PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana K-5 IIs na 7D czy warto?

busz
31-08-2014, 11:44
Witam wszystkich, jako nowy użytkownik.

Od paru miesięcy używam Pentaksa K-5 IIs (wcześniej K-30) w zestawie z Sigmą 70-200/2.8 OS (głównie fotografuję przyrodę, czasem sport) krajobrazy i architekturę rzadko, jak już to 18-55.

Obecny zestaw- K-5 IIs, Sigma i TCx1.7 zmieniłbym na 7D, Tamron 150-600, Canon 10-18 lub 10-22, Canon 85/1.8 Oczywiście wiem że będę musiał dopłacić, zastanawia mnie tylko czy różnica w jakości puszek faktycznie jest tak wyraźna na korzyść P, ściągałem sample z dpreview na różnych ISO i moim zdaniem obrazki są bardzo porównywalne. Sprawdziłem też jakich ogniskowych najczęściej używam w fotografii sportowej i jest to ~100mm, z przymkniętego 85 do 2 da się chyba troszkę wyciąć. W dodatku nie fotografuję sportu "na poważnie" tylko czysto amatorsko, dla przyjemności i raczej nie będę się znowu ładował w 70-200/2.8, za to T150-600 bardzo mi się widzi do przesiadywań na ambonie.

Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma, gdyby nie to zmiana systemu by mi nawet przez myśl nie przeszła.

Nabazgrałem więc w końcu można zadać pytanie, warto? Może ktoś ma bezpośrednie porównanie tych dwóch body?

Z góry dziękuję za pomoc.

słowiczek
31-08-2014, 12:09
Jako początkujący przyrodnik no i canonier napiszę że warto.

salas
31-08-2014, 12:18
To by był świetny zestaw i imo warto, a do sportu mozesz kupic canona 100mm f/2.0 zamiast 85 1.8 ;)

busz
31-08-2014, 12:28
To by był świetny zestaw i imo warto, a do sportu mozesz kupic canona 100mm f/2.0 zamiast 85 1.8 ;)No właśnie miotam się między 85 i 100, się zobaczy jak kasa wpłynie na konto. Na razie układam sobie czego potrzebuję, bo już nawet 70-200/4 mi śmignął przez myśl więc przestałem się nad tym zastanawiać. ;)

J.J.
31-08-2014, 13:00
ISO 2000 w 7D to raczej znośne nie będzie. Raczej kolorowa kaszana.

eclipsis
31-08-2014, 13:38
Bzdury piszesz

słowiczek
31-08-2014, 16:42
ISO 2000 w 7D to raczej znośne nie będzie. Raczej kolorowa kaszana.

Po co iso 2000 w przyrodzie?

zysk
31-08-2014, 16:44
busz napisał :
-używam Pentaksa K-5 IIs (wcześniej K-30) w zestawie z Sigmą 70-200/2.8 OS (głównie fotografuję przyrodę, czasem sport) krajobrazy i architekturę rzadko, jak już to 18-55.
Obecny zestaw- K-5 IIs, Sigma i TCx1.7 zmieniłbym na 7D, Tamron 150-600, Canon 10-18 lub 10-22, Canon 85/1.8 Oczywiście wiem że będę musiał dopłacić, zastanawia mnie tylko czy różnica w jakości puszek faktycznie jest tak wyraźna na korzyść P
-Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma

Odpowiadam:
Używałem 4 lata K-5.Świetne body.W klasie APS-C wciąż chyba najlepsze.Ty masz jeszcze lepsze.Przy K-5 warto zrezygnować z18-550 ,choc nie jest zły.
Sigmy 70-200/2,8 OS nie uzywałem ,wiec nie wiem.
Natomiast długie tele do przyrody: jakie potrzebujesz?
Jest 300 bardzo chwalona.Jest Sigma 50-500 IS ,używałem 2 lata,złego słowa nie powiem.
Chyba nie wykorzystałeś możliwości dotychczasowego zestawu,lub jest niekompletny.
IMHO
Kilka miesięcy ,to dosc krótki czas jak na radykalne zmiany.
Ja na 7D bym K-5 nie zamienił.
tu masz pierwsze z brzegu porównanie (http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_7D-vs-Pentax_K-5)

busz
31-08-2014, 17:34
Po co iso 2000 w przyrodzie?J.J. odnosił się do mojego pierwszego posta, w którym napisałem, że zależy mi na znośnym ISO do 2000.

