PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć za kasę! pomocy

izuu0
09-10-2014, 19:29
Zbytnio nie wiedziałam, gdzie wrzucić ten wątek.. mianowicie dotyczy on obróbki zdjęć za pieniądze.. Jest pan, który będzie miał swój wernisaż i potrzebuje, aby obrobić mu 102 zdjęcia w miarę normalnie, bo z zawodowego fotografa nie był zadowolony i kasa troche wyrzucona w błoto.. zostałam zaproponowana ja.. i zapewniono mi, że nie jest to praca za darmo.. i sama nie wiem co mam w tej sytuacji robić.

Tutaj mam swoje zdjęcia - www.facebook.com/izabela.fotografia

jestem amatorem.. aczkolwiek nie mam pojecia jak sie zachować. powiedzieć o kasie? zrobić za darmo? wiadomo, ja przy tych zdjęciach spędzę cały weekend i pewnie większość przyszłego tygodnia.. ile brać za jedno zdjęcie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
proszę o szybką odpowiedź, jutro mam rozmawiać z tym panem.

Tom77
09-10-2014, 19:45
... ja przy tych zdjęciach spędzę cały weekend i pewnie większość przyszłego tygodnia.. ile brać za jedno zdjęcie?

Liczbę godzin którą planujesz spędzić pomnóż przez stawkę godzinową za jaką chcesz pracować. Potem podziel to przez liczbę zdjęć. Prościej się nie da
To już od ciebie zależy czy chcesz to robić za darmo, po kosztach czy zarobić.

izuu0
09-10-2014, 20:08
Liczbę godzin którą planujesz spędzić pomnóż przez stawkę godzinową za jaką chcesz pracować. Potem podziel to przez liczbę zdjęć. Prościej się nie da
To już od ciebie zależy czy chcesz to robić za darmo, po kosztach czy zarobić.

na pewno chciałabym zarobić :) ale też nie zedrzeć z kogoś, jeżeli nie jestem zawodowcem ;p

salas
09-10-2014, 20:19
na pewno chciałabym zarobić :) ale też nie zedrzeć z kogoś, jeżeli nie jestem zawodowcem ;p

Tak na szybko rzuciłem okiem na Twoje foty i raczej większość jest obrobionych "bez przesadyzmu" więc według mnie będzie dobrze :)
Nie będę Ci mówił jaką stawkę ustalić, ale bierz się za to :mrgreen:
Powodzenia! :)

GalaktycznyMuczaczo
09-10-2014, 20:26
kazda fotka to okolo 20 min pracy czyli 102 zdjecia to 34 godziny, weś 20 zł za godzine pracy i przytulisz prawie 700zł prostre

poszukiwacz2006
09-10-2014, 20:29
Nie wiem czym się zajmujesz, czy jesteś czynna zawodowo, jaki masz napięty kalendarz. Piszesz, że przy zdjęciach spędzisz 5-8 dni. Nie jest to mało, więc kwota też nie powinna być niska. Jaka? Sama musisz ją określić. Pozdrawiam

Macios
09-10-2014, 20:51
102 zdjęcia to sporo. Pytania podstawowe - czego dotyczy obróbka? Czy tylko kontrast, nasycenie itd - pod wydruk z danego labu, czy też i ostrzenie, szumy, rozjaśnianie, ściemnianie, i wiele innych opcji - bo wtedy robi się i grubo ponad 20 min na zdjęcie... Za darmo się takich rzeczy nie robi - poza rodziną, by nie psuć rynku. Nie licz, że jak zrobisz dobrze/bardzo dobrze za grosze, to będzie więcej zleceń - to tak nie działa w obecnych czasach. Każde zlecenie trzeba przemyśleć - tylko pod kątem tego zlecenia - a nie - co by było, gdyby ktoś to kiedyś docenił/zobaczył itd...

