Zobacz pełną wersję : Zawieszony 350D
Wczoraj moje 350D wykonało niezapowiedzianą akcję, mianowicie, podczas dłuższego fotografowania z użyciem samowyzwalacza (dymy robiłem), w czasie opóźnienia wyzwalacza (tzw. pipanie) aparat się zawiesił, tzn. przestał pipać i nie dało się zrobić zdjęcia, ani seryjnego, ani pojedynczego, również w żadnym innym trybie fotografowania, nie działał też AF. Dało się natomiast, wchodzić w ustawienia i zmieniać parametry, oraz zrzucić fotki na kompa.
Pomogło chwilowe wyciągnięcie akumulatora zasilającego, po jego włożeniu aparat działa jak należy...
Mam wrażenie, że podobną akcję ten aparat zrobił już kilka tygodni temu, wtedy pomogło jednak samo przełączenie, przełącznikiem ON/OFF więc nie zwróciłem na to uwagi.
Czy powinno mnie to niepokoić czy może TTTM?
Każdy "komputerek" tak ma, że się czasem powiesi :-? Myślę, że jeśli to się nie dzieje często to olać. Mnie np. 300D dość często się resetuje tzn. wyłącza i włącza. Wkurza mnie to ale póki co mam to gdzieś. Gorzej jak coś walnie poważniej po polskiej gwarancji, czyli już niedługo. Mam jeszcze rok niemieckiej ale czy bym ją zrealizował :confused:
Natomiast zarówno w 300D jak i 350D czasem nie wyświetla mi zdjęcia (review) po zrobieniu i czasem nie błyska flash. Na szczęście rzadko :) Techologia panie :twisted: Skomplikowane dość ustrojstwo, no to nie może czasem sobie dychnąć? ;)
Tomasz Urbanowicz
29-03-2006, 16:03
Mnie się też kilka razy zawiesił (dokładnie 2 razy) - nie przejąłem się tym zbytnio.
Michal-Czuba
29-03-2006, 22:57
Mnie np. 300D dość często się resetuje tzn. wyłącza i włącza.
Miałem przez chwilę takie akcje, okazało się, że nie domykała się klapka od baterii bo podeszło tam dosłownie jakieś ziarenko piasku :) Może przejrzyj pod tym względem klapkę? Może jest zbyt luźna, coś tam podeszło?
Miałem przez chwilę takie akcje, okazało się, że nie domykała się klapka od baterii bo podeszło tam dosłownie jakieś ziarenko piasku :) Może przejrzyj pod tym względem klapkę? Może jest zbyt luźna, coś tam podeszło?
Chmmm, ja miałem od spodu założoną szybkozłączkę do statywu, może to była przyczyna...
Dzięki :) Popatrzę.
Pod klapką jest wyłącznik zdaje się odcinający prąd. Jest jesze jakiś przełącznik w środku komory pod baterią (patrząc z góry, mając aparat do góry nogami). Taki jakiś lichy jest, kiwa się - może coś tam czasem nie styka?
Chmmm, ja miałem od spodu założoną szybkozłączkę do statywu, może to była przyczyna...
Nie sądzę. Gwint statywowy nie ma bezp. połączenia z jakąkolwiek elektroniką :neutral: