Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : (mały) Aparat na wyprawy w góry

K_4
13-10-2014, 21:23
Witam,

Temat stary jak świat. Odświeżam gdyż non stop jakieś nowinki na rynku się pojawiają a ja wciąż nie mogę się zdecydować.
Mianowicie mam 5DMIII i kilka fajnych obiektywów (w opisie), niemniej jednak po kilku poważniejszych wypadach w góry - wymiękłem. Nie rozwijam tej kwestii za bardzo i przechodzę do konkretów:

Mocno zainteresowany jestem aparatem Sony SC-RX1 i pozytywnie podchodzę do jego na stałe zamontowanego 35mm obiektywu, gdyż obecnie C35f/1,4 praktycznie nie zdejmuje z mojego body. Czy ktoś z "landszafciarzy" ma jakieś doświadczenie z takim aparatem? Czy jakieś inne ew. aparaty polecacie w podobnych gabarytach? (nie znam dobrze rynku)

Przez te gabaryty 5DMKIII rzadko mogę pozwolić sobie aby zabrać go na wypady w góry (nie mówie o spacerkach) i od dwóch lat dopiero zrobiłem nim niecałe 2k zdjęć :(

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Ligo
13-10-2014, 21:39
Przymierzając się do sprzętu klasy RX-1 wybrałbym jednak A7/R/S, jako aparat podobny, ale jednak bez porównania uniwersalniejszy. Wybór szkieł do A7 zrobił się teraz ciekawy: wchodzą właśnie na rynek Planar 50/2, Biogon 35/2, czy Tessar 16-35/4 w cenach do przyjęcia. Albo taki rodzynek, prawdopodobnie od Cosiny:
Mitakon 50mm f/0.95 Lens for Sony E Mount MTK50MF095BK B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1072733-REG/mitakon_mtk50mf095bk_50mm_for_0_95_lens.html)
Czyli w plener 16-35/4 i jako uniwersalny Planar 50/2, a może powyższy wynalazek.

Albo jeszcze opcja hardcore: Sigma DP1 Merrill.

K_4
13-10-2014, 22:14
Niestety "odstający" obiektyw przysparza mi sporo problemów podczas "dosięgania" aparatu. Natomiast Sigma DP1 wygląda ciekawie, ale muszę więcej poczytaj na ten temat.

becekpl
13-10-2014, 22:16
dla mnie jedyna opcja poza lustrem sa malpy z serii g
g16 albo g1x calkowicie zaspokoi twoje potrzeby

Diabeł
13-10-2014, 22:22
Dla mnie ostatnio taką alternatywą w góry jest 6D z 35 mm f/2.0 IS. Ostanie poważniejsze wypady (Rysy i Mont Blanc) przemierzyłem właśnie z tym jednym obiektywem

jajo_antipo
13-10-2014, 22:29
Może 40mm 2.8 będzie dla Ciebie odpowiedni. Ogniskowa zbliżona do 35mm a jakość bardzo dobra, tym bardziej że posiadasz 5d III i będzie lekko.

K_4
13-10-2014, 22:43
Dla mnie ostatnio taką alternatywą w góry jest 6D z 35 mm f/2.0 IS. Ostanie poważniejsze wypady (Rysy i Mont Blanc) przemierzyłem właśnie z tym jednym obiektywem

Jak transportowałeś aparat, tzn. czy w plecaku go nosiłeś czy miałeś dodatkowe "nosidełko" gdzieś z przodu. Wybacz pytanie, ale próbowałem patentu z mocowaniem do pasa i szybko wrzuciłem aparat do plecaka.

Ligo
13-10-2014, 22:44
Natomiast Sigma DP1 wygląda ciekawie, ale muszę więcej poczytaj na ten temat.
Myślę, że warto poczytać. Tu masz fajny przykład rozdzielczości matrycy, aczkolwiek w wydaniu obiektywu standardowego, to jest wersji DP2 Merrill:
146003874 photo - Georges Noblet photos at pbase.com (http://www.pbase.com/ianvermeer/image/146003874)
Powinno się otworzyć w pełnej rozdzielczości.

K_4
13-10-2014, 22:52
Myślę, że warto poczytać. Tu masz fajny przykład rozdzielczości matrycy, aczkolwiek w wydaniu obiektywu standardowego, to jest wersji DP2 Merrill:
146003874 photo - Georges Noblet photos at pbase.com (http://www.pbase.com/ianvermeer/image/146003874)
Powinno się otworzyć w pełnej rozdzielczości.