Powodzenia:-)
Maciej

RobertON
09-10-2014, 20:53
20 zł za godzine pracy

Strasznie niska stawka, jak dla wysoko specjalizowanej pracy :)

Nie uwzględnia sprzętu i softu.

Fotopstryczek
09-10-2014, 21:01
weś 20 zł za godzine pracy

Ostatnio był u mnie gostek do przeczyszczenia piecyka gazowego, zdjął obudowę poszturchał podmuchał. Trwało niecałe 5 minut, skasował 100zł (bez dojazdu).
Przepisanie tej samej recepty co miesiąc temu u lekarza prywatnie kosztuje 70zł, zajmuje 3 minuty.

Coś fotografowie się słabo cenią. :shock:

GalaktycznyMuczaczo
09-10-2014, 22:03
Strasznie niska stawka, jak dla wysoko specjalizowanej pracy :)

Nie uwzględnia sprzętu i softu.

niewiem czy zauwazylismy ale kolezanka nie jest wyspecjalizowną "przerabiaczką" ,

fotopstryczek
To następnym razem sam przedmuchaj piecyk gazowy :D w tych kwestiach akurat nie ruszam sie niczego, a do lekarza nie chodze więc luz :)

scooter
09-10-2014, 22:11
Ludzie nie można nisko cenić swojej pracy. Za byle bzdure u mechanika trzeba zaplacic 50 zl za godzine minimum. A skoro ktos nie potrafi, nie chce sam obrobic swoich zdjec to moim zdaniem 50 zl za godzine to minimum.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

mkamelg
10-10-2014, 00:53
Zbytnio nie wiedziałam, gdzie wrzucić ten wątek.. mianowicie dotyczy on obróbki zdjęć za pieniądze.. Jest pan, który będzie miał swój wernisaż i potrzebuje, aby obrobić mu 102 zdjęcia w miarę normalnie, bo z zawodowego fotografa nie był zadowolony i kasa troche wyrzucona w błoto.. zostałam zaproponowana ja.. i zapewniono mi, że nie jest to praca za darmo.. i sama nie wiem co mam w tej sytuacji robić.

jestem amatorem.. aczkolwiek nie mam pojecia jak sie zachować. powiedzieć o kasie? zrobić za darmo? wiadomo, ja przy tych zdjęciach spędzę cały weekend i pewnie większość przyszłego tygodnia.. ile brać za jedno zdjęcie?

proszę o szybką odpowiedź, jutro mam rozmawiać z tym panem.

Poproś tego pana żeby przesłał Tobie jedno zdjęcie do obróbki, obrób je i mu odeślij. Będziesz wiedziała wtedy ile zajęło to (ta obróbka) Tobie czasu i na tej podstawie będziesz wiedziała czego się spodziewać po pozostałych 101 zdjęciach. Jak ten pan będzie zadowolony z Twojej obróbki to rozmawiacie dalej o finansach. Nie prowadzisz działalności gospodarczej więc wypadałoby ustalić stawki za wynagrodzenie bez podatku. Które są różne:

Zdjęcia produktów, packshot, fotografia produktów - WizjaProduktu.pl - Obróbka zdjęć przesłanych przez klienta (http://www.wizjaproduktu.pl/obrobka_zdjec_przeslanych_przez_klienta2.html) - przy "powyżej 100 zdjęć" 5 zł za jedno zdjęcie plus 40 zł za godzinę pracy jeżeli okaże się że nad każdym zdjęciem trzeba będzie dłużej posiedzieć.