Natomiast długie tele do przyrody: jakie potrzebujesz?
Jest 300 bardzo chwalona.300/4 w Pentaksie jest optycznie ok, ale SDM szybki nie jest, niestety to bardzo drogi obiektyw, T150-600 jest tańszy i ma większy zakres.

Jest Sigma 50-500 IS ,używałem 2 lata,złego słowa nie powiem.Słyszałem, że optycznie jest bardzo dobra, ale gorsza od Tamrona, poza tym używki do Pentaksa nawet jak się pojawią to kosztują ~3500zł.

Chyba nie wykorzystałeś możliwości dotychczasowego zestawu,lub jest niekompletny.
IMHO
Kilka miesięcy ,to dosc krótki czas jak na radykalne zmiany.Na pewno nie wykorzystałem, ale chciałbym zmienić system też dla większego rynku wtórnego, teraz trochę stracę na zmianie, ale później można dostać dobre szkła w bardzo fajnej cenie, bodajże w połowie lipca widziałem 80-200/2.8L za 1600zł na allegro. W Pentaksie doceniam wykonanie, niskie szumy, gdybym nie interesował się fotografią przyrodniczą tylko sportową, portretem czy makro to zmiana by mi nawet przez myśl nie przeszła.

zysk
31-08-2014, 17:42
chciałbym zmienić system też dla większego rynku wtórnego, teraz trochę stracę na zmianie, ale później można dostać dobre szkła w bardzo fajnej cenie
Najważniejsza jest własna subietywna decyzja,a tu widze przemyślałeś więc może rozważ krok dalej : FF.

--- Kolejny post ---

Słyszałem, że optycznie jest bardzo dobra, ale gorsza od Tamrona
Jedna pani powiedziała drugiej pani :roll: .

busz
31-08-2014, 17:52
Najważniejsza jest własna subietywna decyzja,a tu widze przemyślałeś więc może rozważ krok dalej : FF.FF odpada, przynajmniej na kilka najbliższych lat.

--- Kolejny post ---

Jedna pani powiedziała drugiej pani :roll: .To też ;) , ale porównywałem sample na pixel-peeper, właśnie, znacie jakieś podobne stronki?

mkamelg
31-08-2014, 18:28
Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma, gdyby nie to zmiana systemu by mi nawet przez myśl nie przeszła.

Nabazgrałem więc w końcu można zadać pytanie, warto? Może ktoś ma bezpośrednie porównanie tych dwóch body?

Zapoznaj się z tabelą spod Top DSLRs For Wildlife | OutdoorPhotographer.com (http://www.outdoorphotographer.com/gear/cameras/top-dslrs-for-wildlife.html?comments_page=1&start=2#.VAM-KEih7VF) a później przeczytaj sobie cały artykuł i komentarze do niego bo to w nim powinieneś znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

zysk
31-08-2014, 18:47
Bardzo ciekawy artykuł ,dzięki .

słowiczek
31-08-2014, 19:06
Nie wiem czy. 80-200/2.8 ma u nas wsparcie serwisowe, jak coś padnie to jest problem. Strzelałem 7d+400/5.6 ,ale nie na takim iso. Tym niemniej do przyrody jak najbardziej tak.

busz
31-08-2014, 19:21
Zapoznaj się z tabelą spod Top DSLRs For Wildlife | OutdoorPhotographer.com (http://www.outdoorphotographer.com/gear/cameras/top-dslrs-for-wildlife.html?comments_page=1&start=2#.VAM-KEih7VF) a później przeczytaj sobie cały artykuł i komentarze do niego bo to w nim powinieneś znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.Dzięki, po pierwszym rzucie okiem wygląda ciekawie, biorę się za czytanie.

zdebik
31-08-2014, 19:38
j/w K5 II to dobre body (nie ujmując 7'ce ale tej latka lecą). Jesli już wymieniać to na 7D MK2 jak wyjdzie :). W FF się nie warto pakować, koszmarnie drogie "długie" szkła.

KrZyChUM
31-08-2014, 20:15
Po co iso 2000 w przyrodzie?
Zależy czy myślisz o przyrodzie ożywionej czy nieożywionej. Do tej drugiej pewnie i niepotrzebne, ale do pierwszej w polskich realiach nader często.

busz
31-08-2014, 20:41
j/w K5 II to dobre body (nie ujmując 7'ce ale tej latka lecą). Jesli już wymieniać to na 7D MK2 jak wyjdzie :). W FF się nie warto pakować, koszmarnie drogie "długie" szkła.
K-5II(s) ma tę samą matrycę co K-5, który ma już 4 latka więc też nie jest młodzieniaszkiem. ;) 7D mk2 w chwili wyjścia będzie dla mnie za drogi, ale planuję właśnie wtedy zmienić na 7D, który powinien trochę stanieć, a po jakimś czasie wymienić go na lepszy model, nie będę go używał dożywotnio ;)

cobalt
31-08-2014, 21:13
Nie mam nic pod ręką z ISO 2000, bo hala na której robię wymaga min. 3200. Najważniejsze, że Pan sędzia jest jeszcze rozpoznawalny (ISO 3200):

https://canon-board.info/imgimported/2014/08/15096994885_37486c7cf4_o-2.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5575/15096994885_37486c7cf4_o.jpg)

Trzeba szukać jasnych szkieł.
Sigma do sportu jest taka sobie.

busz
31-08-2014, 21:36
Nie mam nic pod ręką z ISO 2000, bo hala na której robię wymaga min. 3200. Najważniejsze, że Pan sędzia jest jeszcze rozpoznawalny (ISO 3200):

https://farm6.staticflickr.com/5575/15096994885_37486c7cf4_o.jpg

Trzeba szukać jasnych szkieł.Zdjęcie robi na mnie bardzo dobre wrażenie. Dzięki.

Sigma do sportu jest taka sobie.Mi wystarczy, całkiem się nadaje, pstrykałem nią trochę sportu, w porównaniu do C70-200/2.8 IS odstaje ale nie marudzę, na użytek mój i znajomych jest OK, tylko daje zimne kolory które średnio mi się podobają, ale od czego jest obróbka? ;)
Przykładowa galeria:
reportaż - Imgur (http://imgur.com/a/4aTtp)

mkkaczy
01-09-2014, 11:39

Z góry dziękuję za pomoc.
7d jest całkiem fajną puchą do przyrody. Iso do 3200 poprawnie naświetlona spokojnie daje rade. Gorzej jak chcesz bardziej ciąć zdjęcie. Obecne programy do odszumiana też sobie dobrze z szumem radzą.
Ja wypstrykałem 40000 zdjęć siódemką z czego śmiało 38000 to typowa przyroda, wszystkie zdjęcia na mojej stronie pochodza właśnie z 7D.
AF czasami potrafił sie rozjechać na ptaku w locie, zwłaszcza w szybkiej serii. Ale w większości przypadków był szybki i pewny. Super sprawą jest możliwość konfiguracji AF i przypisania one shot/AI servo pod przyciskiem głębi ostrość. Bardzo się to w terenie przwdawało.
Jeśli chodzi o obiektywy to w Canonie zarówno jeśli chodzi o tanie i dobre systemowe szkła jak i tanie dobre zamienniki jest chyba najlepiej.
W tej chwili siódemki już są tanie i czy ich cena jeszcze spadnie również zależy czy i w jakiej czenie wyjdzie 7DII. Jednak ja wymieniłem w tamtym tygodniu 7D na 5DIII bo mnie denerwowało:
- głośna migawka (to niestety był problem w totalnej ciszy)
- matryca APS-C. Nie widze żadnej magi w FF, jednak to ja chciałem zadecydować co chce wyciąć.
- niepowtarzalny AF z 85mm/1.8.
- ISO

Tu masz obrobione zdjęcie z 7D na ISO 6400 (powinno być 12800 lub nawet więcej). Niestety mocno niedoświetlone. Światła było tak mało, że musiałem ostrzyć ręcznie.

https://canon-board.info/imgimported/2013/12/cxjr-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/16cxjrj)
w takich warunkach było robione
https://www.youtube.com/watch?v=KXD-9FGSw50

ISO1600

https://canon-board.info/imgimported/2014/03/r3wq-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/15r3wqj)

ISO3200

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/fsyr-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/nmfsyrj)
Generalnie przy poprawnym naświetleniu nie powinieneś mieć gorszych zdjęć od powyższych przykładów.

cobalt
01-09-2014, 12:23
... Jednak ja wymieniłem w tamtym tygodniu 7D na 5DIII bo mnie denerwowało:
- głośna migawka (to niestety był problem w totalnej ciszy)
- matryca APS-C. Nie widze żadnej magi w FF, jednak to ja chciałem zadecydować co chce wyciąć.
- niepowtarzalny AF z 85mm/1.8.
- ISO....
No to wypada tylko pogratulować zakupu.
Widziałem kilka(dziesiąta) Twoich zdjęć zrobionych 7D i były bardzo dobre. teraz pewnie będzie jeszcze lepiej. Łatwo jest komuś radzić jak się ma w szklarni Canona 400/2,8 :).
Jeżeli o mnie chodzi, to w maju przesiadłem się z 650D na 7D i jestem zadowolony. Nie wiem tylko jak długo, bo też zaczyna mnie ograniczać szum na wysokim ISO. AF i szybkość migawki jest OK.
W sporcie głośna migawka przechodzi, bo nie tak łatwo jest nią spłoszyć zawodnika, czy kibica :). Ciekawe, czy 6D dobrze spisuje się w sporcie. Znam kilka osób, które kupiły go i są zadowolone. Np D. Gaszyński, ale on C 50D też robił niesamowite foty sportowe.

Nie wiem jak do przyrody, ale do sportu (i ogólnie reportażu z dystansu) Canona 70-200/2,8 L USM (może być bez IS) trzeba mieć i żadna Sigma, czy Tamron mu nie dorówna pod względem szybkości, celności AF i ostrości. Dobra i tańsza jest jeszcze stałka C 200mm/2,8 L II USM, ale dla mnie mało uniwersalna.

busz
01-09-2014, 14:22
Nie wiem jak do przyrody, ale do sportu (i ogólnie reportażu z dystansu) Canona 70-200/2,8 L USM (może być bez IS) trzeba mieć i żadna Sigma, czy Tamron mu nie dorówna pod względem szybkości, celności AF i ostrości. Dobra i tańsza jest jeszcze stałka C 200mm/2,8 L II USM, ale dla mnie mało uniwersalna.Nie do końca się zgadzam, używałem C70-200/2.8 IS (5D) i faktycznie był szybszy od mojej Sigmy 70-200/2.8 OS (K-5IIs) ale różnica w ostrości była na korzyść zestawu PiS (nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:). Co do celności to za czasów K-30 był to problem, na K-5IIs zdjęcia wyrzucam bo źle skadrowałem lub przez przyzwyczajenie do K-30 zdarza mi się popełnić identyczne zdjęcie kilka razy, na wszelki wypadek. Sam zakres 70-200 do przyrody to stanowczo za mało, gdyby było inaczej nie zmieniałbym swojego zestawu.

PS. Jeszcze jedną korzyścią z 5D+70-200 były kolorki, bardzo przyjemne dla oka po minimalnej obróbce.

RTSiak
02-09-2014, 23:35
Masz bardzo dobra puszke - lepsza od 7d, ale w systemie gorszym od canona (zdecydowanie uboższym pod twoje sportowo/przyrodnicze wymagania). Powiem z perspektywy osoby która zmieniła pare lat temu pentaxa na canona zresztą właśnie zw na sport. Obecnie mam 7d i już nie raz myślałem nad powrotem do pentaxa zw na puszki. Są zdecydowanie lepsze (tzn głównie chodzi mi o obrazek) ale co z tego skoro nie ma tam co zapiąć ? Ja osobiście zostane w canonie na pare/naście kolejnych lat ale kolejna puszka to będzie coś w okolicach 6d. Tam obrazek jest do przełknięcia (używam bardzo często wyższych ISO). Pentax to fajna firma jeśli nie zacznie brakować ci szkieł.

zysk
03-09-2014, 00:07
Powiem z perspektywy osoby która zmieniła pare lat temu pentaxa
Jesli zmieniać Pentaxa K-5 to tylko zdecydowana zmiana : na FF.
Ja tak zrobiłem,jestem zadowolony z tego kroku.
Inaczej nie warto.

cobalt
03-09-2014, 07:41
W 2011 roku kolega z pracy namawiał mnie na Pentaxa K-5 (bez IIs). Ale wymiekłęm jak dowiedziałem się, że to około 5% rynku. Sam aparat jest OK, ale z obiektywami miałem wtedy zagwozdkę. Bo co mogłem kupić za 3 500zł :).
Zdecydowałem się na gołe body Canona 1100D + Tamrona 17-50/2,8 VC. Błędem było to, że posłuchałem znajomego profesjonała i zainwestowałem w 1100D. W myśl zasady, że pucha na początek może być słaba, bo liczy się tylko obiektyw.
Może należało wziąć Pentaxa z podstawowym kitem? Ale niestety Sigma do niego kosztowała wtedy 2 690zł, a Tamron nie był dostępny dla systemu Pentax.
Z tego co zauważyłem, Pentax to solidna firma. K-5 był dobrze wykonany i dobrze uszczelniony, a sensor matrycy ma większą rozpiętość tonalną. Krótko mówiąc w ciągu 3 lat przerobiłem 3 aparaty i z obecnym tez się męczę w "ciemnościach".
Może za rok o tej porze będę miał 6D (i będę narzekał, że jest wolny) :).

busz
03-09-2014, 08:36
Oczywiście co do jakości (wykonania, obrazka itd.) puszek Pentaksa pełna zgoda, mi też się bardzo podobają, tym bardziej jak zauważył ktoś (nie pamiętam nicku) na forum Pentaksa, brak FF powoduje, że P ładuje do puszek APS-C to co ma najlepsze. AF w K-5 IIs jest dla mnie super, może punktów nie jest zbyt wiele, ale jest celny, szybkość jak wiadomo zależy od szkieł, miałem w rękach 5D z 70-200/2.8 IS i moim zdaniem Canon był szybszy od Pentaksa z Sigmą 70-200 OS. C7D i tak będę zmieniał za jakiś czas

Tak jak już pisałem, gdyby nie ignorowanie ze strony Sigmy i Tamrona to zmiana nie przeszłaby mi przez myśl.

Myślałem też o Nikonie, ale klawiszologia średnio mi pasuje, w Canonie jest moim zdaniem banalna, a w D7000 błądziłem jak po labiryncie (choć wiem, że to kwestia obycia ze sprzętem)... poza tym Canon ma więcej tanich szkieł - wspomniane 10-18 czy 10-22.

Zobaczę co czas przyniesie, sprzęt będę wystawiał koło 20-go września z uwagi na turniej tenisowy w Szczecinie na którym zamierzam coś popstrykać. :)

cobalt
03-09-2014, 09:01
... Myślałem też o Nikonie, ale klawiszologia średnio mi pasuje, w Canonie jest moim zdaniem banalna ...
Klawiszologia w Canonie faktycznie jest najbardziej przyjazna dla użytkownika i menu bardzo intuicyjne. W Nikonie można z czasem wszystko ogarnąć (podobnie jak w Soniaku).
Z tego co zauważyłem to Nikon na defaultowych ustawieniach w porównaniu do Canona daje mniej nasycone, bledsze kolorki. Z tego co widzę na stadionach, to pojawia się teraz sporo pełnoklatkowych Nikoniarzy, ale i tak Canon ma przewagę.
Jak masz możliwość potestować 6D, to może odpuść sobie "przystanek" 7D. A co do Sigmy pod Pentaxem i Canonem, to nie od dzisiaj wiadomo, że obiektywy (AF) tej firmy najgorzej pracują z Canonami.

RTSiak
03-09-2014, 10:44
Jesli zmieniać Pentaxa K-5 to tylko zdecydowana zmiana : na FF.
Ja tak zrobiłem,jestem zadowolony z tego kroku.
Inaczej nie warto.

dokładnie, ja zmieniałem w czasie kiedy 5d było zdecydownanie drozsze a 6d nawet jeszcze nikomu nie przeszlo przez mysl :D dlatego wtedy stanelo na 7d i siedzi ze mna do dzisiaj

thedoc
03-09-2014, 10:50
A co Ci się nie podoba w k5 IIs? Lub w czym 7d ma być lepsze, bo nie czaję? :)

salas
03-09-2014, 11:03
A co Ci się nie podoba w k5 IIs? Lub w czym 7d ma być lepsze, bo nie czaję? :)
a przeczytałeś wątek? czy tak po prostu piszesz żeby napisać?

busz
03-09-2014, 17:47
A co Ci się nie podoba w k5 IIs? Lub w czym 7d ma być lepsze, bo nie czaję? :)Tak jak już pisałem "przyrodnicy" mają w P przekichane. Portreciarze, "sportowcy", "krajobraziarze" czy "architekci" coś dla siebie znajdą, mniej niż w C czy N, ale znajdą, a długie szkła jak są to stosunek ceny do jakości co najmniej słaby.

thedoc
03-09-2014, 17:52
a przeczytałeś wątek? czy tak po prostu piszesz żeby napisać?
Piszę tylko po to zebyś miał pretekst do odezwania się w temacie.

zysk
03-09-2014, 18:04
Tak jak już pisałem "przyrodnicy" mają w P przekichane
Bzdury wypisujujesz.Sprawdź ile świetnych fotek przyrodniczych jest zdrobionych tym systemem.
Chyba nigdy tam nie byłeś(powazne forum Pentaxa).
Pentax Forums - The Ultimate Resource for Everything Pentax (http://www.pentaxforums.com/)
Używałeś np Sigmy 150-500 lub 50-500 IS ? (ja uzywałem 2 lata).Razem to bardzo dobry zestaw.
Nie wprowadzaj kolegów w bład.
Jeśli ma się ma duże wymagania,trzeba mieć duże pieniadze na sprzęt,
a Twoje wymagania są duże ,więc pogódź się z wydatkami.

busz
03-09-2014, 18:36
Bzdury wypisujujesz.Sprawdź ile świetnych fotek przyrodniczych jest zdrobionych tym systemem.
Chyba nigdy tam nie byłeś(powazne forum Pentaxa).Ja nie twierdzę, że się nie da. Ale weź pod uwagę, że systemy C i N umożliwiają Ci zakup nie tylko większej ilości obiektywów (300/4, C400/5.6, C100-400, N80-400 itd.) ale też w przyjemniejszej cenie. Niestety nie mogę przetestować szkieł osobiście ale oglądając sample z S150-500 na ogniskowych >400 nie robi dobrego wrażenia, z kolei dobra S50-500 kosztuje wyraźnie więcej niż T150-600, a używana w P jak już się pojawi to jest niewiele tańsza od wspomnianego Tamrona.

zysk
03-09-2014, 18:46
ale oglądając sample
-to chyba najgorszy sposob na wyrobienie sobie zdania o obiektywie
-nie przekonuj mnie do systemow C lub N ,bo ja juz wyboru dokonałem
-mój zestaw argumentów,opinii i opisu doświadczeń własnych się wyczerpał,
decyzja należy do Ciebie
pozdrawiam

busz
03-09-2014, 18:53
-to chyba najgorszy sposob na wyrobienie sobie zdania o obiektywieJaki sposób polecasz?

-nie przekonuj mnie do systemow C lub N ,bo ja juz wyboru dokonałemNie zamierzam

-mój zestaw argumentów,opinii i opisu doświadczeń własnych się wyczerpał,Dziękuję za poświęcony czas.