Dzięki, zabieram się za czytanie

Diabeł
13-10-2014, 23:34
Jak transportowałeś aparat, tzn. czy w plecaku go nosiłeś czy miałeś dodatkowe "nosidełko" gdzieś z przodu. Wybacz pytanie, ale próbowałem patentu z mocowaniem do pasa i szybko wrzuciłem aparat do plecaka.
Miałem dodatkowo kaburę Lowe TLZ2 czy jakoś tak podobnie i w zależności od dnia nosiłem na szyi w kaburze lub kabura była w plecaku a aparat na szyi lub aparat przypięty do systemu nośnego plecaka. Mam taki pasek Kata z karabinkami że mogę odpinać tą część która zazwyczaj jest na szyi i aparat przypiąć do czegokolwiek. Taki jak tenKata pasek PL C Strap paski i uchwyty sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Kata-pasek-PL-C-Strap.html) . Zdarzało się że kabura zostawała w namiocie a aparat lądował w plecaku zawinięty w koszulkę. Nie mam jakiegoś stałego rozwiązania. Kiedyś tez próbowałem nosić przy pasku zarówno aparat jak i obiektywy ale zrezygnowałem z tego ciągle coś mi przeszkadzało.

Janusz_K
14-10-2014, 12:06
Do czego ci ten aparat? Oddajesz zdjęcia do National Geographic, czy wrzucasz je na blog. A poważnie, jaka jakość zdjęć jest ci niezbędna, w jaki sposób swoje zdjęcia wykorzystujesz? Chyba to jest podstawowe pytanie przy twoim problemie, bo im większe rzeczywiste potrzeby, tym większy (z reguły) aparat. Musisz mieć stałkę z korpusem, czy wystarczy np. Canon S120?

banan82
14-10-2014, 12:54
A czemu nie fuji jakis? X100s/T albo X-E1 z jedna stalka?

K_4
14-10-2014, 16:36
Do czego ci ten aparat? Oddajesz zdjęcia do National Geographic, czy wrzucasz je na blog. A poważnie, jaka jakość zdjęć jest ci niezbędna, w jaki sposób swoje zdjęcia wykorzystujesz? Chyba to jest podstawowe pytanie przy twoim problemie, bo im większe rzeczywiste potrzeby, tym większy (z reguły) aparat. Musisz mieć stałkę z korpusem, czy wystarczy np. Canon S120?

Nie oddaję zdjęć do NG - niestety :)
Zdjęcia robię podczas wspólnych wypadów z przyjaciółmi i najczęściej lądują one na blogach i do prywatnych kolekcji. Wielu z Was stwierdzi, że jest to przerost formy nad treścią, ale przyzwyczaiłem się do jakości jaką daje mi 5DMIII i nie chcę iść na mocne kompromisy. Jak pisałem na początku, technologia miniaturyzacji idzie do przodu więc dlaczego miałbym z niej nie skorzystać?

Z dotychczasowych przeglądów i sugestii od forumowiczów, sprzęt Sony (A7 i RX1) "teoretycznie" powinno zaspokoić moje potrzeby i przy okazji ego :)

--- Kolejny post ---

A czemu nie fuji jakis? X100s/T albo X-E1 z jedna stalka?

W weekend jestem umówiony ze znajomym, który ma X100. Zrobię własnoręcznie kilka zdjęć gdyż nie ma to jak dotknąć, pomacać i stwierdzić czy aparat człowiekowi odpowiada. Jak mam wydać kilk tys. zł wolę dokonać trafnego wyboru.

koraf
14-10-2014, 18:33
K_4 mam bardzo podobny problem do Twojego, również szukam czegoś co mogłoby zastąpić w górach , w podróży 5dIII+zestaw canon/zeiss, bez tragicznego pogorszenia jakości. Testowałem OMD-EM5 +stałki olka i odpuściłem nie ta jakość IQ :(. Obecnie jestem na etapie rozważań nad: Sony S7R+ Metabones IV+zestaw szkieł, który mam. Sony ma bardzo dobrą matrycę i wg tego co wyczytałem, i zobaczyłem (bez testów praktycznych) bardzo fajną DR lepszą od 5dIII, ale niestety jako pierwszy aparat nie uniknął kliku wpadek ;). Odpuszczam sobie APS-C w postaci fujifilm x100/T lub XE-1, wg porównań, które znam nie zastąpi IQ z Sony S7R lub nawet 5dIII.

damianko
14-10-2014, 19:56
Tylko za A7 wcale nie jest jakiś super mały...

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Ligo
14-10-2014, 20:12
W wędrówkach bardziej chodzi o wagę, niż o gabaryty.
A tu A7 jest dokładnie dwa razy lżejsza od 5D3.
Jeśli się upierać przy matrycy małoobrazkowej, to specjalnie nie ma wyboru, no bo co zostaje? Jedynie Leica.

K_4
14-10-2014, 20:44
K_4 mam bardzo podobny problem do Twojego, również szukam czegoś co mogłoby zastąpić w górach , w podróży 5dIII+zestaw canon/zeiss, bez tragicznego pogorszenia jakości. Testowałem OMD-EM5 +stałki olka i odpuściłem nie ta jakość IQ :(. Obecnie jestem na etapie rozważań nad: Sony S7R+ Metabones IV+zestaw szkieł, który mam. Sony ma bardzo dobrą matrycę i wg tego co wyczytałem, i zobaczyłem (bez testów praktycznych) bardzo fajną DR lepszą od 5dIII, ale niestety jako pierwszy aparat nie uniknął kliku wpadek ;). Odpuszczam sobie APS-C w postaci fujifilm x100/T lub XE-1, wg porównań, które znam nie zastąpi IQ z Sony S7R lub nawet 5dIII.

