PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup używanej Tokiny 16-28

midget
30-09-2014, 10:49
Witam,
ponieważ nie miałem kontaktu z ww szkłem, będę ogromnie wdzięczny za info, czy używaną Tokinę można w miarę bezstresowo nabyć na odległość. Wiem, że kupno używki, to zawsze loteria, ale (w zasadzie byłem już zdecydowany, a wynalazłem gdzieś ostatnio, że to kicha) firma wydaje się być w porządku.
Problem w tym, że sklep jest w Warszawie, a ja w Opolu, więc wyłącznie wysyłka wchodzi w grę. Naczytałem się, że listki mogą być posklejane, itd. Wg sprzedającego, jedyna wada, to parę paprochów. Potrzebuję szerszego szkła, niestety na 16-35 L nie ma...
Czy jest ktoś, kto używa(ł) tego szkła do ślubów?

gavin
30-09-2014, 12:59
3 sztuki testowałem, wszystkie problem z bf/ff. Niestety. Zostawiłem ostatnią bo jest idealna na 16mm ;)

midget
30-09-2014, 16:54
3 sztuki testowałem, wszystkie problem z bf/ff. Niestety. Zostawiłem ostatnią bo jest idealna na 16mm ;)

No... o czymś takim też czytałem. To mnie nie pocieszyliście. :( Ale dziękuję serdecznie za uczciwe (:twisted:) opinie.

W sumie, mam 6 m-cy gwarancji i 10 dni rękojmi. No i możliwość zwrotu- jakby co...

crazy
03-10-2014, 16:43
Używam Tokinę od tego sezonu i jestem mega zadowolony. Sprzedałem tamiego 14mm. Ostra w pełnym zakresie kontrastowa dająca ciepłe kolory i jak dla mnie szybka.

midget
06-10-2014, 11:37
Crazy, a kupowałeś nową, czy używkę? Zastanawiam się, czy warto brać używaną za 300-400 mniej niż nówkę... Tamta mi uciekła.

becekpl
06-10-2014, 11:57
odp.
mozna bezstresowo kupic na odleglosc
tak jak kazda praktycznie rzecz

crazy
06-10-2014, 11:59
Kupowałem nową w FotoJokerze, zapłaciłem więcej jak na necie ale pojechałem sprawdziłem i kupiłem :)

kqba
06-10-2014, 16:25
Ja kupiłem w ub. tygodniu w Cyfrowe.pl. Zrobiłem nią w sobotę pierwszy i za razem ostatni w sezonie reportaż ślubny. Fajny obiektyw. Myslę że bardziej mi się przyda na sesji plenerowej. Na reportażu najczęściej używałem Sigmy 35 i Canona 85. Faktycznie na przednią ogromną soczewkę trzeba uważać i waży ona też swoje, przez co aparat bardzo ciąży na pasku. Na razie jestem zadowolony, żadnych problemów z nią nie mam. Mam nadzieję że najlepsze zdjęcia jeszcze przed nią.
Tez się zastanawiałem nad używaną z allegro, ale stwierdziłem, że przy tej cenie 300-400zł to jednak niewiele i lepiej dołożyć. Chociaż nie mam nic przeciwko używany obiektywom, a ta Tokina wydaje się być bardzo solidnym i bezawaryjnym szkłem.

YaneC
06-10-2014, 20:22
odp.
mozna bezstresowo kupic na odleglosc
tak jak kazda praktycznie rzecz

... powiedział co wiedział...
No i + pkt. ...

Morfii
06-10-2014, 22:22
Wy się chyba za mocno onanizujecie tymi szkłami... :D

tomek1976
06-10-2014, 22:54
Swoją kupiłem używaną, na alle. Zakup w ciemno. Wersja z poprawionym mocowaniem osłony obiektywu. Ostra, żadnych problemów z bf/ff. Kolega kupił z kolei w x-kom, wysyłkowo - podobnie: bezproblemowo.

Kolekcjoner
06-10-2014, 23:53
Wy się chyba za mocno onanizujecie tymi szkłami... :D

Ale to bolesne może być :mrgreen:.

Morfii
07-10-2014, 18:41
Ale to bolesne może być :mrgreen:.

No może... :D

Ja swoją sztukę zamówiłem w sklepie i specjalnie ją sprowadzili.. a cenę dostałem jak za używaną :D i też jest celna bo miałem w ręku inne więc wiem że jest ok. Więc zakup w ciemno jest jak najbardziej realny. Sklep z Łodzi :)

midget
15-10-2014, 14:21
Jutro jadę sprawdzić połroczną- jeszcze na gwarancji. Jak tylko (jeśli) nabędę, podzielę się wrażeniami.

midget
19-10-2014, 23:47
No i nabyłem drogą (trochę daleką :lol:) kupna. Na razie miałem okazję tylko do "domowych" prób, ale jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu. Jedyne, co trochę widać, to winietowanie przy pełnej dziurze, ale... jak się nie ma na C16-35, to się lubi Tokinę. Ostrzenie- bez problemu przy f2.8 i z- moim zdaniem- mniejszej odległości niż wspomniany 16-35. Wiem, bo miałem porównanie ze sprzętem kumpla. Aaaa... no i bliki, ale to chyba wina tej przeogromnej soczewy.

crazy
20-10-2014, 11:12
Winietowanie to jeden klik w LR, z blikami niestety nie ale wg mnie dodają one smaczku