Zobacz pełną wersję : Problem z synchronizacją lamy błyskowej
virus8712
11-09-2014, 16:09
Witam.
W ostatnim czasie zakupiłem lampę błyskową Voeloon V600, lecz pojawił się problem z współpracą z Canonem 5D Mark III.
Wygląda to tak, że przy fotografowaniu w trybie AV, M bądź nawet P lampa zachowuje się jak by była źle zsynchronizowana i w efekcie tego zdjęcie jest po prostu ciemne, a w warunkach totalnej ciemności zdjęcie mimo błysku jest czarne.
Odkryłem jednak, że przy użyciu FEL lampa wykonuje pomiarowy błysk, a po wykonaniu zdjęcia synchronizacja zawsze trafia idealnie wraz z dobrze dobranym światłem.
Aparat ma parę dni, instrukcję czytałem kilka razy lecz nie jestem w stanie rozgryźć tego dziwnego problemu.
Proszę o radę co mam zrobić, by przy normalnym fotografowaniu bez użycia FEL (klawisza M-Fn) lampa się dobrze synchronizowała i dobierała odpowiednie światło.
Z góry dziękuję
W trybie manualnym działa dobrze?
W eTTL są dwa błyski?
Ustaw błysk na drugą kurtynę i długi czas (powiedzmy 0,5s) sprawdź co będzie?
Jaką masz ustawioną siłę błysku pomiarowego?
Wymień bateria na inne (nowe).
virus8712
11-09-2014, 18:43
W trybie manualnym działa dobrze?
W eTTL są dwa błyski?
Ustaw błysk na drugą kurtynę i długi czas (powiedzmy 0,5s) sprawdź co będzie?
Jaką masz ustawioną siłę błysku pomiarowego?
Wymień bateria na inne (nowe).
1. W trybie manualnym działa OK
2. W eTTL na długim czasie są raz 2 błyski, w serii czasem 1
3. Przy drugiej kurtynie na czasie "0.5 synchronizuje się dobrze
4. Zmiana baterii nic nie zmieniła
Spróbuj z innym modelem EOS. Mozliwe, że masz pecha i niestety twoja lampa nie współpracuje z twoim korpusem (częsty problem przy niefirmowych akcesoriach).
Wymień lampę - ewentualnie może w serwisie voeloon można zmienić firmware albo czip w lampie.
virus8712
12-09-2014, 13:34
Spróbuj z innym modelem EOS. Mozliwe, że masz pecha i niestety twoja lampa nie współpracuje z twoim korpusem (częsty problem przy niefirmowych akcesoriach).
Wymień lampę - ewentualnie może w serwisie voeloon można zmienić firmware albo czip w lampie.
Z EOS 60D raz trafia, a raz nie, z czego częściej raczej nie trafia...
Czyli prawdopodobnie wina lampy...
Kup 600ex-rt i nie bedzie problemow :)
Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Znalazłem się tutaj, ponieważ szukałem w internecie rozwiązania mojego problemu. Chcąc poznać możliwości nowego sprzętu zacząłem eksperymentować z nowym aparatem. W trakcie tychże eksperymentów pozmieniałem (tak sądzę) ustawienia na tyle, że zdjęcie wykonane z lampą jest bardzo ciemne. Oczywiście dotyczy to lampy wbudowanej jak i zewnętrznej w opcji wykonywania zdjęć w trybie automatycznym. Zdjęcia robione z lampą w innych trybach są ok. ale na "auto" są za ciemne. wcześniej były super naświetlone. Kolejny wieczór ślęczę nad tym problemem i nic. Zaobserwowałem, że podczas ustawiania AF wartość ISO wynosi 3200. To zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak ustawić sprzęt żeby było dobrze. Może ktoś wyrozumiały podpowie co mam z tym zrobić. Korzystając z okazji Proszę o podpowiedź jakie zabrać obiektywy do Egiptu. Bardziej mi zależy na zdjęciach z Jerozolimy bo tam również planuję się udać na zwiedzanie. Kupiłem ostatnio Tokinę 11-16mm f/2,8 jako szeroki kąt to myślę, że wystarczy. Nie chciałbym dźwigać zbędnego bagażu. Pozdrawiam i liczę na rady i podpowiedzi.
Najlepiej zresetuj wszystko do ustawien fabrycznych/domyslnych, gdzies w menu jest taka opcja.
Co do wycieczki, to ja bym napewno zabral obydwa. Jezeli mialbym jednak wybierac tylko jeden to 17-55.
Witam dzięki za radę. Resetowanie nic nie daje robiłem to już wcześniej. Chyba przyjdzie mi pomijać tryb "automat" na innych ustawieniach lampy działają. Co do obiektywów, dlaczego właśnie 17-55 ten drugi 11-16 to szeroki kąt chyba lepszy jak na pomieszczenia czy wąskie uliczki w Jerozolimie. Zapewne i panoramę obejmie w szerszym zakresie.
misiek_lublin
17-09-2014, 14:28
Ale podniecenie z posiadania UWA szybko mija i zaczyna brakowac choc troszke wezszych ogniskowych ;) 17-55 to nie taki gabaryt co "biale lufy" canona, warto wziac bo nie wiesz czy jeszcze tam wrocisz :)
Dzbrze misiek_lublin mowi, majac 11-16 ograniczysz sie do tych ciasnych uliczek. Oczywiscie da sie. Ja na Boroneo zrobilem 90% zdjec 14mm na FF, tak w ramach treningu i calosc wyszla nie tak zle. A dlaczego nie chcesz zabrac obu?
witam. Dzięki za kolejne sugestie. Chyba faktycznie macie rację trzeba zabrać 17-55 to bardzo uniwersalne szkiełko. Odpowiadając Usjwo, chyba mnie przekonaliście . Trzeba wziąć i szeroki kąt. Trochę mnie przeraża noszenie tej torby z całym tym galimatiasem. Chciałbym wziąć jeszcze lampę Canon 430 EX II. Ale chyba sobie daruję ten błysk. W każdym bądź razie na pewno wezmę mały aparacik Nikon Coolpix. Kieszonkowiec na baseny i na szybkie pstryknięcie. Poza tym miłe dla oka filmiki kręci ten brzdąc. Sprawdzony w maju na Fuercie, dużo fajnych filmików. Jeśli mielibyście jeszcze jakieś sugestie co do szkiełek bądź ustawień aparatu, to bardzo proszę. Nadal ma problemy z trybem auto i lampą. Może nie powinienem tego trybu w ogóle używać. Pozdrawiam A właśnie dziś byłem w plenerze piękne widoczki. Zacząłem przemyśłiwać o teleobiektywie. Może w tej kwestii jakieś sugestie ?