Retusz i obróbka zdjęć (http://www.arsit.pl/strony/retusz.html)

"Przygotowanie zdjęcia do wydruku" - od 4 PLN/netto za sztukę

+

"Retusz i obróbka zdjęć z przeznaczeniem do druku i publikacji w Internecie." dla "Ilość zdjęć" 101-250

"Kadrowanie, korekcja kolorów, ostrości i jasności zdjęcia" - 1,50 PLN/netto za sztukę
"Retusz postaci (wygładzanie skóry, redukcja zmarszczek, wybielenie zębów, korekta czerwonych oczu, poprawa nosa, oczu, ust)" - 4 PLN/netto za sztukę
"Usuwanie niechcianych elementów na zdjęciu, zmiana koloru elementu, prostowanie elementów" - od 3,50 PLN/netto za sztukę

13 PLN/netto, dla równego rachunku 10 PLN/netto.

Jeżeli okaże się że wystarczy całość pociągnąć hurtowo jakimś fajnym presetem w Lightroom i pan stwierdzi że "to jest to!", to przytulenie z pięciu stów nie byłoby złą opcją. Za mniej to lepiej nawet nie włączać komputera. Jakby ten pan zaczął narzekać na cenę, to zawsze może zajrzeć sobie pod ten (http://tomaszpluszczyk.pl/retusz-zdjec-na-zlecenie/) link.

Źródło: obróbka zdjęć cennik - Google-Suche (http://tnij.org/zin5qlr)

Tom77
10-10-2014, 20:04
Ludzie nie można nisko cenić swojej pracy. Za byle bzdure u mechanika trzeba zaplacic 50 zl za godzine minimum. A skoro ktos nie potrafi, nie chce sam obrobic swoich zdjec to moim zdaniem 50 zl za godzine to minimum.

Dlaczego porównujesz pracę fotografa do pracy mechanika ?
Wolę 3 godziny zdjęcia obrabiać za 50zł niż godzinę samochód za 50zł

scooter
10-10-2014, 20:10
Bo jedna i druga rzecz robi ktos kto ma wiedze, a wiedza nie jest tania.

roja
10-10-2014, 20:11
Dlaczego porównujesz pracę fotografa do pracy mechanika ?
Wolę 3 godziny zdjęcia obrabiać za 50zł niż godzinę samochód za 50zł
A mechanik moze wolec odwrotnie - niech kazdy robi to co lubi i jeszcze niech mu to przynosi kapuche. Ja tam wcale nie uwazam, ze dobrym mechanikiem jest latwiej zostac niz dobrym fotografem.

scooter
11-10-2014, 02:14
Dokladnie, a dobrze obrobione i przygotowane do druku zdjecia wymagaja czasu i wiedzy ktorej nie posiadzie sie w 15 minut, wiec nalezy ja cenic;)

Usjwo
11-10-2014, 03:56
Chcialem zauwazyc ze autorka pytania, izuu0 nie jest ani zawodowym fotografem, ani zawodowym grafikiem, wiec nie musi wyceniac swojej stawki po cenach rynkowych.

powiedzieć o kasie? zrobić za darmo?

Jak widac nie odrzuca nawet opcji zrobienia tego za darmo i wcale nie uwazam tego za naganne. Czy nikt z was nigdy nie zrobil nic za darmo? i czy to jest psucie rynku?
Bez przesady, to jest jednorazowa fucha/przysluga, a nie dampingowa robota na czarno. Chociaz pewnie US mialby absolutnie odmienne zdanie.
Przy duzo wiekszej stawce godzinowej, zdaza mi sie komus pomoc za darmo, poswiecajac nieraz i kilka, kilkanascie godzin swojego wolnego czasu (i nie sa to przyslugi dla kolegi, czy znajomego).
Wbrew pozorom to kiedys moze (choc nie musi) zaprocentowac. Traktujmy taka darmowa robote jako "inwestycje w reklame szeptana", ktora jest calkie skuteczna i niedroga (w srodowisku foto chyba bardzo skuteczna)

Jak radzil GalaktycznyMuczaczo, 700PLN to calkiem przyzwoita cena, jezeli to jest podstawowa obrobka, a nie sleczenie wielogodzinne nad kazdym kadrem.

Poza tym:

Jest pan, który będzie miał swój wernisaż
za niewielka cene, bedziemy mogli poczuc sie mecenasami sztuki :)