach talerzowych wydajność spadała dramatycznie (fragmentacja), przy ssd nie jest źle. Kwestia tylko aktualnych cen - dwa lata temu przy dwa razy niższej cenie RAM brałbym RAM ile wejdzie na płytę, teraz może wolałbym kupić większy dysk SSD. To indywidualna sprawa ile GB jest przetwarzane przez aplikację - niektóre mogą mieć problemy bez pliku wymiany.
SSD mam ponad 2 lata, plik wymiany ustawiony na 0MB, dodatkowo wszystkie katalogi TEMP przeniesione do RAM (przez ramdisk). To oczywiście najszybsza możliwa konfiguracja (no może poza SSD w RAID).
Wszystko może się skończyć łącznie z napięciem w sieci ;-) A tak na serio, to najlepsze ustawienia dla swapa to ilość mb ram x 1,5 i ustawić to sobie na HDD. Jak komuś szkoda (przy 32Gb RAM to będzie niecałe 50Gb na HDD) to może wyłączyć. Naprawde tak macie krucho z przestrzenią dyskową, że szkoda Wam tych paru GB ? :))
Już teraz nie znajdę tego samego źródła, w oparciu o które poczyniłem takie kroki, ale i tak jest cała masa informacji w tym temacie, np.
Board - FrazPC.pl - Wyłączenie "swap", ma to sens? (http://www.frazpc.pl/b/290212)
Plik stronicowania już niepotrzebny! (http://7pl.info/plik-stronicowania-juz-niepotrzebny.html)
Wyłączenie pliku wymiany (SWAP) Przyspieszanie Tweaks.pl (http://www.tweaks.pl/wylaczenie-pliku-wymiany-swap/)
Plik stronicowania w Windows 7, a 8GB ram - Forum PCLab.pl (http://forum.pclab.pl/topic/755243-Plik-stronicowania-w-Windows-7-a-8GB-ram/)
Podaję tylko przykłady.
Nikogo do niczego nie namawiam, róbta co chceta ;)
Co sadzicie Panowie o takim sprzecie pod obrobke foto i video:
Procesor: CORE I5 4590 3.3GHz LGA1150 BOX
Płyta: GIGABYTE GA-B85M-D2V B85 LGA1150 Matx
RAM: GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11
Dysk na system: SSD INTEL 520 120 GB
Dysk na dane: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003 SATA III
Grafika: GIGABYTE GeForce GTX 750 1024MB/128bit DVI/HDMI PCI-E (1137/5000) (wer.OC - OverClock) 64MB
Styknie czy lepiej lepszy procek ? Np. CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 BOX - Tyle ze roznica w cenie to 4 stówy, i nie wiem czy warto doplacac.
Z góry dzieki za jakies podpowiedzi
Podaję tylko przykłady.
Weź tylko pod uwagę, że na forach komputerowych wypowiadają się głównie dzieci neo;)
Ja informatykiem nie jestem, nie znam budowy jądra Windowsa, ale moi znajomi, informatycy, w wyraźny i stanowczy sposób odwiedli mnie od pomysłu pozbycia się swapu. Przy obecnych dyskach swap nie jest żadnym problemem.
Weź tylko pod uwagę, że na forach komputerowych wypowiadają się głównie dzieci neo;)
Ja informatykiem nie jestem, nie znam budowy jądra Windowsa, ale moi znajomi, informatycy, w wyraźny i stanowczy sposób odwiedli mnie od pomysłu pozbycia się swapu. Przy obecnych dyskach swap nie jest żadnym problemem.
Parafrazując "Nie znam się, ale znam kogoś kto się zna". Jeżeli ciebie nie przekonuje, że od wielu lat taka konfiguracja nie sprawia problemów to ok, ale nie uprawiaj krucjaty, jeżeli sam przyznajesz, że nie jest to twoja dziedzina.
Kolega wybrał dysk 120GB więc stosując staromodne zalecenia o wielkości pliku wymiany wyjdzie, że trzeba przeznaczyć na swapa 10-15% dysku. Dla mnie to marnotrawstwo. Jak już musi to niech ustawi minimalną wartość, a w razie potrzeby go zwiększy.
