Zobacz pełną wersję : 40D - szybkie rozładowywanie się
Piotrek.G
18-09-2014, 11:58
Witam
Mam problem z 40D, kupiłem używany, przebieg nie duży ok 17tyś więc nie jest to jakaś zajechana puszka, zauważyłem spory problem - aparat ekstremalnie szybko się rozładowuje. Po pełnym naładowaniu ok 2-3h grzebania w menu + do tego ok 30 zdjęć i bateria leży :(
Dostałem w komplecie 2 baterie więc pomyślałem, że jedna może być zjechana, sprawdzam drugą - to samo. Dokupiłem nówkę w akcie desperacji duracell, sprawdzam - nadal to samo.
Gdzie w takim razie tkwi, problem? może ktoś ma jakąś koncepcje lub doświadczył podobnego zjawiska i mógłby się podzielić doświadczeniem.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Piotrek
kulek855
18-09-2014, 12:20
Oddaj kolesiowi aparat. Prawdopodobnie elektronika jest uszkodzona. Ewentualnie coś nie tak jest z ładowarką.
słowiczek
18-09-2014, 12:23
Możesz mieć problem z ładowarką, a nie z baterią. Masz możliwość sprawdzenia jej wydajności lub naładowanej baterii na innym body?
Piotrek.G
18-09-2014, 12:35
W sumie, może kupie jakąś 'zwykłą' ładowarkę i zobaczę ile wyciągnie po naładowaniu inną bo nie mam jak inaczej tego sprawdzić. Z oddaniem poprzedniemu właścicielowi raczej ciężko będzie bo poddałem już body lekkiej modyfikacji. Poza ładowarką tak jak kolega wyżej pisał jest taka możliwość, że coś w body "nie gra" co wpływa na żywotność baterii? poza tym mankamentem wszystko działa idealnie...
słowiczek
18-09-2014, 13:30
. Dokupiłem nówkę w akcie desperacji duracell, sprawdzam - nadal to samo.
Jakie baterie kupiłeś, chodzi mi o rodzaj. Sprawdź parametry prądowe i porównaj z oryginalną. Czy używasz gripa zamiennika? No i obejrzyj dokładnie styki w aparacie. Ja jednak obstawiam ładowarkę, moja czasem lubi rozłączyć się w trakcie pracy.
Kupiłeś taką baterię?
http://sklepwideo.pl/bp-511_canon_drc511
Masz tam też ładowarkę.
Piotrek.G
18-09-2014, 13:38
DRC511 - Camcorder Lithium ion - Duracell Direct pl (http://www.duracelldirect.pl/pno/drc511.html)
taka
gripa nie używam. Obejrzę jeszcze raz wszystko, i zainwestuje by mieć pewność w nową ładowarkę w takim razie. Jeżeli nie pomoże to chyba serwis się kłania wtedy :/
Witam
Mam problem z 40D, kupiłem używany, przebieg nie duży ok 17tyś więc nie jest to jakaś zajechana puszka, zauważyłem spory problem - aparat ekstremalnie szybko się rozładowuje. Po pełnym naładowaniu ok 2-3h grzebania w menu + do tego ok 30 zdjęć i bateria leży :( ...
2-3h "grzebałeś" w menu:shock:
Jaki masz założony obiektyw? Z IS? Jeśli tak, to przez jaki czas pracowała stabilizacja? Ile razy naciskałeś spust migawki w celu ustawienia ostrości? Może pytania głupie, ale można rozładować baterię nie robiąc ani jednego zdjęcia.
... bo poddałem już body lekkiej modyfikacji. ...
Co zmodyfikowałaś?
Ma być oczywiście: Co zmodyfikowałeś? :oops: (dotyczy postu powyżej. Nie wiem czemu nie łączy postów.)
jarmat62
19-09-2014, 12:40
Wróć do softu fabrycznego i sprawdź ponownie czy problem występuje .
Piotrek.G
19-09-2014, 16:01
Aparat kupiłem do astrofotografii. Jako, że wcześniej miałem nikona i nie miałem do czynienia z Canonem troche sobie pogrzebałem by zaznajomić sie z puszką i wyszedłem strzelić parę próbnych fotek - i padł. Modyfikacja to tylko podmiana filtra matrycowego z orginalnego na specjalny bardziej czuły na niektóre pasma. Obiektywem jest teleskop (refraktor) także bez stabilizacji. Zdjęć zrobiłem ze 20 większość przez Live view i sporo oglądałem sobie też księżyc przez live view.
słowiczek
20-09-2014, 19:46
Przyjrzyj się więc samemu teleskopowi, a dokładniej ile prądu potrzebuje to ustrojstwo do działania, o ile nie posiada własnego zasilania
FOTO-PAN
20-09-2014, 19:54
jak masz gniazdko w zasięgu aparatu jak fotografujesz jak tak to będzie rozwiązanie Canon ACK-E2 zasilacz sieciowy
Piotrek.G
21-09-2014, 08:52
FOTO-PAN dobre rozwiązanie. Dzięki! ...spróbuje jeszcze z inną ładowarką jak nie pomoże to kupie takie cudo właśnie :)
Pozdrawiam
FOTO-PAN
21-09-2014, 11:00
w polce widzę że ciężko kupić ale na ebayu w uk kosztuję ok 80 zł z przesyłką DC Coupler Akkufacheinsatz FÜR Canon ACK E2 DR400 DR 400 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/DC-Coupler-Akkufacheinsatz-fur-Canon-ACK-E2-DR400-DR-400-/370841662922?pt=DE_Foto_Camcorder_Ladeger%C3%A4te_ Dockingstationen&hash=item5657e2b5ca)
FOTO-PAN
21-09-2014, 12:34
albo tu Power Adapter FOR Canon 30D 40D 50D AND 5D ACK E2 UK | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Power-Adapter-for-Canon-30D-40D-50D-and-5D-ACK-E2-UK-/400143906169?pt=UK_Camera_Chargers_Docks&hash=item5d2a6f7579)
Wydaje mi sie, ze ostatnio w innym watku ktos napisal, ze wymienil baterie podtrzymujaca czas i problem z szybkim rozladowywaniem aku sie skonczyl... Niestety, nie pamietam gdzie to bylo, ale moze warto sprobowac..? :)