Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Fotografowanie plam na Słońcu z folią Baadera ND 3,8 a uszkodzenie matrycy

Coś już napisał Awatar -Wolf-
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Fotografowanie plam na Słońcu z folią Baadera ND 3,8 a uszkodzenie matrycy

Witam!

Mam takie pytanko. Czy fotografując plamy słoneczne przy zastosowaniu folii Baadera ND 3,8 można uszkodzić matrycę? Robiłem kiedyś próbne fotki, co prawda Nikonem D80 i po jakimś czasie okazało się, że ma on wypalone piksele na matrycy i konieczne było mapowanie. Skojarzyłem ten fakt właśnie z robieniem zdjęć plam na Słońcu. Trochę się teraz obawiam kolejnych prób, bo nie chciałbym uszkodzić mojego 100D.
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Fotografowanie plam na Słońcu z folią Baadera ND 3,8 a uszkodzenie matrycy

Co do "wypalonych" pixeli to i bez focenia słońca wszyscy je mamy, gdyby to było rzeczywiste - fizyczne uszkodzenie matrycy - to mapowanie by nie pomogło.
    Co do samej folii to się nie znam, ale z tego co na szybko wyczytałem w necie to on właśnie służy do obserwacji plam na słońcu, więc tak myślę, że skoro dla oka jest to bezpieczne, tym bardziej dla matrycy również będzie.
    Tu coś znalazłem Filtry słoneczny z folii Baader Planetarium - prosta konstrukcja oprawy

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Fotografowanie plam na Słońcu z folią Baadera ND 3,8 a uszkodzenie matrycy

ABSOLUTNIE NIE DO OBSERWACJI! Folia o gęstości 3,8 może być użyta tylko do fotografowania. Do patrzenia okiem używamy folii gęstszej, i to znacznie - nie pamiętam w tej chwili wartości, więc nie będę podawał, żeby ktoś przeze mnie wzroku nie stracił.

Fotografowałem plamy na Słońcu i samo Słońce z taką folią i niczego wypalonego nie stwierdziłem. Przecież zawsze masz jeszcze przysłonę i czas do ograniczenia naświetlenia.

Uzależniony

Nie boj się, nie uszkodzisz matrycy. ND3.8, to bezpieczny filtr fotograficzny. A jeśli już tak bardzo boisz się o aparat, to zamów sobie folię ND 5, do obserwacji wizualnych. Ja przez taką fotografowałem i było super! Rozumiem, że fotografujesz przez teleskop?
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No właśnie, nie znam się aż tak bardzo

Coś już napisał Awatar -Wolf-
    Miasto
    Poznań

Bangi, do obserwacji jest folia Baadera ND 5, a filtr robiłem właśnie takim sposobem jak wkleiłeś. Walec zrobiony z kartonu, na to naklejona folia i jeszcze w razie czego całość oklejona czarną taśmą izolacyjną. Toto tylko nałożone na obiektyw i to wszystko.

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Rozumiem, że fotografujesz przez teleskop?
    Nie, nie. To były tylko próby na zasadzie sprawdzenia czy się da i co z tego wyjdzie, bo koszt folii niewielki Używałem zwykłego obiektywu 18-200 Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez -Wolf- ; 29-08-2014 o 19:19
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Uprawnienia umieszczania postów