Już teraz nie znajdę tego samego źródła, w oparciu o które poczyniłem takie kroki, ale i tak jest cała masa informacji w tym temacie, np.
Board - FrazPC.pl - Wyłączenie "swap", ma to sens? (http://www.frazpc.pl/b/290212)
Plik stronicowania już niepotrzebny! (http://7pl.info/plik-stronicowania-juz-niepotrzebny.html)
Wyłączenie pliku wymiany (SWAP) Przyspieszanie Tweaks.pl (http://www.tweaks.pl/wylaczenie-pliku-wymiany-swap/)
Plik stronicowania w Windows 7, a 8GB ram - Forum PCLab.pl (http://forum.pclab.pl/topic/755243-Plik-stronicowania-w-Windows-7-a-8GB-ram/)
Podaję tylko przykłady.
Nikogo do niczego nie namawiam, róbta co chceta ;)
Podałeś linki do forów, bloga (a to wiadomo jak z wiarygodnością jest) i jakiegoś artykułu, z którego treści wynika, że autor nie do kończa wie do czego służy i jak działa mechanizm stronicowania pamięci. Ludzie mają błędne skojarzenia pliku wymiany z chrzęszczeniem po dysku gdy przełączamy aplikację, wyniesione ze starych czasów. Tak, to ma miejsce gdy pamięci operacyjnej jest za mało w stosunku do aktualnych potrzeb. Jeśli nie ma jej za mało to system operacyjny i tak nie zrzuci do pliku wymiany stron zawieających kod czy dane które zaalokowały działające procesy. Za to zrzuci te strony, które nie są potrzebne zwalniając miejsce w pamięci operacyjnej choćby na to aby więcej miejsca mogły zająć bufory do obsługi systemu plików na dyskach twardych. Może to spowodować wrażenie sprawniejszego, szybszego działania systemu.
To jak koledzy, bedzie taki zestaw czy coś byście zmienili ??
Przemek_PC
18-01-2015, 22:31
Odpuscilbym grafike gtx750, wzial i7 z literka K i korzystal z grafiki wbudowanej.
Co sadzicie Panowie o takim sprzecie pod obrobke foto i video:
Procesor: CORE I5 4590 3.3GHz LGA1150 BOX
Płyta: GIGABYTE GA-B85M-D2V B85 LGA1150 Matx
RAM: GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11
Dysk na system: SSD INTEL 520 120 GB
Dysk na dane: HDD SEAGATE 1TB ST1000DM003 SATA III
Grafika: GIGABYTE GeForce GTX 750 1024MB/128bit DVI/HDMI PCI-E (1137/5000) (wer.OC - OverClock) 64MB
Styknie czy lepiej lepszy procek ? Np. CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 BOX - Tyle ze roznica w cenie to 4 stówy, i nie wiem czy warto doplacac.
Z góry dzieki za jakies podpowiedzi
Zamiast lepszego procka dorzuć mu lepiej pamięci operacyjnej zwłaszcza że płyta główna na to pozwala:
GIGABYTE - Motherboard, Graphics Card, Notebook, Slate, Mini PC, Server, PC Peripherals and more / GA-B85M-D2V (Rev. 1.1)(Płyty główne,Chipset B85,Socket 1150) / (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b85m-d2vrev_11/specs/)
Czyli zamontuj na płycie głównej dwie kości pamięci GOODRAM DDR3 8192MB PC1600 CL11 i będziesz miał wtedy łącznie 16GB RAM. Przy sprzęcie do m.in. obróbki video nikt się nie ogranicza w tej kwestii, każdy pakuje na maksa.
Przemek_PC
19-01-2015, 00:11
Bez sensu. Mam 8GB ram i bardzo rzadko widze 99% zajetej pamieci za to 100% na wszystkich rdzeniach procesora to widok normalny (obrobka wideo). Pamiec zawsze mozna dolozyc, wymienic procesor to juz straty finansowe.
I badz tu człowieku mądry ;)
Przemek_PC
19-01-2015, 19:16
A jakich programow bedziesz uzywal?
