Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z synchronizacją lamy błyskowej

Domyślnie Problem z synchronizacją lamy błyskowej

Witam.

W ostatnim czasie zakupiłem lampę błyskową Voeloon V600, lecz pojawił się problem z współpracą z Canonem 5D Mark III.
    Wygląda to tak, że przy fotografowaniu w trybie AV, M bądź nawet P lampa zachowuje się jak by była źle zsynchronizowana i w efekcie tego zdjęcie jest po prostu ciemne, a w warunkach totalnej ciemności zdjęcie mimo błysku jest czarne.

Odkryłem jednak, że przy użyciu FEL lampa wykonuje pomiarowy błysk, a po wykonaniu zdjęcia synchronizacja zawsze trafia idealnie wraz z dobrze dobranym światłem.

Aparat ma parę dni, instrukcję czytałem kilka razy lecz nie jestem w stanie rozgryźć tego dziwnego problemu.

Proszę o radę co mam zrobić, by przy normalnym fotografowaniu bez użycia FEL (klawisza M-Fn) lampa się dobrze synchronizowała i dobierała odpowiednie światło.

Z góry dziękuję

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Problem z synchronizacją lamy błyskowej

W trybie manualnym działa dobrze?
    W eTTL są dwa błyski?
    Ustaw błysk na drugą kurtynę i długi czas (powiedzmy 0,5s) sprawdź co będzie?
    Jaką masz ustawioną siłę błysku pomiarowego?
    Wymień bateria na inne (nowe).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    W trybie manualnym działa dobrze?
    W eTTL są dwa błyski?
    Ustaw błysk na drugą kurtynę i długi czas (powiedzmy 0,5s) sprawdź co będzie?
    Jaką masz ustawioną siłę błysku pomiarowego?
    Wymień bateria na inne (nowe).
    1. W trybie manualnym działa OK
    2. W eTTL na długim czasie są raz 2 błyski, w serii czasem 1
    3. Przy drugiej kurtynie na czasie "0.5 synchronizuje się dobrze
    4. Zmiana baterii nic nie zmieniła

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Spróbuj z innym modelem EOS. Mozliwe, że masz pecha i niestety twoja lampa nie współpracuje z twoim korpusem (częsty problem przy niefirmowych akcesoriach).
    Wymień lampę - ewentualnie może w serwisie voeloon można zmienić firmware albo czip w lampie.
    R3 + RF85LDS

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Spróbuj z innym modelem EOS. Mozliwe, że masz pecha i niestety twoja lampa nie współpracuje z twoim korpusem (częsty problem przy niefirmowych akcesoriach).
    Wymień lampę - ewentualnie może w serwisie voeloon można zmienić firmware albo czip w lampie.
    Z EOS 60D raz trafia, a raz nie, z czego częściej raczej nie trafia...
    Czyli prawdopodobnie wina lampy...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup 600ex-rt i nie bedzie problemow

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Znalazłem się tutaj, ponieważ szukałem w internecie rozwiązania mojego problemu. Chcąc poznać możliwości nowego sprzętu zacząłem eksperymentować z nowym aparatem. W trakcie tychże eksperymentów pozmieniałem (tak sądzę) ustawienia na tyle, że zdjęcie wykonane z lampą jest bardzo ciemne. Oczywiście dotyczy to lampy wbudowanej jak i zewnętrznej w opcji wykonywania zdjęć w trybie automatycznym. Zdjęcia robione z lampą w innych trybach są ok. ale na "auto" są za ciemne. wcześniej były super naświetlone. Kolejny wieczór ślęczę nad tym problemem i nic. Zaobserwowałem, że podczas ustawiania AF wartość ISO wynosi 3200. To zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak ustawić sprzęt żeby było dobrze. Może ktoś wyrozumiały podpowie co mam z tym zrobić. Korzystając z okazji Proszę o podpowiedź jakie zabrać obiektywy do Egiptu. Bardziej mi zależy na zdjęciach z Jerozolimy bo tam również planuję się udać na zwiedzanie. Kupiłem ostatnio Tokinę 11-16mm f/2,8 jako szeroki kąt to myślę, że wystarczy. Nie chciałbym dźwigać zbędnego bagażu. Pozdrawiam i liczę na rady i podpowiedzi.

Pełne uzależnienie

Najlepiej zresetuj wszystko do ustawien fabrycznych/domyslnych, gdzies w menu jest taka opcja.
    Co do wycieczki, to ja bym napewno zabral obydwa. Jezeli mialbym jednak wybierac tylko jeden to 17-55.

Witam dzięki za radę. Resetowanie nic nie daje robiłem to już wcześniej. Chyba przyjdzie mi pomijać tryb "automat" na innych ustawieniach lampy działają. Co do obiektywów, dlaczego właśnie 17-55 ten drugi 11-16 to szeroki kąt chyba lepszy jak na pomieszczenia czy wąskie uliczki w Jerozolimie. Zapewne i panoramę obejmie w szerszym zakresie.

Coś już napisał Awatar misiek_lublin
    Miasto
    Lublin

Ale podniecenie z posiadania UWA szybko mija i zaczyna brakowac choc troszke wezszych ogniskowych 17-55 to nie taki gabaryt co "biale lufy" canona, warto wziac bo nie wiesz czy jeszcze tam wrocisz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów