PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie plam na Słońcu z folią Baadera ND 3,8 a uszkodzenie matrycy

-Wolf-
29-08-2014, 13:02
Witam!

Mam takie pytanko. Czy fotografując plamy słoneczne przy zastosowaniu folii Baadera ND 3,8 można uszkodzić matrycę? Robiłem kiedyś próbne fotki, co prawda Nikonem D80 i po jakimś czasie okazało się, że ma on wypalone piksele na matrycy i konieczne było mapowanie. Skojarzyłem ten fakt właśnie z robieniem zdjęć plam na Słońcu. Trochę się teraz obawiam kolejnych prób, bo nie chciałbym uszkodzić mojego 100D.

Bangi
29-08-2014, 15:08
Co do "wypalonych" pixeli to i bez focenia słońca wszyscy je mamy, gdyby to było rzeczywiste - fizyczne uszkodzenie matrycy - to mapowanie by nie pomogło.
Co do samej folii to się nie znam, ale z tego co na szybko wyczytałem w necie to on właśnie służy do obserwacji plam na słońcu, więc tak myślę, że skoro dla oka jest to bezpieczne, tym bardziej dla matrycy również będzie.
Tu coś znalazłem Filtry słoneczny z folii Baader Planetarium - prosta konstrukcja oprawy (http://teleskopy.pl/filtrsloneczny.html)

Leon007
29-08-2014, 15:38
ABSOLUTNIE NIE DO OBSERWACJI! Folia o gęstości 3,8 może być użyta tylko do fotografowania. Do patrzenia okiem używamy folii gęstszej, i to znacznie - nie pamiętam w tej chwili wartości, więc nie będę podawał, żeby ktoś przeze mnie wzroku nie stracił.

Fotografowałem plamy na Słońcu i samo Słońce z taką folią i niczego wypalonego nie stwierdziłem. Przecież zawsze masz jeszcze przysłonę i czas do ograniczenia naświetlenia.

robson999
29-08-2014, 16:20
Nie boj się, nie uszkodzisz matrycy. ND3.8, to bezpieczny filtr fotograficzny. A jeśli już tak bardzo boisz się o aparat, to zamów sobie folię ND 5, do obserwacji wizualnych. Ja przez taką fotografowałem i było super! Rozumiem, że fotografujesz przez teleskop?

Bangi
29-08-2014, 17:26
No właśnie, nie znam się aż tak bardzo :oops:

-Wolf-
29-08-2014, 19:15
Bangi, do obserwacji jest folia Baadera ND 5, a filtr robiłem właśnie takim sposobem jak wkleiłeś. Walec zrobiony z kartonu, na to naklejona folia i jeszcze w razie czego całość oklejona czarną taśmą izolacyjną. Toto tylko nałożone na obiektyw i to wszystko.

Rozumiem, że fotografujesz przez teleskop?Nie, nie. To były tylko próby na zasadzie sprawdzenia czy się da i co z tego wyjdzie, bo koszt folii niewielki ;) Używałem zwykłego obiektywu 18-200 Tamrona.