RobertON
21-01-2015, 07:54
Warto pocztytać o zasobożerności PS:
Adobe Photoshop CC 2014 – test. Jaki procesor, ile pamięci operacyjnej i jaki nośnik danych do Photoshopa? :: PCLab.pl (http://pclab.pl/art61474.html)
A jakich programow bedziesz uzywal?
Lightroom
Photoshop
Adobe Premiere Pro
Ja to widze tak:
I7 ew. I5
16gb ram
ssd na system
raid 0 na magazyn
grafa... byle jaka ew. Gf 770 jak chcesz CUDA.
Ja to widze tak:
I7 ew. I5
16gb ram
ssd na system
raid 0 na magazyn
grafa... byle jaka ew. Gf 770 jak chcesz CUDA.
Co to znaczy "raid 0 na magazyn" bo nie rozumiem zupelnie tego ;)
i dlaczego 16 a nie 8 GB RAM ? Pytalem o to wyzej, bo wlasnie sie zastanawiam nad tym.
120 SSd wystarczy ? Zainstalowal bym tam system oczywiscie i Lightrooma, Photoshopa i Adobe Premiere
RobertON
21-01-2015, 21:59
Raid 0 - to spięte dwa dyski "równolegle" = szybsza praca ale mniejsze bezpieczeństwo (pada jeden=pada całość danych), ale w dzisiejszych czasach SSD jest i tak lepsze.
16 GB RAM, bo więcej to lepiej = szybciej
250-256 SSD (2 partycje) jest już w dobrych cenach i do tego jeden HDD na magazyn lub dwa HDD spięte w RAID 1 = wolniejszy zapis, ale zdublowane dane dla bezpieczeństwa (pada jeden, na drugim jest kopia danych).
SSD polecam Samsung EVO. Miałem OCZ 96GB - padł, miałem ADATA - padł. Samsungi na dwóch kompach działają 840/250.
Raid 0 jest ok pod warunkiem reguralnych backupow :) (dobrze, ze mi o tym przypomniales).
RAID 1 nie polecam. Najczęściej do RAIDów kupuje się od razu 2 dyski HDD, które zwykle pochodzą od jednego producenta i często z jednej serii. Jak padnie jeden to często pada też drugi przy okazji, nie jest do końca bezpieczne. Robiłam gruby "riserch" jak najlepiej backupować swoje fotki i wyszło, że tylko napęd HDD niezależny od komputera, tym sposobem odporny na przepięcia i inne ciekawostki które mogą spowodować padnięcie kompa i tym sposobem również backupa.
RobertON
22-01-2015, 16:44
Jak padnie jeden to często pada też drugi przy okazji, nie jest do końca bezpieczne.
Tu akurat mam odmienne zdanie, niby dlaczego ma padać zaraz drugi.
Ale zewnętrzny backup co jakiś czas, też jest dobrym rozwiązaniem.
RAID 1 nie polecam. Najczęściej do RAIDów kupuje się od razu 2 dyski HDD, które zwykle pochodzą od jednego producenta i często z jednej serii. Jak padnie jeden to często pada też drugi przy okazji, nie jest do końca bezpieczne. Robiłam gruby "riserch" jak najlepiej backupować swoje fotki i wyszło, że tylko napęd HDD niezależny od komputera, tym sposobem odporny na przepięcia i inne ciekawostki które mogą spowodować padnięcie kompa i tym sposobem również backupa.
Dokladnie tak jak piszesz. Do raidu kupuje sie nowe dyski jednej serii a nie laczy jakies stare przechodzone padaki. Backup ofc na przenosnym hdd i chmura.
Ja osobiscie wole 2x500gb raid 0 niz 1tb na jednym dysku.
filemoon
01-02-2015, 23:31
Ja osobiscie w swoim serwerku uzywam Raid6. Raid0 chodz szybki to jednak w przypadku uszkodzenia jakiegokolwiek dysku tracimy wszystko.
Na innym serwerku na ktorym trzymam kopie to juz tylko Raid1 (mirror).