Cieszę się, że nie jestem sam z takim problemem. Również coraz bardziej zbliżam się do Sony. Jedynie walczę z myślami czy RX1 z wbudowanym obiektywem 35mm (jak dla mnie git) czy A7R

@Ligo
Niestety Leica odpada ze względu na cenę.

Ligo
14-10-2014, 22:47
Niestety Leica odpada
Przemyśl to, bo wiesz... czerowna kropka nie wiedzieć czemu wpływa bardzo pozytywnie na wspomniane "ego".;)

Nie tylko Wy dwaj macie ten problem. Chyba każdy chciałby mieć maksymalną jakość i minimalny garb.

mkamelg
14-10-2014, 22:52
Zdjęcia robię podczas wspólnych wypadów z przyjaciółmi i najczęściej lądują one na blogach i do prywatnych kolekcji. Wielu z Was stwierdzi, że jest to przerost formy nad treścią, ale przyzwyczaiłem się do jakości jaką daje mi 5DMIII i nie chcę iść na mocne kompromisy. Jak pisałem na początku, technologia miniaturyzacji idzie do przodu więc dlaczego miałbym z niej nie skorzystać?

No to jeszcze odpowiedz sobie sam na pytanie w jakim formacie robisz zdjęcia - czy bezpośrednio w JPEG, czy w RAW a może RAW+JPEG?

5D Mark III (http://www.techradar.com/au/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/canon-5d-mark-iii-1074186/review/6#articleContent)

RX1 (http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/compact-cameras/sony-rx1-1096527/review/4#articleContent)

A7R (http://www.techradar.com/au/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/sony-alpha-a7r-1189943/review/5#articleContent)

A7 (http://www.techradar.com/au/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/sony-alpha-a7-1189941/review/5#articleContent)

Bo w przypadku robienia zdjęć bezpośrednio w JPEG lepiej od razu zapomnieć o RX1 i A7R.

K_4
14-10-2014, 23:42
Przemyśl to, bo wiesz... czerowna kropka nie wiedzieć czemu wpływa bardzo pozytywnie na wspomniane "ego".;)

ano wpływa :D

--- Kolejny post ---

No to jeszcze odpowiedz sobie sam na pytanie w jakim formacie robisz zdjęcia - czy bezpośrednio w JPEG, czy w RAW a może RAW+JPEG?
Bo w przypadku robienia zdjęć bezpośrednio w JPEG lepiej od razu zapomnieć o RX1 i A7R.

Zdjęcia robię głównie do RAW (+ JPEG na kartę eyefi aby łatwo na tablet zdjęcia przerzucać) . Czy aż tak słabe JPEGi wychodzą z Sony?

Ligo
15-10-2014, 01:24
Eee tam... Nie znam się na wykresach i tabelkach. Bardziej ufam swoim oczom.
Oprócz Canona (i innych) użytkuję też A55 i R1, które mają u mnie dożywocie.
W obu robię tylko jpeg-i i w obu wychodzą bardzo dobrze. Nie sądzę, żeby skiepścili je w nowych modelach.

K_4
15-10-2014, 21:27
Czyli w końcu jak to jest z tymi JPEGami na SONY?

jac+
22-10-2014, 18:42
K_4 - jeśli przyzwyczaiłeś się do jakości 5D3 (czy innej FF) - nie marudź i targaj kilogramy. Nic małego go nie zastąpi. Jeśli jednak godziłbyś się na pewne kompromisy, aby odciążyć plecy proponowałbym EOSa M. Ujeżdżam to ustrojstwo od kilku tygodni i jest dość sympatycznie :)

filemoon
22-10-2014, 18:54
Ja sobie powiedzialem ze albo sie chodzi w gory ale sie chodzi fotografowac w gory. Jak chodze w gory to biore Nex6, jak fotografowac w gory to wtedy FF i szkla. Ale to jest inna aktywnosc i inne oczekiwania.

dj_exon
22-10-2014, 19:53
Ja sobie powiedzialem ze albo sie chodzi w gory ale sie chodzi fotografowac w gory. Jak chodze w gory to biore Nex6, jak fotografowac w gory to wtedy FF i szkla. Ale to jest inna aktywnosc i inne oczekiwania.

Dokładnie, ja w 1 opcji biorę nex7 z 16mm do tego w drugiej kieszeni konwerter ECU na 12mm !

K_4
22-10-2014, 20:36
K_4 - jeśli przyzwyczaiłeś się do jakości 5D3 (czy innej FF) - nie marudź i targaj kilogramy. Nic małego go nie zastąpi. Jeśli jednak godziłbyś się na pewne kompromisy, aby odciążyć plecy proponowałbym EOSa M. Ujeżdżam to ustrojstwo od kilku tygodni i jest dość sympatycznie :)

Nie marudzę - jestem twardy ;)

Zrobiłeś tym EOS M jakieś krajobrazy? Jeśli tak wrzuciłbyś przynajmniej jedną fotkę?